Jump to content
acrobat13

Wszystko O San Diego 3700+

Recommended Posts

Hmm, co rozumiesz pod ,, słabszy jest jeśli chodzi o stabliność mem" ?

Słabszy kontroler ? Wątpie żeby był gorszy niż w sempronie albo winchesterze ;] więc take it easy :)

i tu cie musze zmartwic

 

edycja: tak, rozchodzi sie o max stabilne MHz dla mem i tu zapewne ono sie zmniejszy

Edited by meeron

Share this post


Link to post
Share on other sites

to ja sie z przykroscia dolacze.

Otoz mam w tej chwili ustawionego proca na 3 GHz (szyna 250 a pamieci ustawione 1:1.88) co w rezultacie daje dla pamieci (wg biosu 430) wg cpu-z 230 MHz.

Procek oczywiscie jest bardziej niz stabilny ale z pamieciami sa straszne problemy.

Dodam, ze mam pamieci ktore nie byly przeznaczone do duala bo maja rozne SPD.

Ale w tej chwili poszukanie dobrego ustawienia dla proca i dla pamieci jest trudne.

 

Pamieci w wersji 2:2 nie wstawaly z ustawieniami szyny powyzej 220 MHz. Wiem, moge byc odosobnionym przypadkiem, niemniej coraz bardziej sklaniam sie q przejsciu na DDR2 i tu poszukaniu jakiegos rozwiazania (poki co proca zostawie zmienie tylko plyte i pamieci).

Share this post


Link to post
Share on other sites

wlasnie w tej chwili zmienilam tak jak mialam wczesniej czyli proc 3119 a pamieci (w opcji 1.66) wychodzi zenujaco ale przynajmniej komp jest stabilny.

Tez mam GoodRamy w opcji 3-3-3-8 i 3-4-4-8 tak wiec podkrecanie pamieci idzie jak po grudzie.

 

Generalnie nie wiem czy mam obwiniac pamieci czy faktycznie procesor jest jakis chimeryczny?

Macie to jakos udowodnione? ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

to co odczytuje mobo jako spd to bzdury... Sprawdź na niższych taktach cpu do ilu z oc dojdziesz na mem. Podnosiłaś trochę napięcia?? Porównaj czy na obu układach(pamięciach) są te same kostki-tego samego producenta(elpida, samsung, micron...) to samo pcb??

Share this post


Link to post
Share on other sites

to co odczytuje mobo jako spd to bzdury... Sprawdź na niższych taktach cpu do ilu z oc dojdziesz na mem. Podnosiłaś trochę napięcia?? Porównaj czy na obu układach(pamięciach) są te same kostki-tego samego producenta(elpida, samsung, micron...) to samo pcb??

 

pamieci jak je testowalam powiedzmy miesiac temu dochodzily do 218 MHz (sprawdzane w goldzie) z kolei w windzie testy na sp i pi32 robily nawet na 225 ale to akurat miarodajne nie jest.

Teraz obydwie maja ustawione timi na 3-3-3-8 w biosie.

 

Kostki akurat sa na pewno rozne bo w 1 ukladzie sa 4 duze kosci a w drugim 8 malych.

Niestety sa remarkowane przez goodmarka i trudno z nich cos wyczytac.

W tej chwili pracuja z napieciem 2.7V i wyglada ze sa stabilne razem z procem ustawionym na 3GHz (goldmemory dopiero przejda wiec nie mam pewnosci ale przeszly spi32 i sie nie wywalily).

 

PCB hmmm mam na 1 taki napis B6U82OF na drugiej troche gorzej ale moze jutro jeszcze zerkne.

 

*

taki OT troche bo chce ta plyte zmienic na abita albo dfi (czy ktos z Was uzytkuje plyte pod AM2 z tym procem? i jezeli tak to ktora lepiej?

(update) no tak.... calosc w sumie bylaby zbyt tania i za prosta...coz poztostaje zostawic proca i kombinowac inaczej ;-)

end of OT

*

Edited by avoid

Share this post


Link to post
Share on other sites

3100mhz @ 1,28v, tyle robi mój sandwicz , niestety prawdą jest że kontroler dziadowski, memki niestety nie chodzą dobrze i sp2004 wywala ;[

Ładny procek ;) moj to pewnie przy 1.6V by 3GHz nie zobaczyl <_<

Niestety ja mam pecha i sie mi zawsze jakies padlo trafi :-|

 

A memki na ile chodza przy tych 3.1GHz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ładny procek ;) moj to pewnie przy 1.6V by 3GHz nie zobaczyl <_<

Niestety ja mam pecha i sie mi zawsze jakies padlo trafi :-|

 

A memki na ile chodza przy tych 3.1GHz?

