Hanu Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Cóż, posiadam w/w autko i w sumie nie narzekałbym gdyby nie jedno "ale". Od jakiegoś czasu zauwazyłem, że spalanie w cyklu miejskim mocno wzrosło. Przy zatankowaniu do pełna ( 38 litrów) przejeżdzam góra 400 km co daje prawie 10l/100km. Nie jeżdżę delikatnie, ale mimo wszystko... Pytanie - co może być nie tak? Sonda Lambda? Skopany komputer? Coś nie tak z wtryskiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 silniki fiata nigdy nie byly oszczedne. moje pII tez sporo ssie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Ok, ale to jest silnik 1.0.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 ZObacz najpierw sonde lambda Pozniej sprawdz przewod od MAP'a na calej dlugosci kolektor - czujnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Te autko jak miałem paliło mi średnio 7,5 l/100km i to... gazu. Więc takie spalanie na pewno nie jest normą dla tego auta. Sprawdż to co ci piszą, może też filtr powietrza się zamulił, to też może zwiększyć spalanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Ja bym wolał pytać na forach Fiata :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Jezeli masz go juz jakis czas i nagle zaczal tak duzo chlac to posluchaj berkuta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Koledze bierze uniacz ok 6l, wiec twoj wynik jest kosmiczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Sonda lambda i jeszcze z niewymienionych silnik krokowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Straszycie Panowie :). Zajade do serwisu to się okaże. Poprzednio spalał mi w mieście ok. 7,5l , więc ewidentnie coś jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 W sejaku siostry (1.1 litra brat 1.0) powodem tak masakrycznego spalania byla sonda lambda w polaczeniu z MAP'em, dokladniej mowiac wezykiem doprowadzajacym do mapa ktory byl sparcialy. W sierce 2.9 wezyk od mapa sie po prostu "splastikowal" i na laczaniu byl sztywny przez co podciekalo sobie do niego powietrze dajac falszywy odczyt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Straszycie Panowie :) . Zajade do serwisu to się okaże. Poprzednio spalał mi w mieście ok. 7,5l , więc ewidentnie coś jest nie tak. bron Boze... tylko nie serwis fiata!!! zaplacisz jak za zboze a i tak prawdopodobnie nic nie naprawia! jedz lepiej do normalnego mechanika - zrob wywiad, ktory warsztat w okolicy jest solidny i niedrogi mialem kiedys identycznego uniacza, palil 5 - 5,5 w trasie i kolo 6 w miescie - jak w pewnym momencie zaczal mi wiecej palic, to sie okazalo, ze zbiornik jest dziurawy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 O, to pewnie przez sondę lambda mi Uno palił 9-10 listrów po mieście. Choć nie jestem do konca pewien bo ja go cisnąłem dość mocno. Serwisy fiata trzeba omijać - drogo, a oryginalne części są chyba jeszcze gorszej jakości niż zamienniki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 mialem kiedys uno 1.0 przy spokojnej jezdzie po miescie palil 6l/100km przy solidnym cisnieciu ok. 7,5l/100km, pewnego razu zaczal mi palic 10-12l/100km okazalo sie ze wtyczka od lambdy zasniedziala i nie przekazywala sygnalu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Cóż, byłem w serwisie. Wzięli samochód na komputer i w zasadzie wszystko OK. Sonda lambda ok, elektryka też, przewody kontrolne to samo, wszystkie odczyty idealne. Elektryk pytał czy auto nowe, bo odczyty miał jak prosto z taśmy :). Jednym słowem dla nich OK, a że tyle pali to skutek jazdy , na krótkim dystansie , z dużą liczbą stop-startów, przy niskiej temp powietrza. Ameryki nie odkryli. Zaproponowali test na 100 km, na zimnym silniku po nocy, jakby się nic nie zmieniło- na ich koszt. Z Łodzi do Piotrkowa i nazad. Teraz jak cieplej jest zauważyłem, ze ajkby mniej pali. Ale czas pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Hmm a termostat masz w porzadku ? Jesli masz walniety to bedzie palic takze jak smok bo bedzie ciagle niedogrzany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Miałem podobny problem, mój uniak też nagle zaczął sporo chłeptać, z silnikiem było wszystko ok, tyle że samochód coś ciężko jechał do tego opony piszczały często prawie bez powodu. Szybko pojechałem na warsztat i się okazało że przy którejś wizycie w wyrwie których na wiosnę nigdy nie brakuje, zawieszenie straciło geometrię dokładnie poszła zbieżność kół przednich. Po ustawieniu czego trzeba i wymianie czego (mam nadzieję) trzeba wszystko wróciło do normy, 4,5-5l na trasie 6-8l w mieście. EDIT: Mój unochód ma silnik 899 Edytowane 7 Grudnia 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Najbardziej prawdopodobne przyczyny: -Sonda lambda -termostat -czujnik temperatury(w bloku silnika) -silnikczek krokowy Mam puga 106 1.0, zaczol mi palic 10litrow. Wymienilem wymienione czesci i nie dosc ze zaczol znacnzie zwawiej jezdzic to jeszcze pali prawi epolowe mniej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Hanu sprawdź jeszcze całą szynę paliwową czy ci gdzieś nie ucieka z wężyków paliwo jak auto ma trochę lat to czasami guma parcieje i puszcza btw. przy waszym spalaniu mój 200sx nie wygląda tak tragicznie ze swoimi 11l/100 po miescie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Sprawdz ile sąsiada pali pewnie dwa litra :lol2: By do tematu było… przy 1.0 nie może zeżreć 10L, nawet mocno zjechany motor. Corolla 1.4 Combi na gazie max 9L w mieście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Moze, nie wierzysz ile potrafi spalic seicento z uszkodzonym wezykiem od map'a. ~18-19L po miescie to raczej dolna granica.. Tym co wylatuje z rury moglbys ze 2 takie seicento wykarmic jeszcze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 to ja sie moze zapytam (tak przy okazji) czy w BMW 535i (silnik M30B35) spalanie rzędu ok. 25 litrów na 100 kilometrów w miescie to wynik ok. czy tez szukac przyczyn w podanych przez Was miejscach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ja sądzę, że o kilka litrów za dużo - jeżeli mówimy oczywiście o raczej ekonomicznym stylu jazdy. Nie napisałeś też czy masz gaz, ale chyba z tego co pamietam to nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 teraz zaczynam coraz delikatniej muskac gaz (na poczatku cisnałem oporowo - nowy nabytek, trzeba poszalec). Spalanie spada wg. komputera. Gaz mam zamontowany, ale ze nie mam zaufania do instalacji gazowych to wymontowałem mikser i klape wiec na benzynie mam pełna moc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Uno, które mam w domu ma podobne objawy. Tyle, że w trasie jest ok - tam spokojnie 5l. Jednak gdy zacznę jeździć po mieście, wyprzedzać albo zaczną się dość strome podjazdy to skacze do 10l. Jest to za mały silnik do tego auta i przy takim momencie obrotowym nie radzi sobie przy większym obciążeniu - idzie wtedy w ilość. Filtry są wymieniony, więc zostaje to, co wymienił RS. Co do 535, to też uważam, że trochę za dużo. Przy takim momencie samochód bez problemu jedzie nawet na najniższych obrotach. Poczytaj fora BMW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...