Skocz do zawartości
tom666

Grubosc rurek do WC

Rekomendowane odpowiedzi

Po zabawie z badziewiastym zestawem CPC, przyszedl czas na nowy - budowany od zera zestaw. I tu pojawia sie pierwszy problem - rurki.

Wiadomo, ze standartem obecnie sa rurki 12/16 mm. Ale te ruki sa paskudnie grubasne ! Napewno ciezko sie je wygina i uklada w obudowie. Czy nie lepiej stosowac rurki ciensze - 5/6mm ale za to zainwestowac kase w lepsza/szybsza pompke ? Chce chlodzic CPU i GPU i za bardzo nie wyobrazam sobie jak mialbym ulozyc grubsze rurki na miejscu obecnych

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im mniejsza średnica rurki tym mniejsze ciśnienie i mniej wody w danym czasie przepompujesz....

Cisnienie hydrodynamiczne (czyli to dla nas najistotniejsze) bedzie wieksze dla mniejszego przekroju niz dla wiekszego. Mozesz sobie poczytac o tym TUTAJ :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zabawie z badziewiastym zestawem CPC, przyszedl czas na nowy - budowany od zera zestaw. I tu pojawia sie pierwszy problem - rurki.

Wiadomo, ze standartem obecnie sa rurki 12/16 mm. Ale te ruki sa paskudnie grubasne ! Napewno ciezko sie je wygina i uklada w obudowie. Czy nie lepiej stosowac rurki ciensze - 5/6mm ale za to zainwestowac kase w lepsza/szybsza pompke ? Chce chlodzic CPU i GPU i za bardzo nie wyobrazam sobie jak mialbym ulozyc grubsze rurki na miejscu obecnych

Dołączona grafika

yyyy mam takie dziwne troche wrazenie ze ta wanna ci zaraz spadnie - cos ta zapinka nie wyglada za solidnie i robi wrazenie jakby miala sie zsunac 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skladam na rurkach 8mm. Na przekor wszystkim opiniom.

Znalazlem blok na www.bit-tech.net ktory ma wloty o srednicy zewnetrznej 8mm

http://www.bit-tech.net/review/176/

Chill-Tek Next-Cool Watercube GT3 SE

HEHE

:D

Ja na razie bede powered by Miko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rurki 12/16, a dokładnie 12,5/18,5 które mam i których używam są zaiste trudne do "układania" w budzie, jednak robią się dużo bardziej podatne po ogrzaniu.

Od tygodnia wieczorami kombinuję jak to wszystko zmieścić w niewielkim BigTower, i odnotowuję sukcesy :lol:

Już niebawem, już na chwilę ....

aha - te 12,5/18,5 mają sporą zaletę - rozciągają się naprawdę dobrze - wchodzą na np. wylot PH 802 czyli 18 mm - już nie muszę używać żadnych redukcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi