foxwq1 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Sprężając sie w czasie dziś bardzo złożyłem wreszcie wszystkie elementy WC a były to: 1) 4 zasilacze AT -a właściwie ich wnętrzności 2) wymiennik ciepła i 4 peltierki 3) buda całkowicie z przeźroczystej pleksy -nie widać tego na fotkach bo jest jeszcze w folii ochronnej. usunę folię dopiero po całkowitym złożeniu na dwu poniższych fotach widać peltiery z pastą i gotowy wymiennik z przygotowanymi kostkami pod połączenia elektryczne Nie mam chwilowo fotki samego rezerwuaru z pompką (dwie sztuki ale będzie je lepiej widać na poniższych fotkach) Całość mniej więcej będzie wyglądać tak jak poniżej, nie jest niestety jeszcze zalany 2 rezerwuar (ponieważ jakaś stara baba w sklepie sprzedała mi dziurawego węża. dziurka jest minimalna[ok. 1 kroplana na minute] ale jednak dziurka i muszę wymienić) poniżej fotka podświetlonego wymiennika ciepła (są tam tak naprawdę po dwie diody na jeden profil zamknięty) teraz świeci niebieska i zielona a może jeszcze czerwona i biała jeszcze jeden widok, tylko troszke jaśniej w obieg zimny wlano niebieski płyn do spryskiwaczy a w ciepły czerwony pompka w obiegu ciepłym jest najmniejsza jaka może być ponieważ ma do przepchnięcia wode przez dwie nagrzewnice i wymiennik ciepła a zależało mi by była niesłyszalna ilość wody w ciepłym obwodzie to 4 litry!!! w zimnym obiegi jest atman 201 - cichutka i sprawdzona już przeze mnie nie jeden raz pompeczka fotka poniżej bardzo dobrze pokazuje widok z góry, a widać tam 2 nagrzewnice 4 wentylki 12 cm każdy rezerwuar z wodą zimną (z ciepłą jest taki sam) jest on skręcany od góry 6 śrubami (by w razie czego pompke wydostać się dało). Ma korek do odpowitrzania. Wychodzą od niego 2 przewody: jeden zasilający pompkę a drugi od termometru kolejne zdjęcie to widok z tyłu. ta wystająca część węża z zimnym obiegiem będzie przerwana i tam bloczki się wstawi :) kolejne dwie fotki pokazują coś w rodzaju panelu kontrolnego widać tam wyświetlacze dwu termometrów mierzących temperaturę w dwu rezerwuarach i 20 !!! wyłączników hebelkowych. Ich zastosowanie opiasane jest na fotce. Można z nimi jak ktoś kliknie na fotke zrobić wszystko!!!! 4 wyłączniki nieco oddzielone od pozostałych 16 mają za zadanie: (w kolejnosci od góry) dwa pierwsze wyłączają/włączają podświetlenie 8 diod led niebieskich w tylnej ściance obudowy (NIE MAM JESZCZE TYCH DIOD BO MI CÓRKA POGUBIŁA :)) trzeci włącza/wyłącza dwie diody led w rezerwuarach czwarty od samego dołu wyłącza/włącza podświetlenie termometrów dwie ostatnie fotki to widok "z góry od przodu" widać tam wyraźnie górę rezerwuaru i jego uszczelkę oraz korek do odpowietrzania to już koniec fotek a teraz kilka odpowiedzi do pytań 1) zalewająć ten minimalnie dziurawy układ włączyłem 4 peltiery i wiatraki na 5 V i po 55 minutach miałem 9.8 st w zimnym obiegu i 38.9 st w ciepłym 2) nic sie nie będzie skraplać ponieważ kiedyś już robiłem podobną rzecz (choć zdecydowanie mniejszą) i wpadłem na pomysł aby węże z zimną wodą umieści w rurkach peszla. Mają one średnice 15 mm i bardzo ładnie sie prezentują - zwłaszcza czarne lub niebieskie 3 węże w układzie mają średnicę wewnętrzną 12 mm a zewnetrzną 14 mm Co o tym sądzicie???? testy szczegółowe chyba w poniedziałek dopiero foxwq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Poczekamy do rachunku za prąd !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxwq1 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 całośćbierze 250 W ponieważ 4 peltiery mają niby moc 89 W ale tylko pod napięciem 17 V po to jest 4 zasilacze (tylko 12 V niestety) by to uciągnęły nie mam niestety zasialczy na 17 V na tak duzy prąd myślałem o peltierze 155 W ale on potrzebuje 20-21 V :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Peltiery podpiete do zasilaczy at? Buhahaha :D Poczekamy na test z obciazeniem, zapewne wszystko zacznie sie gotowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) powiem tak: widac cholernie duzy wklad pracy i za to gratki. pomijam kwestie pradozernosci, bo to moze sluzyc okazyjnie (chyba?). na tym froncie troche przesadziles, wyglada jak kokpit w mysliwcu czy helikopterze :D ale pewie chodzilo o to wiec sie nie doczepiam. choc nadal mnie zastanawia to co napisalem wczesniej czyli jak taki kawalek alu moze oddzialywac na wode obnizajac temp ponizej 10*C. troche wyglad psuja te gabki pod pompkami (domyslam sie ze sa po to zeby wyeliminowac drgania). jeszcze raz...kupa roboty...gratuluje wytrwalosci. a przydatnosci tego urzadzenia nie komentuje, dla mnie to taka "ciekawostka" ps. temat wg mnie jest do [gluteus maximus], to juz nie jest zwykle wc, tylko hybryda wiec.... Edytowane 3 Grudnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 ciekawie to wygląda, ładnie wykonane, ale to taka sztuka dla sztuki, do codziennego użytku to, to za dużo prądu ciągnie całośćbierze 250 Wa ja się martwię że moja pompka Leszno 25W pobiera :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxwq1 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Gąbeczki oczywiście usunę ponieważ pompki wiszą na wężach i nie dotykają ścianek rezerwuaru. Po to je tam wżuciłem ponieważ miałe duzo pyłku w rezerwuarze = bleiłem plekse w garażu a ona sie bardzo elektryzuje po ściągnięciu z niej folii ichronnej i nałapało mi dziadostwo opiłków pochodzi troche to sie do gompki nawbija :) Peltiery podpiete do zasilaczy at? Buhahaha :D Poczekamy na test z obciazeniem, zapewne wszystko zacznie sie gotowac :) podpinałeś kiedykolwiek jednego peltiera 89 W pod zasialcz at 250 W??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 całośćbierze 250 W ponieważ 4 peltiery mają niby moc 89 W ale tylko pod napięciem 17 V 89W to one mogą odebrać ciepła przy zachowaniu sprawności, w rzeczywistości takie ogniwo bierze około 120W, czyli 4 takie nawet na 5V biorą ~350W, a to tyle co rozbudowany komputer z SLI pod obciążeniem. Po 3 miesiącach zapewniam, odechce Ci się tego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 dlaczego jako płyn w ukladzie masz plyn do spryskiwaczy? czym sie kierowałeś ? kolorem ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Widac ogrom pracy. Pomysl i wykonanie calkiem dobre. Ale jak dla mnie ten uklad sie za bardzo nie sprawdzi w normalnym uzytkowaniu (koszta eksplotacji). Taka ciekawostka. Polak potrafi....... kombinowac :D Duzy plus za pomysl i wykonianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiczis Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Bardzo duży plus za jakość wykonania, ciekawi mnie ile wlozyles w to pracy dokladnie :) a czy to sie zagotuje to sie okaze :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Te wymienniki to jak one sa zbudowane? Poprostu takie aluminiowe pudelka, czy w srodku cos wiecej jest? Widac zrealizowales swoj plan, za to nalezy sie uznanie, ale na dluzsza mete ten uklad da w kosc z uwagi na pobierana moc, halas i imo wydajnosc/cena/ilosc pracy. Zreszta poczekajmy na jakies testy w full load. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) tak jak przedmówcy-za wykonanie duzy + ale pomysł jak dla mnie bezsensowy.Za podobną cene maił byś np chiller-koszta podobne, prostsze a rachunki za prą i tak podobne a moze niższe. Ogolnie już jakiś czas temu wyszło ze obecnie wc+ pelty= bez rewelacji. do ciepła odbieranego z podzespołów dochodzi ciepło produkowane rpzez same pelty i tego już nie bardzo jest jak sensownie odebrać. Myślałem że po Kobosie nikt już nie będzie topił kasy w pelty+wc no ale nic widać dalej można się tak wkopac :? Edytowane 3 Grudnia 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 temp 9,8*C bardzo mi się podoba ;) Jednak bardzo jestem ciekawy jak wypadną testy pod obciążeniem :) IMO - projekt świetny, wykonanie jeszcze lepsze - gratulacje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Musze przyznac ze jakos to wyglada, mimo ze piekne nie jest. Kij z tym prqadem, ale przeciez pod obciazeniem to dostanie tak po kosciach, ze sie ugotuje..... pod obciazeienm nie bedzie 10 stopni tylko 30 jak nie wiecej i wyjdzie na to, ze lepiej zrobic normalny uklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 No no niezły pomysł i wykonanie też całkiem całkiem :) jedynie gabaryty tego :) ale coś za coś:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 A mi się tam podoba. Bez znaczenia nawet, jak będzie działać, czy FWC byłoby lepsze, czy rachunki za prąd będą kosmiczne - liczy się niecodzienna myśl techniczna i nietuzinkowość projektu. I tego właśnie (oraz wytrwałości przy składaniu całości do kupy) koledze gratuluję! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Przy tylu pelterach temp w zimniejszym obiegu powinna być niższa. Czy w tych wymiennikach ciepła jest coś co poprawia odprowadzanie temperatury czy są to poprostu jakieś zbiorniczki? Jak zamontowałem pelta 89W (pracował na 14V) to na duronie 1800@2200 w idle temp były w okolicy - 5 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Heh, wg. mnie to bedzie działało przez 1 wszy miesiąc :-P btw @Dr_Ozda czy mi sie gdzies nie spotkalismy? :-P <_< :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Też kiedyś zrobiłem coś takiego ale z 1 peltierem - taką "zimną grzałkę" włożoną do pojemnika z pompką. Jak komp był wyłączony to nawet temperatury były niższe od powietrza - ale jak go włączyłem - to nie było róznicy w temperaturze - więc zdemontowałem drugi układ - nawet mi do głowy nie przyszło, żeby użyć 4 peltierów. Widać tu dużo włożonej pracy - gratuluję wytrwałości, pomysłowości i uporu. Współczuję rachunków za prąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Z tymi 4 ATXami to trochę przesadziłeś... Dużo lepiej by było zastosować klasyczny zasilacz z transformatorem np. toroidem ~12V 500VA, po wyprostowaniu i odfiltrowaniu byś miał 15-17V (zależnie od obciążenia). [No chyba, że te ATXy miałeś i nie chciałeś inwestować więcej $] Z tymi przełącznikami to przesadziłeś, ale może Ty tak wolisz... Ogólnie pomysł nie za dobry, ale gratuluje ukończenia projektu i podziwiam twoją pracowitość! Czekamy na testy pod obciążeniem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Pomysł i wykonanie bardzo mi się podobają. Też myślałem o takim układzie. Podzielam też niektóre słuszne uwagi przedmówców jak lepszy byłby transformator toroidalny. Zakładam, że chłodzenie peltierami powinno służyć do ekstremalnego OC a na codzień działa tylko obieg pierwotny z chłodnicą. Wtedy rachunki za prąd nie muszą być duże. Gratulacje Edytowane 6 Grudnia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 hehehe Podoba mi się. Gratulacje. Prawdziwy MOD + WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Z tymi 4 ATXami to trochę przesadziłeś... Dużo lepiej by było zastosować klasyczny zasilacz z transformatorem np. toroidem ~12V 500VA, po wyprostowaniu i odfiltrowaniu byś miał 15-17V (zależnie od obciążenia). [No chyba, że te ATXy miałeś i nie chciałeś inwestować więcej $] Z tymi przełącznikami to przesadziłeś, ale może Ty tak wolisz... Ogólnie pomysł nie za dobry, ale gratuluje ukończenia projektu i podziwiam twoją pracowitość! Czekamy na testy pod obciążeniem! Z tym toroidem moze byc problem bo przy rozruchu jest pobierane bardzo duzo energii i bez "miekkiego startu" moze wywalac bezpieczniki w domu Z trafem 300W nie ma takich problemow z wiekszymi moze wystapic ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Wiesz, nie opisywałem całej budowy zasilacza... Soft start można zrobić z kilku elementów więc nie było by większego problemu gdyż miejsca jest dużo. P.S. Impuls prądowy może występować i w toroidzie 200VA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...