Skocz do zawartości
ZIBI_PL

Orange Vs Iplus

Rekomendowane odpowiedzi

Moja dziewczyna chce sobie zalozyc neta jednak mieszka w malej wiosce gdzie nawet telefon jest na "palki" - neo niedarady, moj net radiowy tez tam niema zasiegu. Jedyna opcja jest to ta ktora proponuja Orange i iPlus - jednak ceny sa niema identyczne i jedna roznica jaka zauwazylem to - w podstawowym abonamencie (60 zl) iPlus ma 0.5gb a Orange 1gb danych na miesiac. Wiadomo ze przy gg + wikipedia i inne strony tyle nie zjedza przez miesiac ale to zawsze jakis +. Nigdy nie widzialem jak taki net dziala na "zywo" - czy jest on "wmiare" szybki - znaczy czy strony laduja sie dosc szybko - gg to raczej nie powinno miec problemow :)

Obie sieci maja maxymalny zasieg w telefonie w pomieszczeniu gdzie jest komputer (PC). Wioska znajduje sie ok 3 km od morza pomiedzy Ustka a Łeba jesli to ma jakies znaczenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędkość Iplusa albo Orange będzie zależała od zasięgu sieci (UMTS/EDGE) i modemu (jeśli obsługuje UMTS to bardzo dobrze).

Z Iplusa korzystałem wraz SonyErricsonem GC85 i GC89 - nie obsługują UMTS, ale EDGE tak.

Gdy byłem w zasięgu EDGE'a wszystko było fajnie, internet nawet całkiem szybki - taka "Neo 128".

Poza EDGE'em ładowanie stron przypominało to co było na zwykłych modemach V.90, no może odrobinę szybciej.

Obecnie Era szaleje i obiecuje najwyższą prędkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostepne sa mapki zasiegu operatora na ich stronach(tzn przynajmniej w przypadku Plusa, nie wiem jak z Orange)

Dodatkowo, mozna tez kupic antene do modemu/telefonu jakby EDGE nie chcialo lapac i podlaczyc. Trzeba tylko wybrac modem z wyjsciem na takową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli idzie o zasieg to

a)na bank GPRS

b) mozliwe ze EDGE by dzialalo ale niewiem jak to sprawidzc :)

Dogadać się z gościem w salonie, że chcesz sprawdzić i poprosić o to żeby przyjechał. Możliwe że będzie chciał kase za sam dojazd, lub żebyś Ty go przywiózł. Przynajmniej ja się spotkałem z taką sytuacją. Powiedz, że na słowo nie masz zamiaru uwierzyć w zasięg EDGE, bo Ty podpiszesz cyrograf, a on umyje od tego rączki, gdybyś nie był zadowolony. Poza tym iPlus ma chyba jakąś promocję, że możesz testować przez tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np promocja iplusa: wez na próbę :)

PS; Mojej sister załozylem iplusa przez telefon (zamiast modemu, laczy sie z telefonem przez bluetooth). Faktycznie działa bardzo podobnie do neo 128 (sciagala skype, mozna prowadzic rozmowy). Jedynym mankamentem jest to ze zrywa polaczenie, ale do tego to juz ja musze przysiasc bo ona pewnie cos spaprała.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi