Jarek_135 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Mam DFI nf4 ultra-D... Mam tą płytę z miesiąc, może już dwa, nieważne. Już, jak składałem częsci, to był problem z flopem FDD, bo go nie wykrył, ale wtedy mi nie był potrzebny więc to olałem, bo reszta smigała, nowy komputer, wolalem sprawdzic mozliwosci komputera. FDD nie przeszkadzalo w niczym, ale je po prostu wywalilem... Teraz chcialem Raid 0 zainstalowac... no i potrzebuje FDD. Sprawdzałem jeszcze raz w nadzieji, że wcześniej coś sknociłem, ale nie poskótkowało. Dziś nawet wziołem flopa i taśemki i u dziewczyny sprawdziłem i flop działa, tasmy też ok, i to obie. Także skoro na innym kompie działa, flop, taśmy ok, także coś z kontrolerem ( czy nie? ). W serwisie w sklepie powiedzieli mi, żebym im przywióz płytke i ją oddadzą na gwarancję ( 2 tygodnie... ) no i właśnie te "2 tygodnie" mnie skłoniły, że może ktoś jakimś cudem ma jakiś sposób, albo coś, żeby to obejść , naprawić... Żeby nie było, to taśemki potrafię podłączać i wszystko było ok, zresztą jedna taśemka nawet taka dla idiotów jest, że nie idzie się pomylić... No i w biosie też włączyłem wykrywanie FDD 1,44MB nawet na obu kanałach... :wink: Jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 A świeci sie caly czas dioda na fdd ?? Bo jak tak to masz odwrotnie tasme wlozona do fdd. A narazie innych pomyslow nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Może zgraj dane z tej dyskietki u kogoś na CD. Np. Nero ma funkcję robienia obrazu FDD ( jeśli to dyskietka startowa ). Brak stacji musi się dać ominąć ( ja nie używam [wymontowana] od kilku lat :rolleyes: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 ew. wyłączony kontroler w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Może typ flopa był źle ustawiony w BIOSie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Nie wiem czy Ci to pomoże, ale spotkałem się z czymś takim z moją Płytą główną - ASUS A8N5X Flop podłączony z inną niż oryginalną taśmą nie działał. Dziwna sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Niektórzy chyba nie czytali tego co napisałem... :wink: : Żeby nie było, to taśemki potrafię podłączać i wszystko było ok, zresztą jedna taśemka nawet taka dla idiotów jest, że nie idzie się pomylić... No i w biosie też włączyłem wykrywanie FDD 1,44MB nawet na obu kanałach... Żeby dalej nie było, to lamka się w ogóle nie pali, choćby nie wiem co... Kyle: komputer później widzi płytkę, jako dyskietkę, tak? Ale czy np. Podczas instalacji sterowników w Widndowsie jak sie wgrywa sterowniki do SATA/SCSI/RAID na początku isntalacji to czy wykryje takie CD( fdd )? Bo to w sumie tylko o to chodzi. FDD podłączałem na taśmie od DFI i na takiej starej, co wiedziałem, że jest ok, i jest ok B-) Czy kontroler idzie jakoś inaczej jeszcze wyłączyć, niż w głównej zakładce z dyskami w biosie? Tam kontrolery były włączone. Poza tym w postcie tuż po załadowaniu dysków komputer jakby się zatrzymuje na chwilkę dłużej, jakby jeszcze czegoś szukał, ale nic nie wyświetla i leci dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...