Skocz do zawartości
Jarek_135

Fdd I Dfi Ultra D

Rekomendowane odpowiedzi

Mam DFI nf4 ultra-D...

Mam tą płytę z miesiąc, może już dwa, nieważne. Już, jak składałem częsci, to był problem z flopem FDD, bo go nie wykrył, ale wtedy mi nie był potrzebny więc to olałem, bo reszta smigała, nowy komputer, wolalem sprawdzic mozliwosci komputera. FDD nie przeszkadzalo w niczym, ale je po prostu wywalilem...

Teraz chcialem Raid 0 zainstalowac... no i potrzebuje FDD. Sprawdzałem jeszcze raz w nadzieji, że wcześniej coś sknociłem, ale nie poskótkowało.

Dziś nawet wziołem flopa i taśemki i u dziewczyny sprawdziłem i flop działa, tasmy też ok, i to obie.

Także skoro na innym kompie działa, flop, taśmy ok, także coś z kontrolerem ( czy nie? ). W serwisie w sklepie powiedzieli mi, żebym im przywióz płytke i ją oddadzą na gwarancję ( 2 tygodnie... ) no i właśnie te "2 tygodnie" mnie skłoniły, że może ktoś jakimś cudem ma jakiś sposób, albo coś, żeby to obejść , naprawić...

Żeby nie było, to taśemki potrafię podłączać i wszystko było ok, zresztą jedna taśemka nawet taka dla idiotów jest, że nie idzie się pomylić... No i w biosie też włączyłem wykrywanie FDD 1,44MB nawet na obu kanałach... :wink:

Jakieś rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy chyba nie czytali tego co napisałem... :wink: :

Żeby nie było, to taśemki potrafię podłączać i wszystko było ok, zresztą jedna taśemka nawet taka dla idiotów jest, że nie idzie się pomylić... No i w biosie też włączyłem wykrywanie FDD 1,44MB nawet na obu kanałach...

Żeby dalej nie było, to lamka się w ogóle nie pali, choćby nie wiem co...

Kyle: komputer później widzi płytkę, jako dyskietkę, tak? Ale czy np. Podczas instalacji sterowników w Widndowsie jak sie wgrywa sterowniki do SATA/SCSI/RAID na początku isntalacji to czy wykryje takie CD( fdd )? Bo to w sumie tylko o to chodzi.

FDD podłączałem na taśmie od DFI i na takiej starej, co wiedziałem, że jest ok, i jest ok B-)

Czy kontroler idzie jakoś inaczej jeszcze wyłączyć, niż w głównej zakładce z dyskami w biosie? Tam kontrolery były włączone.

Poza tym w postcie tuż po załadowaniu dysków komputer jakby się zatrzymuje na chwilkę dłużej, jakby jeszcze czegoś szukał, ale nic nie wyświetla i leci dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi