Przemas_85 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 czy 7300 gt w trybie sli potrzebuje jakiegos specjalnego zasilacza?? co polecilibyscie dla mojego configu i zeby bylo odpowiednie jak bede mial grafe w sli??? Oto czym jestem zainteresowany ale mozecie tez dorzucic swoje propozycje: 1. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=143269139 2. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=143093056 3. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=141282822 4. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=142511019 5. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=142216265 Przy podawaniu propozycji prosze tez o kilka slow wyjasnienia dlaczego akurat to, chcialbym sie tez dowiedziec po co niektore zasilacze maja rozdzielane 12V, czemu to sluzy... bede wdzieczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Starczy z zapasem spokojnie ten. Mam go i jestem zadowolony. Kupiłem go za namową BENITA, dobrze że się go posłuchałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 ok ale powiedz mi jeszcze o co chodzi z tym +12V1 +12V2 +12V3 ??? i co oznacza ze zasilacz jest sli ready??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Oznaczałoby to tyle, że ma 3 linie 12V i jest gotowy na SLi. Ale nie chciałbym Ciebie wprowadzać w błąd, bo sam mam dość ograniczoną wiedzę na temat zasilaczy. Poczekaj, aż przemówi BENITO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Oznaczałoby to tyle, że ma 3 linie 12V i jest gotowy na SLi. Ale nie chciałbym Ciebie wprowadzać w błąd, bo sam mam dość ograniczoną wiedzę na temat zasilaczy. Poczekaj, aż przemówi BENITO. To mozemy sobie podac reke bo ja tez nie mam bladego pojecia o zasilaczach i nigdy nie zwracalem uwagi na zasilacz, po prostu dawno temu kupilem to co bylo najtansze w sklepie i mialo duzo mocy bo FX5900XT nie chcial mi ruszyc na 300 Wattowym Codegenie;p Z tego co zdazylem sie do tej pory dowiedziec to to ze im drozszy tym lepszy (regula potwierdzajaca sie w 90 paru%) no i to ze im wiecej A przy 12V tym lepiej (nie wiem o co kaman i czy nie jestem w bledzie). Mam nadzieje ze ktos mi wyjasni czym kierowac sie przy zakupie zasilacza - moge wydac 300 - 350 zl na cos co posluzy mi jeszcze dlugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Thermaltake to "antyk" ze słabym 12V, Taganowi U01 ponoć świrują napięcia przy niedociążonej linii 5V, Cziftek wydaje się być najciekawszy (najmocniejsze 12V), poza tym BENITO bardzo go poleca, więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 sli ready a nie sli ready oto jest pytanie... ehhe to jest pic marketingowy. generalnie chodzi o to aby grafa starczylo pradu a nie czy zasilacz jest do tego przystosowany. musisz miec duzo A na 12V linii (bo procesor i grafiki z tego biora prąd). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 musisz miec duzo A na 12V linii (bo procesor i grafiki z tego biora prąd). to znaczy ile??? i czym sie rozni zasilacz z jedna linia 12v i np z 3 liniami 12v? czy jesli jedna linia 12v nie wystarczy na zaspokojenie grafy i procka to druga linia idzie w ruch? przeciez do mobo podlacza sie tylko jedna wtyczke 12v zgadza sie? http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=143257266 a co mi powiecie na temat tego dziwactwa??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Odradzam. Miałem go kiedyś i prawie puścił mi kompa z dymem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 A ja polecam Huntkeya 400AP, sam mam 350AP i jestem zachwycony. Myślę że 350 byłaby w stanie pociągnąć 2x7300gt, bo mam zamiar właśnie dokupić sobie jeszcze jedną kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 TUTAJ mocniejszy brat tego chiefteca za niewiele wiecej i z odpinanymi kabelkami.. sam kupilem pare dni temu i jestem bardzo zadowolony jesli chodzi o porzadek w budzie, wyglad, halas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 TUTAJ mocniejszy brat tego chiefteca za niewiele wiecej i z odpinanymi kabelkami.. sam kupilem pare dni temu i jestem bardzo zadowolony jesli chodzi o porzadek w budzie, wyglad, halas. nie wydaje mi się żeby te chefy były za ciche... :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 TUTAJ mocniejszy brat tego chiefteca za niewiele wiecej i z odpinanymi kabelkami.. sam kupilem pare dni temu i jestem bardzo zadowolony jesli chodzi o porzadek w budzie, wyglad, halas. tez go juz ogladalem i chyba sie zdecyduje na niego chociaz cena nie jest kuszaca;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 to znaczy ile??? i czym sie rozni zasilacz z jedna linia 12v i np z 3 liniami 12v? czy jesli jedna linia 12v nie wystarczy na zaspokojenie grafy i procka to druga linia idzie w ruch? przeciez do mobo podlacza sie tylko jedna wtyczkę 12v zgadza sie? http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=143257266 a co mi powiecie na temat tego dziwactwa??? no i właśnie o to chodzi ... Procek i grafa zasilana jest z jednej linii a całą reszta z drugiej = HDD, optyka jak masz złącze PCI-E to tez ... Chodzi o to żeby proc + grafa miały jak najstabilniejsze (podawane) napięcia... jak masz wszystko podłączone do jednej linii to wahnięcia w przypadku np nagrywania płytki DVD przy wykorzystaniu 2-3 dysków spiętych w raid będą znacznie większe niż gdyby ODD/HDD było zasilane osobno... certyfikat SLI-READY to ustrojstwo marketingowe i posiadają go zasilacze powyżej 480W o ile dobrze pamiętam. Myk polega na tym że zasilacz 450W albo nawet 400W markowy pociągnie 2 x 7300GT w SLI ale nie ma tego certyfikatu ze względów "politycznych" No i oczywiste jest że np polecane 480W nie da sobie rady z 2 x 8800GTX w SLI choć ten certyfikat posiada (pewnie nie pociągną by nawet 2 x 7900GTX) Jak dla mnie zasilacz powinien mieć mocną linie +12V i +5VSB. Dlaczego tą ostatnią ? Doceni to każdy kto ma 10+ USB podłączonych do kompa :D Ja osobiście polecam zasilacze SeaSonic, CoolerMaster, Foxconn WinFast, Tagan, Enermax, Be Quiet! (z tańszych ale głośniejszych FSP = Forton) Chiefteca nie polecam bo miałem w życiu 2-szt i nie podobały mi się (grzały się były głośne) ale to zdecydowanie za mało żeby powiedzieć coś o tej marce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 nie wydaje mi się żeby te chefy były za ciche... :huh: wprawdzie mam boxowe chlodzenie, ale przy starcie systemu kiedy zatrzymam palcem wentylator na procku i grafice przy otwartej budzie wydobywa sie jedynie nienachalny, delikatny szum. tak maly ze nawet w nocy nie bedzie przeszkadzal. jestem bardzo zadowolony z zakupu, zwlaszcza za taka cene. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 A ja polecam Huntkeya 400AP, sam mam 350AP i jestem zachwycony. Myślę że 350 byłaby w stanie pociągnąć 2x7300gt, bo mam zamiar właśnie dokupić sobie jeszcze jedną kartę.a przepraszam czym one sie roznia :lol: moca? :blink: :blink: :lol2: :lol: :mur: <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 (edytowane) wiecie co, niektorzy z was polecaja to, inni tamto a mi sie wydaje ze po prostu wydajac 300 czy 400 zl na zasilacz otrzymuje sie towar z najwyzszej polki, na pewno kazdy model ma swoje wady i zalety ale mimo wszystko wart jest swojej ceny... jesli jest jakies odstepstwo od tej reguly to dotyczy jednostek... Edytowane 23 Listopada 2006 przez Przemas_85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 a przepraszam czym one sie roznia :lol: moca? :blink: :blink: :lol2: :lol: :mur: <_< 50W więcej to akurat na dodatkową kartę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 to sa IDENTYCZNE zasilacze w srodku a na zewnatrz roznia sie nalepka :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Czasami dochodza bajery tupu odpinane kable, czy duze wiatraki, ale zasilacze o mocu 350w i wyzej kosztujaca 300 zl i wyzej to sa juz produkty markowe i przewaznie dobrze zaprojektowane. Zreszta jak sam szukalem jakis czas temu ( a kupilem to co w sigu) to doszedlem do tego wniosku. Moze nie sa to wszystko identyczne zasilacze, ale mysle ze maja podobne konstrukcje zabezpieczjace itd. Za jakosc trzeba po prostu zaplacic ciut wiecej - ale przynajmniej czlowiek spokojnieszy o kompa jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fllanker Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 sprawa wyglada tak, sam nie dawno zmienialem zasilacz z chiefa 420 DF na cos lepszego i wybralem TAGANA u-15 easy con. Niektorzy twierdza ze ma troszke "przestazala" konstrukcje w sensie takim ze co nowsze rewizje zasilaczy to cos tam jest zmieniane i usprawniane ale jak to bywa nie zawsze cos co nowe jest dobre. Ja wybralem tagana bo wedlug mnie jest najsolidniej wykonany i znajlepszych podzespolow ma wszystkie zabezpieczniea i sprawdzona solidna konstrukcje oraz, akurat ten model -odpinane kable. Chiefy nowe sa takie sobie to juz nie te chiefy co dawniej. Ma troche slabawe linie 12 a dzisiaj 12 to dodstawa, tyle ze ma ich trzy ale nie nie ma przeloncznika "split" lanczacego klika slabszych 12-stek w jedna super mocna. Tagany tak maja po mimo tego ze maja dwie mocne 12. Wiec przy jednej karcie mozna dac split. U-15 jest w/g mnie swietny i praktycznie nieslyszalny. Jedynym minusem jest jego wielkosc ma 17 cm dlugosci sporo dluzszy od innych zasilaczy. Ja mam Big towera chiefa wiec niestanowi to problemu w mniejszej budzie moze byc lipa. Co do temp. to wieje z niego chlodny powiew :) zastanawialem sie tez nad Cooltek'iem CT500 ale ponoc czasem wydaje z siebie dziwne dziwieki. "Gdy komputer jest wyłączony z zasilacza wydobywa się ciche "syczenie" warto tez poczytac o TOP POWERACH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Jaki zasilacz kupić do takiej konfiguracji : A64 3000+ Venice (socket 754) Abit NV8 / Asus K8N4-e Deluxe Galaxy GeForce 7900GS 2x512 DDR 400Mhz 1x HDD 250GB Seagate 1x DVD Toshiba 1x DVD RECORDER BENQ 1640 Do tego dochodzą wentylatory : 1x120mm 2x80mm + 5 urządzeń USB !! Jaki zasilacz polecicie do tego komputera. Chcialbym żeby było bardzo stabilnie, oraz niedrogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 a nie drogo to znaczy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 a nie drogo to znaczy ?? 250zł maksymalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Założę się z tobą, że nowy chief CFT 500 zje Tagana 580W U15 na śniadanko i nawet się nie zmęczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Założę się z tobą, że nowy chief CFT 500 zje Tagana 580W U15 na śniadanko i nawet się nie zmęczy. A ten Chieftec jest głośny ? Bo w sumie ew. mógłbym jakimś cudem dorzucić to 49zł ... ale czy za 299zł warto Chieftec CFT-500A-12S ? Chodzi mi także o ciszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Wydaje mi się, że poziom głośności będzie porównywalny z tym taganem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Założę się z tobą, że nowy chief CFT 500 zje Tagana 580W U15 na śniadanko i nawet się nie zmęczy. czyli chief 560 to juz normalnie odjazd na maxa???:D caly czas zastanawiaja mnie te linie 12v, chieftec ma ich trzy ale najmocniejsza z nich ma 23A natomiast tagan 480 ma jedna linie 28A. Chcialbym wydac te 350 zl rozsadnie i zebym nie musial sie martwic za rok czy dwa ze mam za slaby albo nieprzystosowany do czegos tam zasilacz. Wyjasnij mi prosze jak to jest z tymi liniami 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Wydaje mi się, że poziom głośności będzie porównywalny z tym taganem. No wlasnie, wydaje Ci się. Jezeli nie widziales zasilacza w akcji to czemu go polecasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Bo w sumie ew. mógłbym jakimś cudem dorzucić to 49zł ... ale czy za 299zł warto Chieftec CFT-500A-12S ? http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...roducts_id=4122 Tutaj kosztuje 275zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...