No własnie dziwna sprawa, memki robiły bez problemu 270 w spi32m, teraz przy 270x12 na div 200, nawet 1m nie przejdzie, proc stabilny, ram wywala. Co najlepsze 100% pewna kostka która robiła ponad 280 za nic nie chciała tyle zrobic. Założyłem X2 3800, bo byłem pewien że kontroler w Sandiego jest do papy, a to ku zaskoczeniu na x2 jest dokładnie tak samo.

Po chwili doszło do mnie że to może wina zasilacza ( Modecos mc 350W) na +12v mam 11.71 , na +5 4,94, na 3,3 3,21. Topower padł więc kupilem cos zastępczego, hmm zmnieniłem nawet bios ale dalej to samo.

 

@dszywala niczym niewierny toman apeluje do ciebie o screeny :)

No problem, zapuszczę na noc sp, ale memki będą na 200mhz :mrgreen:

 

Tak więc muszę szybko znaleźc dobrą zasiłkę , żeby się upewnic.

 

BTW: szaleńcze temperatury mam, na 1,6v 60 stopni :o

Takich w życiu nie wiedziałem nawet na x2, a miałem wcześniej 4400+ któremu dawałem podobne v.

Krzywa czapka ?

Edited by dszywala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet w dzień dziecka, są problemy... :lol2:

 

Otóż dziś przyszedł do mnie procek od tomana, który u niego chodził na 3.1 GHz na def V.

No więc postanowiłem go trochę potestować, 282 x11 (3102MHz) na 1.375V HT x3 memki div150. Wszystko ładnie poszło, puszczam SP2004 i do 50 minuty sobie leci aż nagle sie wywala, nastepne próby kończą się na 15 minutach... Temperatura w stressie to 47-49*C, więc tu chyba nie leży przyczyna...Mobo to DFI, memki na stock, czyli tu też nie ma czego szukać

 

Jaki może być inny powód? :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardzo dziwna sprawa, mnie temperaturki były podobne podczas testowania procka. Normalnie miałem już od czynienia z San Diego kręcącymi się słabiej na innych płytach, ale nie spodziewałem się, że może się to zdarzyć na DFI. Może twój zasilacz niedomaga? Sprawdź też czy kład zasilania płyty nie ma za gorąco. Aha, i spróbuj puścić S&M na 100% obciążenia Long Test, bo moze to wina StressPrime a nie procka.

 

BTW, gratuluje dobrej ceny, spodziewałem się wyższej :). Pamiętaj także, że jak nie będziesz zadowolony, to po to masz to 10 dni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może faktycznie to zasilacz? Moja zasiłka to Chieftec 400W z dwoma liniami 12V, po bodajże 14 i 15A. Może faktycznie jest za słaby?

 

Jestem zadowolony i na pewno nie skorzystam z tych dziesięciu dni, bo moj poprzedni procesor, to była dopiero padaka ;]

Cena mi sie podobała ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

moze przyczyna niestabilnosci tkwi w nieodpowiednim dobraniu MAL'a oraz RP ?

lub twoj czujnik jest "niedokalibrowany" i w rzeczywistosci temperatury sa wyzsze niz podaje ?

jesli masz podkrecona grafe to daj jej urlop na czas testow, powinno to odciazyc zasilacz

Edited by meeron

Share this post


Link to post
Share on other sites

moze przyczyna niestabilnosci tkwi w nieodpowiednim dobraniu MAL'a oraz RP ?

lub twoj czujnik jest "niedokalibrowany" i w rzeczywistosci temperatury sa wyzsze niz podaje ?

jesli masz podkrecona grafe to daj jej urlop na czas testow, powinno to odciazyc zasilacz

Kurcze nie wiem o co chodzi z tym MAL'em i RP... :lol2:

Co do czujnika, to nie mam pojęcia... Ale wydaję mi się że jest w miarę dokładny.

Trzeba spróbować, odkręcić grafe, może faktycznie pomoże.

 

EDIT: Już wiem co to MAL i RP... Max Async Latency i Read Preamble, right?

 

No i huk... Grafa odkręcona, Mal i RP na 9ns (dobrze?) 1.375V z biosu i po 30 minutach wywalił się SP2004... Próbowałem też z ORTHOS'em ale jest to samo...

 

Macie jeszcze jakieś pomysły?

Edited by KonradGT

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardzo dziwna sprawa, mnie temperaturki były podobne podczas testowania procka. Normalnie miałem już od czynienia z San Diego kręcącymi się słabiej na innych płytach, ale nie spodziewałem się, że może się to zdarzyć na DFI. Może twój zasilacz niedomaga? Sprawdź też czy kład zasilania płyty nie ma za gorąco. Aha, i spróbuj puścić S&M na 100% obciążenia Long Test, bo moze to wina StressPrime a nie procka.

