Skocz do zawartości
Ogór

Umieszczenie Chłodnicy

Umieszczenie chłodnicy  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak ty byś umieścił chłodnice,

• wiatraki pod chłodnicą
      14
    • wiatraki nad chłodnicą
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sie podpiac pod ten temat. Wlasnie jestem w trakcie przebudowy WC do drugiej wersji - dodany blok na GPU i przesiadka z BIX I na BIX III. No i podczas przymiarek do ciecia wezy uzmyslowilem sobie pewien problem, ktory dobrze zobrazuja ilustracje:

Tak jest teraz:

Dołączona grafika

A tak ma byc:

Dołączona grafika

No i mam problem bo w ten sposob nie odpowietrze ukladu.. i nie wiem jak teraz zamontowac chlodnice.. do srodka nie wejdzie w zaden mozliwy sposob. Za obudowe tez nie wejdzie bo BIX III jest niemal tak wysoki jak moja obudowa - "dmuchalbym" (:|) w nia/przez nia zasilaczem. Opcja jest zeby wywalic reza i przed chlodnica dac airtrapa.. ale wpadlem na inny pomysl. Gdyby (jak na drugim obrazku) weze wypuscic z obudowy do BIXa nieco nizej i podczas napelniania ukladu wywrocic chlodnice tak by byla za komputerem z kroccami do gory i co najwazniejsze nizej niz rez to pewnie sie odpowietrzy. Tylko czy jak zakrece reza i wroce z chlodnica to powietrze nie wroci do BIXa? Uff nameczylem sie ale mam nadzieje ze zrozumiecie i dopomozecie.

Edytowane przez Trawienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smiglo wiatrak wiatraczek wentylator buczek jak zwal tak zwal wazne zeby lopatologicznie pracowal nad przemieszczaniem powietrza ;)

sorki za OT

szanuj jezyk ktorym sie poslugujesz bo jesli tak dalej pojdzie to na kupe bedziemy mowic drozdzowka...

Wiatrak to mechaniczne urządzenie napędzane poprzez ruch powietrza - dawniej wykorzystywane m.in do napędzania kamieni do mielenia zboża, obecnie wykorzystywane do napędzania prądnic wytwarzających prąd (tzw. elektrownie wiatrowe)

Natomiast Wentylator to urządzenie mechaniczne mające na celu wytworzyć ruch powietrza w celu wymuszenia przepływu powietrza. Zastosowanie m.in do chłodzenia radiatorów lub innych elementów grzejących się.

skoro chcemy byc tacy eLo Pro jazzy i jak sobie to jeszcze nazwiecie... to nazywajmy czesci tak jak sie powinny nazywac... pozniej rosnie pokolenie neozdrady, a sami jestesmy sobie winni!

eot!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie podpiac pod ten temat. Wlasnie jestem w trakcie przebudowy WC do drugiej wersji - dodany blok na GPU i przesiadka z BIX I na BIX III. No i podczas przymiarek do ciecia wezy uzmyslowilem sobie pewien problem, ktory dobrze zobrazuja ilustracje:

No i mam problem bo w ten sposob nie odpowietrze ukladu.. i nie wiem jak teraz zamontowac chlodnice.. do srodka nie wejdzie w zaden mozliwy sposob. Za obudowe tez nie wejdzie bo BIX III jest niemal tak wysoki jak moja obudowa - "dmuchalbym" (:|) w nia/przez nia zasilaczem. Opcja jest zeby wywalic reza i przed chlodnica dac airtrapa.. ale wpadlem na inny pomysl. Gdyby (jak na drugim obrazku) weze wypuscic z obudowy do BIXa nieco nizej i podczas napelniania ukladu wywrocic chlodnice tak by byla za komputerem z kroccami do gory i co najwazniejsze nizej niz rez to pewnie sie odpowietrzy. Tylko czy jak zakrece reza i wroce z chlodnica to powietrze nie wroci do BIXa? Uff nameczylem sie ale mam nadzieje ze zrozumiecie i dopomozecie.

Odpowiedz brzmi... NIE nie zapowietrzy sie...

MAM TAK w moim wc i robie dokaldnie jak napisales...

biore chlodnice i klade "za" komputerem na ziemi... wtedy weze wychodza do gory i wszystko ladnie sie odpowietrza...

Wiec mozesz tak zrobic !!

pozdroelo :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za OT

szanuj jezyk ktorym sie poslugujesz bo jesli tak dalej pojdzie to na kupe bedziemy mowic drozdzowka...

skoro chcemy byc tacy eLo Pro jazzy i jak sobie to jeszcze nazwiecie... to nazywajmy czesci tak jak sie powinny nazywac... pozniej rosnie pokolenie neozdrady, a sami jestesmy sobie winni!

eot!!

