kata strofa Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Szukam monitora panoramicznego z rozdzielczością pionową > 1000 pixeli, o rozsądnych rozmiarach (tzn. nie chcę mieć dużo pixeli ale malutkich). Ma służyć do pracy naukowej (pisanie tekstów, czytanie tekstów, czasami wykresy) w pomieszczeniu o oświetleniu jarzeniowym (czyli: jest jasno). Chcę mieć dobre kąty i równomierne podświetlenie. Dobra reprodukcja kolorów ma mniejsze znaczenie (ale będzie mile widziana), czas reakcji w ogóle się dla mnie nie liczy (że smuży przy przewijaniu tekstu? a niech smuży!). Cena ok. 1,5 tys. zł, nie więcej niż 1800 zł. Polecicie coś? PS. Przeglądałem tematy w tym dziale. Pytam bo pogubiłem się w tych informacjach, poza tym muszę podjąć decyzję do jutra (monitor kupuje pracodawca) i nie zdążę przetrawić informacji z 20-stronicowych wątków. Edytowane 15 Listopada 2006 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) http://www.lcd4you.pl/monitor/philips_200W...al=2&sort=7 Ten monitor zalezy od szczescia jest albo na pva albo na s-ips :) a jak ci na lepszej matrycy nie nalezy to kup jakas 22 panorame na tn bardzo fajne monitorki z rozsadna plamka :) Edytowane 15 Listopada 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Hmm, wg Twojego sklepu i znak.pl to monitor na matrycy TN... A któryś z tych? 1. Belinea 102035W 2. Philips 200W6CS 3. Fujitsu-Siemens S20-1W Edytowane 15 Listopada 2006 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) Racja pomylilem sie co do matrycy z modelem ktory kryje sie pod cyferka 2 w twoim spisie :) Edytowane 15 Listopada 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2006 No tak, ale on już ponoć wychodzi ze sprzedaży... Zdecydowałem się, że najchętniej wezmę Fujitsu-Siemens S20-1W, a jak mi na niego w pracy nie dadzą pieniędzy to każę kupić Belineę 102035W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) Samsung SM 225BW Przemawia za nim: -DVI -22'' - HDCP - wygląd (mnie się podoba) Trochę taniej 1300zł Acer AL2216Wsd (sam się do niego przymierzam) Na plus: - 22'' -DVI - i chyba też HDCP :) ale nie jestem pewien jedne źródła podają tak drugie tak - cena :) - wygląd mnie się bardzo podoba :wub: Edytowane 16 Listopada 2006 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Nie chcę monitora panoramicznego na matrycy TN. A w pracy HDCP mi do niczego nie będzie potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) Nie chcę monitora panoramicznego na matrycy TN. A w pracy HDCP mi do niczego nie będzie potrzebne.... z drugiej strony czy aby na pewno chcesz pracować na monitorze z plamką 0,258 ( są tacy co im przeszkadza i myślę że to większość ale są oczywiście tacy co to akceptują ). Z drugiej strony czy matryca TN to na prawdę największe zło? Może ponownie podam linka do testów manitorów z 3-ma typami matryc : http://www.pctuning.cz/index.php?option=co...mp;limitstart=0 Jak widać TN może być lepsze niż IPS ( podświetlenie, reprodukcja kolorów - co do reprodukcji kolorów to w tym linku za bardzo tego nie widać ale na francuskiej stronie "faceToface" znajdziemy kilka przypadków w których TN jest lepsze niż IPS/VA [pod wzgl. dokładności "barwowej"] ). Edytowane 16 Listopada 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) A co ma większą plamkę? Monitor 19'' cali z rozdzielczością 1280x1024. Bo te co mają 1600x1200 są cholernie drogie. Patrzyłem na matrycę w żony notebooku. Tam plamka jest na pewno mała, bo matryca ma przekątną 15,4'' a rozdzielczość ok. 1400x900. I wszystko wyraźnie widać. Edytowane 16 Listopada 2006 przez rwerp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 No dobrze, szukam monitora z większą plamką. iiyama E2200WS czy Samsung 225BW? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Ja bym bardziej celował w Samsunga bo -podobno- nie ma FRC ... ale jak jest na prawdę to by trzeba sprawdzić osobiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Za to iiyama ma gwarancję na brak wypalonych pixel przez jakiś czas... moduł FRC jest w moim starym LG1730B i tego w ogóle nie zauważam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) ... z drugiej strony czy aby na pewno chcesz pracować na monitorze z plamką 0,258 ( są tacy co im przeszkadza i myślę że to większość ale są oczywiście tacy co to akceptują ). Z drugiej strony czy matryca TN to na prawdę największe zło? Może ponownie podam linka do testów manitorów z 3-ma typami matryc : http://www.pctuning.cz/index.php?option=co...mp;limitstart=0 Jak widać TN może być lepsze niż IPS ( podświetlenie, reprodukcja kolorów - co do reprodukcji kolorów to w tym linku za bardzo tego nie widać ale na francuskiej stronie "faceToface" znajdziemy kilka przypadków w których TN jest lepsze niż IPS/VA [pod wzgl. dokładności "barwowej"] ). Ten przyklad co podales z tej strony czeskiej z takim podswietleniem jaki prezentowal ten nec nadaje sie tylko na reklamacje do serwisu gwarancyjnego :) Edytowane 16 Listopada 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 No dobrze, szukam monitora z większą plamką. iiyama E2200WS czy Samsung 225BW? Samsung, na pewno lepszy od iiyamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pampek Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 :D ja zakupiłem AGM Neovo CW19 cw 19 w sklepie kosztuje chyba powyrzej 1000zł B-) o to link->http://www.agneovo.com/agm/content/cw-19.htm nie ma co ale monitor na TN+ ma bardzo dobre odwzorowanie kolorów do pracy sie nadaje w zupełnosci...Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Samsung, na pewno lepszy od iiyamy a niby w czym jest lepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Proszę o pomoc, bo mam mętlik w głowie... Może mi ktoś uszeregować w kolejności od najlepszego do najgorszego te modele? Zdecydowałem że mała plamka może być, wymagania jak na początku wątku. Belinea 102035W Philips 200WP7ES ViewSonic VX2025WM Fujitsu-Siemens S20-1W Wiem że NEC 20WGX2 jest najlepszy, ale chyba mi nie dadzą tyle pieniędzy na niego :( Jeżeli ktoś nie wie jaka kolejność, to niech przynajmniej odpowie (jeżeli potrafi) na takie pytania: - jak jest z kątami widzenia w tych modelach? - jak jest z równomiernością podświetlenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d-d Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 witam, Szykuje sie do zakupu w/w monitora, tylko dreczy mnie jedna kwestia. Rozumiem, ze ten Viewsonic ma gwarancje na zero martwych pixeli, ale jak wyglada ona w przypadku subpixeli ? Monitor bede kupowal na firme takze nie beda przyslugiwaly mi prawa konsumeta, czyli nie bede mogl go zwrocic bez podawania przyczyny. Czy jest sie czego obawiac ? Czy uzytkownicy tego monitora lub pracownicy sklepow komputerowych moga mi powiedziec czy czesto zdazaja sie sub'y w tym modelu ? dzieki i pozdrawiam PS: do uzytkownikow VX2025WM - jak sprawuje sie monitorek ? ogolnie polecacie :) ? prosze o wrzucenie jakis fotek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...