Skocz do zawartości
kata strofa

Monitor Do Pracy (panorama) Do 1800 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam monitora panoramicznego z rozdzielczością pionową > 1000 pixeli, o rozsądnych rozmiarach (tzn. nie chcę mieć dużo pixeli ale malutkich). Ma służyć do pracy naukowej (pisanie tekstów, czytanie tekstów, czasami wykresy) w pomieszczeniu o oświetleniu jarzeniowym (czyli: jest jasno). Chcę mieć dobre kąty i równomierne podświetlenie. Dobra reprodukcja kolorów ma mniejsze znaczenie (ale będzie mile widziana), czas reakcji w ogóle się dla mnie nie liczy (że smuży przy przewijaniu tekstu? a niech smuży!). Cena ok. 1,5 tys. zł, nie więcej niż 1800 zł. Polecicie coś?

PS. Przeglądałem tematy w tym dziale. Pytam bo pogubiłem się w tych informacjach, poza tym muszę podjąć decyzję do jutra (monitor kupuje pracodawca) i nie zdążę przetrawić informacji z 20-stronicowych wątków.

Edytowane przez rwerp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.lcd4you.pl/monitor/philips_200W...al=2&sort=7

Ten monitor zalezy od szczescia jest albo na pva albo na s-ips :)

a jak ci na lepszej matrycy nie nalezy to kup jakas 22 panorame na tn bardzo fajne monitorki z rozsadna plamka :)

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung SM 225BW

Przemawia za nim:

-DVI

-22''

- HDCP

- wygląd (mnie się podoba)

Trochę taniej 1300zł Acer AL2216Wsd (sam się do niego przymierzam)

Na plus:

- 22''

-DVI

- i chyba też HDCP :) ale nie jestem pewien jedne źródła podają tak drugie tak

- cena :)

- wygląd mnie się bardzo podoba :wub:

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę monitora panoramicznego na matrycy TN. A w pracy HDCP mi do niczego nie będzie potrzebne.

... z drugiej strony czy aby na pewno chcesz pracować na monitorze z plamką 0,258 ( są tacy co im przeszkadza i myślę że to większość ale są oczywiście tacy co to akceptują ).

Z drugiej strony czy matryca TN to na prawdę największe zło? Może ponownie podam linka do testów manitorów z 3-ma typami matryc :

http://www.pctuning.cz/index.php?option=co...mp;limitstart=0

Jak widać TN może być lepsze niż IPS ( podświetlenie, reprodukcja kolorów - co do reprodukcji kolorów to w tym linku za bardzo tego nie widać ale na francuskiej stronie "faceToface" znajdziemy kilka przypadków w których TN jest lepsze niż IPS/VA [pod wzgl. dokładności "barwowej"] ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma większą plamkę? Monitor 19'' cali z rozdzielczością 1280x1024. Bo te co mają 1600x1200 są cholernie drogie.

Patrzyłem na matrycę w żony notebooku. Tam plamka jest na pewno mała, bo matryca ma przekątną 15,4'' a rozdzielczość ok. 1400x900. I wszystko wyraźnie widać.

Edytowane przez rwerp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... z drugiej strony czy aby na pewno chcesz pracować na monitorze z plamką 0,258 ( są tacy co im przeszkadza i myślę że to większość ale są oczywiście tacy co to akceptują ).

Z drugiej strony czy matryca TN to na prawdę największe zło? Może ponownie podam linka do testów manitorów z 3-ma typami matryc :

http://www.pctuning.cz/index.php?option=co...mp;limitstart=0

Jak widać TN może być lepsze niż IPS ( podświetlenie, reprodukcja kolorów - co do reprodukcji kolorów to w tym linku za bardzo tego nie widać ale na francuskiej stronie "faceToface" znajdziemy kilka przypadków w których TN jest lepsze niż IPS/VA [pod wzgl. dokładności "barwowej"] ).

Ten przyklad co podales z tej strony czeskiej z takim podswietleniem jaki prezentowal ten nec nadaje sie tylko na reklamacje do serwisu gwarancyjnego :) Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D ja zakupiłem AGM Neovo CW19 cw 19 w sklepie kosztuje chyba powyrzej 1000zł B-)

o to link->http://www.agneovo.com/agm/content/cw-19.htm nie ma co ale monitor na TN+ ma bardzo dobre odwzorowanie kolorów do pracy sie nadaje w zupełnosci...Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc, bo mam mętlik w głowie... Może mi ktoś uszeregować w kolejności od najlepszego do najgorszego te modele? Zdecydowałem że mała plamka może być, wymagania jak na początku wątku.

Belinea 102035W

Philips 200WP7ES

ViewSonic VX2025WM

Fujitsu-Siemens S20-1W

Wiem że NEC 20WGX2 jest najlepszy, ale chyba mi nie dadzą tyle pieniędzy na niego :(

Jeżeli ktoś nie wie jaka kolejność, to niech przynajmniej odpowie (jeżeli potrafi) na takie pytania:

- jak jest z kątami widzenia w tych modelach?

- jak jest z równomiernością podświetlenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

Szykuje sie do zakupu w/w monitora, tylko dreczy mnie jedna kwestia. Rozumiem, ze ten Viewsonic ma gwarancje na zero martwych pixeli, ale jak wyglada ona w przypadku subpixeli ? Monitor bede kupowal na firme takze nie beda przyslugiwaly mi prawa konsumeta, czyli nie bede mogl go zwrocic bez podawania przyczyny. Czy jest sie czego obawiac ? Czy uzytkownicy tego monitora lub pracownicy sklepow komputerowych moga mi powiedziec czy czesto zdazaja sie sub'y w tym modelu ?

dzieki i pozdrawiam

PS: do uzytkownikow VX2025WM - jak sprawuje sie monitorek ? ogolnie polecacie :) ? prosze o wrzucenie jakis fotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi