disaster3 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Na MSI z podpisu mozna normalnie ramem operowac we wszystkich slotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Na DFI ICFX3200 T2R/G również swobodny dostep do wszystkich slotów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 I na P31 D3SL rowniez spokojnie mozna ram wlozyc do kazdego ze slotow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 a tego wynika, ze chyba tylko na AM2 będzie zazwyczaj problem z pierwszym slotem gdy załozony jest wentylator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Rozumiem twoje racje - z punktu widzenia administratora, jednak uważam, że ja też mam rację. Gdyby każdy trzymał się sztywno regulaminów, praw itp to by nie dało się tu żyć. Chciałbyś, żeby radar łapał Cię gdy jedziesz 51km/h? Nie bez powodu jest nastawiony na 64 km/h. Policja też akceptuje takie wykroczenie do pewnych granic. Uważam, że administrator powinien wkraczać gdy czyjeś działanie jest niewłaściwe i szkodliwe. To, że pomagam ludziom przy kompach gdy on nie ma na to czasu to akceptuje, ale w moją stronę nie zrobi ukłonu. On nie jest w stanie zabezpieczyć przede mną komputera, ja mogę zrobić co chcę i żadne hasło nie jest dla mnie przeszkodą, ale hamuję się dla dobra ogółu. Ja np. nie potrafię umotywować dlaczego chcę zainstalować Google Desktop. Jest to program zabawka, który uprzyjemnia mi pracę na komputerze, z resztą jest podobnie. Nie uważasz, że wyjaśnienie jest zbyt błahe w porównaniu z całą drogą proceduralną jaką bym musiał przejść? Ludzie powinni czasem myśleć, nie jesteśmy maszynami i nie działajmy mechanicznie według zaprogramowanych schematów. @crash_zero powodzenia w szukaniu w takiej cenie napewno znajdziesz :) Ja juz wiem ze jest jak dla mnie za slabe ;P Mysle co kupic ;D 99% 120 eX ale mysle jescze nad ifx-14 noctua ta za 200 nie pamietam modelu ninja cu :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) Dzis zalozylem to ustrojstwo karakorum (80 zl w komputroniku:D) ale szczerze powiem szalu nie zrobil, po jego wymiarach, 120mm wiatraku, heatpipom dotykajacym jako podstawka ktore sa bardzo dobrze wyszlifowane spodziewalem sie wiecej. Wczesniej mialem AC freezera 64 pro, po zalozeniu karakorum temperatury w idle te same, w stresie 4 - 5 stopni mniej. Z gory uprzedzam ze montaz karakorum to katorga, ja musialem wyjmowac plyte i sporo sie nagimnastykowac zeby go zalozyc, poza tym wentylator boczny mi sie nie zmiescil, karakorum jest za wysoki o okolo 3 mm zeby zamknac bude z wiatrakiem na boku;p porownujac jeszcze do freezera, karakorum jest lepiej wykonany, ladniejszy i cichszy. jesli ktos chce kupic nowe chlodzenie na proca polecam, jesli zmieniac np z freezera - nie ma sensu wydawac kasy. Edytowane 28 Marca 2008 przez Przemas_85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 I na P31 D3SL rowniez spokojnie mozna ram wlozyc do kazdego ze slotow ;) To fajnie pozostaje tylko wybrać między Karakorum a Thermalright HR-01. Kupiłem już mocowanie na śruby i backplate do TR. Dlatego mam dylemat co wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Ja będę tez mam ten problem, ale chyba wybiorę TR-a Pentagram mnie odstrasza zapinkami i dociskiem. A pozatym zł doswiadczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Panowie, jak Karakorum wypada przy Ninji Rev. A ? Mam taka wlasnie obecnie, ale jakos do mnie specjalnie nie przemawia. Slabo i powoli sie nagrzewa, zeby dobrze przylegala, to trzeba troche wiecej pasty dac. Ogolnie podejrzewam, ze cos jest z nia nie tak i zaciekawilo mnie bardzo to Karakorum. Zalozmy, ze Ninja dziala na full wydajnosci, jak wtedy wypada przy niej Karakorum ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) zapraszam do mojego tematu. testowałem karakorum na moim sprzecie z napieciem 1,531 ale przy otwartej budzie. Niestety porównanie tylko do freezera. wysle ci info na priv, jak chcesz to obejrzyj. Edytowane 31 Marca 2008 przez ArC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledman Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam, wie ktoś może, czy Karakorum wejdzie na asusa a8n-e ( jak w niżej) ? edit Karakorum już siedzi i pięknie chłodzi, temp. w stosunku do boxa spadły o ok 10st. :) Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez ledman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 to czy ten pentagram jest najlepszym chlodzeniem w cenie do 100zl???