Samhain widze ze nie tylko ja mam uczulenie na nazywanie wentylatorow wiatrakami :lol: Sam juz pare razy mialem zwrocic co niektorym uwage ze na to cos co obraca sie, zazwyczaj jest w komputerze i jest czarne mowimy/piszemy wentylator, WIATRAKI sa na polach ;) sory za ot

-----------------------------------------

co do umieszczania wentyli na chlodnicy to jesli nie widac roznicy w *C to moze lepiej choc troche zredukowac poziom kurzu ktory sie odklada na chlodnicy i po czasie skutecznie ja zapycha :D ktos juz pokazywal (chyba AndyN) jak wyglada chlodnica po (zdaje sie) 2 miechach z wentylami ktore na nia dmuchaly. wyszlo na to ze jak wentyle wciagaja powietrze przez chlodnice to jest mniej kurzu ;) poprawcie mnie jesli sie myle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa rozwiązania są ihmo dobre, ale każde z nich ma swoje wady i zalety.

1. Wentyle pod chłodnicą (pchające pow. na zewnątrz) Zaletą na pewno jest wygląd, gdyż finy chłodnicy wystające przez otwór w obudowie fajniej wyglądaj od zakurzonych wiatraków. Druga sprawa, na którą w sumie wcześniej nie wpadłem i nie wiem czy jest tez prawdziwa, to hałas. Ktoś napisał, że podobno dźwięk poprzez chłodnice nie wydostaje się tak łatwo. Może .... nie zaprzeczam.

Ogromną wadą tego rozwiązania, jest zbieranie się kurzu w nie dostępnym dla nas miejscu ... miedzy wentylami a chłodnicą. Niektórzy mają problem, żeby odkurzyć obudowę, a co dopiero zdjąć chłodnice i odkręcić z niej wentyle. Ta opcja nie jest zbyt praktyczna. A ilości kurzu jakie się tam odkładają są naprawdę imponujące.

2.Opcja z wentylami nad chłodnicą (zasysającymi powietrze do góry) Może nie tak piękna z zewnątrz jak ta pierwsza, ale o wiel praktyczniejsza. Cały kurz zbierający się pod spodem na finach chłodnicy można bez trudu zdjąć. Byle czym, pędzlem, odkurzaczem, szczotką, szmatką. I nie trzeba niczego odkręcać. Co przekłada się potem na wydajność układu. Gdyż podczas długotrwałego użytkowania będzie on teoretycznie czystszy od opcji nr 1. Wada? Wygląd z zewnątrz - kwestia gustu.

wyszlo na to ze jak wentyle wciagaja powietrze przez chlodnice to jest mniej kurzu ;) poprawcie mnie jesli sie myle

Kurzu jest raczej tyle samo, jak napisałem wyżej ... jedynie różnica tkwi w łatwości zachowania czystości :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ma byc:

Dołączona grafika

Witam

Ja taki układ zawsze miałem w wc. Wc miałem już ze 4 wersje zwasze nagrzewnica była na obudowie u góry.

Z odpowietrzaniem nie ma najmniejszego problemu. Albo ruszasz u góry nagrzewnicą we wszystkie strony albo ją lekko ściągasz z budy na długoś na jaką ci pozwalają węże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też jestem na etapie montażu chłodnicy na dach <_< i mam dylemat, oto dwie rozważane możliwości :

Dołączona grafika

którą opcje wybrać 1 czy 2, zaznaczam że chodzi mi o chłodzenie dysku B-) ,

czy taki nawiew w budzie będzie wystarczający?....

i takie małe pytanko , króćce lepiej żeby były od strony zasiłki czy od frontu budy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe a gdzie jakies powietrze wpada do budy ? :D :D

zakładam że bok obudowy jest sciągnięty B-) ewentualnie jak będzie bok, to w dolnym prawym rogu będzie wentyl zasysający, i myślę że na ścianie zrobię dziurę na wentyl zasysający na wysokości mosfetów na plycie Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakładam że bok obudowy jest sciągnięty B-) ewentualnie jak będzie bok, to w dolnym prawym rogu będzie wentyl zasysający, i myślę że na ścianie zrobię dziurę na wentyl zasysający na wysokości mosfetów na plycie

To będzie troche nierónomiernie i te wyciągające wentyle mogą nie pracować odpowiednie(będą chałasować, ale z dmuchaniem gorzej). Może oprócz dodania na dole odwróciłbyś tego z tyłu pod zasilaczem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie troche nierónomiernie i te wyciągające wentyle mogą nie pracować odpowiednie(będą chałasować, ale z dmuchaniem gorzej). Może oprócz dodania na dole odwróciłbyś tego z tyłu pod zasilaczem?

Mogę tak zrobić, ale cały czas nie wiem czy użyć wariantu nr.1 czy nr.2...... chce żeby jeszcze skorzystał na tym dysk który się mocno grzeje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę tak zrobić, ale cały czas nie wiem czy użyć wariantu nr.1 czy nr.2...... chce żeby jeszcze skorzystał na tym dysk który się mocno grzeje...

Mam tak jak w wersji 1 , dyski są około 5 cm pod wentlem i jak podłożę rękę to wyraźnie czuć przepływ powietrza.Więc IMHO powinny być dobrze chłodzone.

Ostatecznie mogą dmuchać z góry do środka,na dysk...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi