Conti Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Mam pewien problem. W sporej sieci komputerowej mam podsieć z adresami wewnętrznymi (192.xxxxxx). "Główny" komp - "nasz mały serwer" - pośrednik pomiędzy siecią małą a tą większą miał automatycznie przydzielany adres IP (212.xxxxxxxxx) na podstawie MAC adresu jego karty sieciowej rozpoznawanej przez "serwer DHCP" o adresie 212.xxxxxxxx. IP było zmiennie przydzielane. Wszystko hulało. Nasza mała sieć "wewnętrzna" dalej działa ale: w ostatnim tygodniu coś się spie....... w dużej sieci. Mianowicie, nasz komp nie dostaje adresu IP od "serwera DHCP" 212.xxxxxxx tylko znajduje jakiś wewnętrzny 10.xxxxx, dostaje od niego wewnętrzne IP 10.xxxxxx i nie ma internetu. Było: Adres IP: 212.xxx.xxx.xxx (czasami się zmieniały) Maska podsieci: 255.255.255.0 Brama domyślna: 212.xxx.xxx.xxx (zawsze ta sama) Serwer DHCP: 212.xxx.xxx.xxx (zawsze ten sam) Teraz pojawia się: Adres IP: 10.x.x.x Maska podsieci: 255.255.0.0 Brama domyślna: 10.x.x.x Serwer DHCP: 10.x.x.x I nie ma dostępu do internetu (ale nasza mała wewnętrzna dział) - więc problem tylko z komunikacją na zewnątrz. Jeśli jednak w kompa ręcznie wklepie IP np. ostatnio otrzymany z serwera 212.xxxx - internet jest. Ale ponieważ adresy są przydzielane z puli przez serwer to czasami się dublują (bo pamiętam tylko ten ostatni, jeden) - jest konflikt. Wygląda na to, że kompowi łatwiej się połączyć z "serwerem DHCP" o adresie 10.xxxxx niż tym właściwym o adresie 212.xxxxx. Czy jest sposób pod XP aby wymusić łączenie się z "serwerem DHCP" 212.xxxxxx Mam nadzieję, że ktoś się połapie w tym co napisałem...... P.S. Dołoże jeszcze jedno pytanie. Czy windows zapisuje gdzieś logi z adresami IP jakie ma przyznawane podczas łączenia się z siecią ?? Edytowane 11 Listopada 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Zadzwon do 'duzej sieci' i spytaj sie co sie dzieje/czemy nie ma internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) U nich wszystko ok, nic się nie zmieniło. Jak w klepie właściwe dane ręcznie do "swojego" kompa to też jest ok. Zawodzi automatyka windy. Problemem może być to, że na tych samych kablach i switchach chodzą 2, a nawet 3 sieci. I nasz komp nagle zaczął wyłapywać którąś z sieci pozostałych zanim połączy się z właściwą. Podejrzewam, że ktoś źle skonfigurował któryś z kompów podpiętych do tej nieco przerośniętej pajęczyny (na moje oko tak ze 300-400 kompów). Zdecydowanie prościej byłoby mi ustawić na stałe adres dla uzyskania DHCP niż szukać źle ustawionego kompa - co może być zresztą niedostępne. Adres "mojego" "właściwego" DHCP znam. Tylko jak zmusić windę, żeby pobierała IP właśnie od niego a nie z pierwszego lepszego. Edytowane 11 Listopada 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Zmusic nie da rady, ale przy pomocy firewala mozesz spróbowac zablokowac tego niewłasciwego. Moze wtedy pobierze z dobrego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) Jak zablokować w firewallu winXP adresy z grupy 10.xxx.xxx.xxx ?? Albo konkretnie 10.0.0.10 - bo taki pojawia się IP serwera DHCP. To jest kiepsko: Maska podsieci, bramę domyślną, serwer DHCP i serwer DNS znam. Dynamicznie przydzielany jest tylko IP. I kurne klops, nie można ustawić automatycznego pobrania IP przy znanych pozostałych danych. Albo wszystko automatycznie albo wszystko ręcznie (z małym wyjątkiem dla dns). Edytowane 11 Listopada 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...