acrobat13 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Witam W zwiazku, ze odwiedliscie mnie od wymiany sprzetu na C2D ( :) ), kupiłem sobie nowy telefonik. A teraz mam kolejny zwariowany pomysł. Otóż mam Athlona 64 Venice @ 2500Mhz v1,45. Chcialbym zmienić go na cos lepszego. W oko wpadl mi A64 3700+ San Diego. Czy opłaca się go wymieniać? San Diego ma 1Mb cache, z o/c chyba bedzie lepiej niz w moim wypadku? Jedno pytanie - czy odczuje jakiś wzrost wydajności czy nie zawracać sobei tym głowy. Procka chce wymienic dlatego, ze w niedlugim czasie mam tez zamiar zmienić grafike na coś lepszego (obecnie GF 6800GS) i nie chce zeby on byl ograniczeniem jej wydajnosci.. Myslalem zeby sprzedać mojego Venica, takze do interesu musiałbym dolozyć jakieś 150zl. Edytowane 12 Listopada 2006 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Ja ostatnio zastanawiałem się nad kupnem A64 i moimi kandydatami byli właśnie 3200+ oraz 3700+ San Diego. Wybór padł na San Diego i nie żałuję, zwłaszcza, że różnica w cenach niewielka. Rdzeń jak w FX-ach, 1Mb cachu no i możliwości O/C. Obecnie chodzi mi na 2600Mhz na 1.35V, praktycznie ta same temperaturki co bez podkręcania (w chwilli gdy pisze te słowa chodzi prime i temperatura wg wskazań płyty jest identyczna jak przy nominanym taktowaniu tyle, że temperatura w pokoju może być nieco niższa, choć wcale nie musi). Ty jesteś w nieco innej sytuacji, bo masz już procka. Z oczywistych względów nie mogę też przeprowadzać porównania do 3200+. Natomiast jeśli w miarę dobrze opchniesz 3200+ to różnica w cenach (3200+ vs 3700+) pewnie się zwróci choćby podczas sprzedaży procka w przyszłości. EDIT: 2600Mhz przy 1.35v to nie jest jego górna granica- po prostu wyżej jeszcze nie próbowałem :D Edytowane 12 Listopada 2006 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Wielkiej różnicy nie odczujesz. Ten kasz to w grach coś da na pewno :wink: ale w windzie i innych [ciach!]łach nie zauważysz różnicy. Wolał bym troszku dozbierać i kupić dwujajowca :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) X2, hmm. No tak, ale z tego co slyszałem do gier one sie nie nadaja. Ceny ich chyba sa też wysokie, nie wyższe czasem niz C2D? Jakby ktoś pytał o moja mobo to DFI LP nF4 Ultra-D. przemo3642 - kupiłeś BOX, OEM, gdzie kupowales? Czy zmiana procka na San Diego = nowy kontroler pamieci - lepsze/gorsze ich o/c.? Edytowane 12 Listopada 2006 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Ja bym nie zmieniał, za dużo zachodu. To tak jak ja bym teraz sprzedał dysk 60 i kupił 80GB z nowszej serii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Dalej mam watpliwosci.. odpowiecie mi na moje poprzednie pytania? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Stary, jak on robi 2500Mhz, to po co zmieniac. Kilka klatek moze zyskasz, wiec bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Jak robi 2500 na 1.45 to na 2700 na 1.5/1.55 powinien spokojnie pójść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...