Skocz do zawartości
FoX 13

Canon Lide 60 Czy Plustek Opticslim 2420

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Noszę się z zamiarem zakupu skanera. Ma być to egzemplarz do 300zł, szybki, skanujący bardzo dobrze tekst i zdjęcia.

Spośród różnych ofert na rynku dopatrzyłem się 2 godnych (moim zdaniem) uwagi produktów

Canon Lide 60

oraz

Plustek OpticSlim 2420

Dylemat polega na tym, że zbytnio nie znam się, a praktycznie w ogóle na skanerach. Tak więc te 2 modele są dla mnie również tajemnicą. Widze jedynie szybkość skanowania (na korzyść canona, ale dlaczego są tam / linie ?) oraz rozszerzoną rozdzielczość, która jest dużo większa u Plusteka

Proszę o radę, który skaner wybrać oraz dlaczego. Jeżeli ktoś może posiada - prosiłbym o przykładowe skany.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie się tematem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś na początku odpowiedzieć sobie na pytanie do czego będziesz używał tego skanera. Jeżeli chcesz skanować zdjęcia, zarówno odbitki jak i negatywy, to musisz poszukać skanera z układem CCD oraz przystawka do skanowania negatywu. Natomiast jeżeli bardziej zależy CI na skanowaniu tekstu, kolorowych czasopism, czy innych dokumentów gdzie odwzorowanie barw nie będzie aż tak ważne to poszukaj skanera z układem CIS. Zarówno CCD jak i CIS mają swoje wady i zalety. CCD ma bardzo dobre odwzorowanie barw i dużą głębię ostrości - można spokojnie skanować grube książki, ale za to taki skaner wymaga oddzielnego zasilania i jest grubszy/większy od CIS. Natomiast CIS ma gorsze odwzorowanie barw i miejszą glębię ostrości - jeżeli kartka będzie 1 - 2 mm od płyty to obraz będzie już lekko zamazany, tym samym grubych książek nie da się skanować. Do zalet CIS należy mały pobór prądu (zasilanie tylko przez USB) i kompaktowe rozmiary.

Osobiście odradzam wszystkie wynalazki Musteka - cały dzień walczyłem żeby zaisnstalowac sterowniki do tego gó..a i w końcu poddałem się - wymieniłem na Canona Lide 25 (najtańszy z Canonów). Lide 25 sprawuje się bdb., sterowniki zainstalowałem bez żadnych problemów, obsługa bardzo prosta i intuicyjna, oprogramowanie po polsku. Zarówno Lide 25 jak i 60 oparte są na ukłądzie CIS.

Przed zakupem skanera warto przeczytać ten tekst: LINK

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie ;)

Poczytałem, coś tam już wiem. Otóż chyba te slimy nie wchodzą w gre, od czegoś mam miejsce na półce ;)

Myślałem o Plustek OpticPro ST28 bądź ST48 - różnica w cenie i rozdzielczości (i pewnie coś więcej na czym sie nie znam)

Do czego skaner ? Do tekstu, głównie do tekstu. Najlepiej z tą fajną funkcją odczytywania liter i wpisywania je w worda ;) dla mnie bomba. Z tego co wiem, to takie oprogramowanie do tego służy, ale który skaner będzie do tego najlepszy ?

Grube książki też wchodzą w gre, tak więc powyższe skanery nie poradzą sobie ? Jeśli nie, proszę o doradzenie do 300zł skanera CCD, Plustek wydaje mi się odpowiednią firmą, ale jestem otwarty na rożne. Edit : chyba powyższe skanery jednak są na CCD ;) ale pewności nie mam... sądze jednak, że tak, więc który lepszy ? Wiadomo, że drugi, ale czy warto dopłacać?

pozdrawiam

Edytowane przez FoX 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi