Van GORRE Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Witam System operacyjny Windows XP Prof. SP2 Dysk Samsung 160JJ (sata) Aktualnie zainstalowany ww system a dysk podzielony na dwie partycje: C ( 12 Gb) oraz D (145 Gb) - w windowsie pokazuje system plików FAT32). Na partycji D: mam wolne 50 GB i chciałem utworzyć dodatkową partycję E o pojemności 25 Gb. Po włączeniu Partition Magic 8.06 Pro server infromacje o dyskach są nastepujące: C: - FAT32X (proszę zwrócić uwagę na to "X") D: - FAT (nie wiem dlaczego ale bez 32) Po wprowadzeniu danych o zmianie partycji wyskakuje błąd, nie ma możliwośći zmiany obecnej partycji D: (jest po prostu nie do ruszenia). Wywnioskowałem ,że to musi być wina "dziwnego" sytemu plików. Partition magic nie pozwala na konwersję partycji C na inny system plików. Partycję D można przekonwertować z FAT na FAT32 - jednak nie robiłem tego. Czy jest jakaś możliwość wydzielenia nowej partycji? Jakim programem? Edytowane 22 Listopada 2006 przez Van GORRE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 a moze przejdziesz na ntfs? cmd -> convert X: /fs:ntfs X litera partycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbdullahAllah Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Sorrka ale chyba nie o to chodzi dla VG. Problem polega na: - dziwnym zjawisku gdzie artycja ponad 140GM ma FAT(16) , gdzie to sprawil prawdopodobnie instalator windy - nie mozliwosci zmniejszenia rozmiarow partycji D (moze to jednak system plikow nie pasi :?) a może to ten sata nie odpowiada ? Jesli ktos ma/mial podobny problem niech opisze to... gdyz poza kilkoma parametrami jestem dokladnie w tej samej sytuacjii... a linuks czeka ;) Edytowane 22 Listopada 2006 przez AbdullahAllah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van GORRE Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 a moze przejdziesz na ntfs? cmd -> convert X: /fs:ntfs X litera partycji Po wpisaniu komendy w windowsie wywala taki komunikat Nie można uruchomić konwertera, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. można uruchomić konwertowanie po uprzedniej dezinstalacji woluminu. Wszystkie otwarte wyjścia tego woluminu przestana być prawidłowe. czy chcesz wymusić dezinstalacje tego woluminu ? Nie chcę tracić danych na dysku a ten komunikat jest dla mnie trochę nie zrozumiały ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 danych nie stracisz, wymus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van GORRE Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 danych nie stracisz, wymus Wczoraj już przekonwertowałem partycję i włączyłem PM. Opcja wydzielenia nowej partycji (a raczej pustego obszaru do podziału) była możliwa. Przez noc komputer maglował partycję d: jednak po skończeniu (chyba, nie widzialem bo spałem) wywalił błąd (11... i kolejnych cyfr nie pamiętam). Mam płytę "Hirien`s BootCD", którym programem mogę podzielić partycję D na dwie częsci (bez utraty danych) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Tak to jest kiedy "bawimy" się partycjami FAT przy dyskach XXX GB ( choć na moim starym 13,6 GB już miałem NTFS ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...