 

BTW, gratuluje dobrej ceny, spodziewałem się wyższej :). Pamiętaj także, że jak nie będziesz zadowolony, to po to masz to 10 dni :)

z ciekawości za ile poszedł ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

z ciekawości za ile poszedł ?

316zł + przesyłka :D

 

Ale procek nadal się wywala w SP na 3.1GHz, kombinuje dalej...

 

Jak powinny być ustawione MAL i RP, aby można było to wykluczyć?

 

Edit: Czy reinstal systemu mógłby coś pomóc? Obecny sys przeżył już dwie mobo i dwa proce, a ostatniego formata to nawet nie pamietam...

Edited by KonradGT

Share this post


Link to post
Share on other sites

mal i rp dobiera sie indywidualnie do pamieci/proca a przede wszystkim dzielnikia ustawionego dla pamieci

musisz sobie sam pokombinowac, np u mnie wyglada to jak nizej, a tez sie z tym troszke pomotalem zanim znalazlem te wartosci (;

 

Dołączona grafika

 

@toman pijaku, przeciez to logiczne, ze pamieci moga miec wplyw na stabilnosc kompa, czyz nie ? (;

 

edycja: reinstalka nic ci tu nie pomoze

Edited by meeron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już mi ręce opadają, już raz widziałem ponad 2h w SP2004, zrobiłem screena, zapisałem i beep... Wywalił się... Raz wywala się po 15 minutach, teraz wyłożył się po 1,5h...

Teraz przetestuje ram, może to on powoduje błędy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już mi ręce opadają, już raz widziałem ponad 2h w SP2004, zrobiłem screena, zapisałem i beep... Wywalił się... Raz wywala się po 15 minutach, teraz wyłożył się po 1,5h...

Teraz przetestuje ram, może to on powoduje błędy...

No to u mnie było identycznie!

Raz wywalał się po 8 minutach raz po 2 godzinach.

Procek jest stabilny na takich taktach bo poprzedni właściciel dokładnie go przetestował i wysłał mi screeny.

We wtorek przyjdzie Tagan U22 480W, zobaczymy czy coś pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to trochę mnie pocieszyłeś... ;]

Teraz memki dałem niżej i leci już ~1h, jednocześnie kazałem bratu grać w CS'a... :D i jakoś idzie. A jaki masz teraz zasilator?

 

Edit:

Oto mój gagatek... Raz potrafi chodzić ~2h w SP a raz 15minut. :-/

Dołączona grafika

 

Edit2: Jak kształtują się u was temperatury w idle na taktach ~3GHz i ~1.35v? U mnie wg CoreTemp idle = 30*C. I ciekawostka, Everest, SpeedFan i Smart Guardian, podają że temperatura wynosi 37*C, zawsze w CT było więcej a teraz odwrotnie...? Pewnie już było ale nie każcie mi przeglądać 50 stron...

Edited by KonradGT

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to trochę mnie pocieszyłeś... ;]

Teraz memki dałem niżej i leci już ~1h, jednocześnie kazałem bratu grać w CS'a... :D i jakoś idzie. A jaki masz teraz zasilator?

 

Edit:

Oto mój gagatek... Raz potrafi chodzić ~2h w SP a raz 15minut. :-/

 

 

Edit2: Jak kształtują się u was temperatury w idle na taktach ~3GHz i ~1.35v? U mnie wg CoreTemp idle = 30*C. I ciekawostka, Everest, SpeedFan i Smart Guardian, podają że temperatura wynosi 37*C, zawsze w CT było więcej a teraz odwrotnie...? Pewnie już było ale nie każcie mi przeglądać 50 stron...

Właśnie jak obniżyłem memki na 200mhz to przechodził sp kilka godzin na 3.1 i 1,28v.

włączyłem drugi raz i wywalał błęda po kilku minutach.

Mam teraz modecoma mc350W który zasadniczo powinien dawać radę ( x1900xtx 2x250gb 2x512 @ 3,7v).

Mobacz ten sam dfi ultra-d

 

Może spróbuj pobawić się biosami ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecnie mam bios NF4LD406. Zobaczę może później zmienię, na jakiś inny.

Teraz już nawet S&M mi się wywala, niekiedy... Raz przechodzi CPU a raz nie... :mur:

 

 

@dszywala, i jak tam z nową zasiłką?

Edited by KonradGT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecnie mam bios NF4LD406. Zobaczę może później zmienię, na jakiś inny.

Teraz już nawet S&M mi się wywala, niekiedy... Raz przechodzi CPU a raz nie... :mur:

@dszywala, i jak tam z nową zasiłką?

doszła dopiero wczoraj :mur:

Dzisiaj założę i protestuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile jest teraz wart mój procesor sandiego 3700 E4@ 3GHz i płyta z opisu a także pamięci proszę o odpowiedzi noszę się z zamiarem zmiany platformy ale nie wiem ile dostał bym za to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...