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Ze względu na nadchodzące powoli lato, postanowiłem zmienić chłodzenie na CPU. Wybór padł na HP-120 Karakorum. Mocowanie jest identyczne jak w wersji HP-100. Karakorum jest znacznie większe od hp-100: Małe porównanie temperatur E2160@3330MHz 1.40V: HP-100 + XILENCE 92mm ~1450 rpm, ZM-STG1: idle: Tj. 85 - 30*C Tj. 100 - 45*C stress 15 min. Orthos-a: Tj. 85 - 74*C Tj. 100 - 89*C HP-120 Karakorum ~1450 rpm, ZM-STG1(niewygrzany): idle: Tj. 85 - 25*C Tj. 100 - 40*C stress 15 min. Orthos-a (po 45 min. temperatury nie uległy zmianie): Tj. 85 - 65*C Tj. 100 - 80*C No a teraz idę się przespać ,bo trzecia zmiana mnie czeka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Dzięki za fajne porównanie. Wielkosciowo i wydajnościowo miazga :razz: . Btw jesli masz stable do Ci sie procek udał. Ale widać że stara dobra (lecz niestety ciepła) seria L2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Ze względu na nadchodzące powoli lato, postanowiłem zmienić chłodzenie na CPU. Wybór padł na HP-120 Karakorum. Mocowanie jest identyczne jak w wersji HP-100. Nie jest , przypatrz sie na mocowaine stelaza do coolera. Srube maz z boku , w HP100 sruba jest od gory :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 @boxer Jest stable :wink: . @Firekage Racja, źle się wyraziłem. Miałem na myśli plastikowy koszyk :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lock9 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Witam czy chłodzenie Pentagram Freezone Hp-120 Alcu Karakorum wlezie na Abit'a IP35? I czy się zmieści w takiej budzie 540mm x 205mm x 524mm? ps. A inne chłodzenia z seri HP-120 wejdą? Chodzi mi głównie o: Pentagram Freezone Hp-120 Alcu i Pentagram Freezone Hp-120 Alcu Vertical ?? Z góry dziękuję za odpowiedź Edytowane 6 Maja 2008 przez lock9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 wszystko wlezie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 wszystko wlezie ;)Ale pewnie do takiej co ma 180mm to ni...? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 może być problem, ktoś pisał, że mu się buda nie zamyka przy takim wymiarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Przy CM 331 ( szer.187mm) TR Ultra 120A który ma 160mm mieści sie na styk, ale bude można spokojnie domknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Przy CM 331 ( szer.187mm) TR Ultra 120A który ma 160mm mieści sie na styk, ale bude można spokojnie domknąć. Wreszcie jakiś konkret. Ale pewnie bez założonego wentyla bo słyszałem na innym forum że z wentylem 120mm założonym na Ultrę Elite 330/331 (186mm) sie nie domknie. Mile widziana by była przeze mnie fotka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 imho nie ma różnicy pomiędzy ultrą z wentylem i ultrą bez » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "klyk" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Mam pytanie czy można gdzieś dostać wentyl od karakorum z taką rozpiętością obrotów?I czy ma on grubość 25mm?Miałem kiedyś silverstona ale miał 38mm z tego co pamiętam wiał ostro na maksymalnych obrotach.Chciałbym coś wydajnego do zawieszenia na drucikach od infinity/mugen i ten od karakorum nadał by się idealnie. Edytowane 8 Maja 2008 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 zalman mz-f3 ma 1800rpm wysoka kultura pracy spire 2400rpm niska kultura pracy silverstone ma 2300rpm , są też wersje 25mm thermaltake ma wiele swiecących modeli 2000rpm wzwyż, w całkiem przyzwoitej cenie wszystkie w/w są chyba dostepne w kompuszrocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Nie chce zakladac nowego tematu.... Moze takie nietypowe pytanie... ale czy takiego E2160 mozna mimo IHS zgniesc lub uszkodzic przy mocowaniu chlodzenia? Pytam bo zmienilem chlodzeniie na Pentagram HP-120 AlCu P-7013 i prawde mowiac mam az za zimno w idlu.. przy starcie systemu ~21* obecnie ~29* Na boxie odrazu bylo ~35* W dodatku przy stress nie ma znaczenia czy mam wentyl na max czy min.. bo temp trzyma sie na 54*(9x311) Blaszka nie dokrecona na max, ale radiatora nie mozna ruszyc.... Mam sie cieszycz czy rozkrecac wszystko na nowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 jest okmimo ze zmiana predkosci wiatraka nie przeklada sie na temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 u mnie przy hp100 pomiędzy maxem czyli 3k, a minimum ~1,6k są 2-3*C różnicy więc imho nie masz się czym przejmować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Dokładnie, potwierdzam, hp100 na min. radzi sobie bardzo dobrze, brak dużej różnicy w stosunku do max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...