foxwq1 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Sprężając sie w czasie dziś bardzo złożyłem wreszcie wszystkie elementy WC a były to: 1) 4 zasilacze AT -a właściwie ich wnętrzności 2) wymiennik ciepła i 4 peltierki 3) buda całkowicie z przeźroczystej pleksy -nie widać tego na fotkach bo jest jeszcze w folii ochronnej. usunę folię dopiero po całkowitym złożeniu na dwu poniższych fotach widać peltiery z pastą i gotowy wymiennik z przygotowanymi kostkami pod połączenia elektryczne Nie mam chwilowo fotki samego rezerwuaru z pompką (dwie sztuki ale będzie je lepiej widać na poniższych fotkach) Całość mniej więcej będzie wyglądać tak jak poniżej, nie jest niestety jeszcze zalany 2 rezerwuar (ponieważ jakaś stara baba w sklepie sprzedała mi dziurawego węża. dziurka jest minimalna[ok. 1 kroplana na minute] ale jednak dziurka i muszę wymienić) poniżej fotka podświetlonego wymiennika ciepła (są tam tak naprawdę po dwie diody na jeden profil zamknięty) teraz świeci niebieska i zielona a może jeszcze czerwona i biała jeszcze jeden widok, tylko troszke jaśniej w obieg zimny wlano niebieski płyn do spryskiwaczy a w ciepły czerwony pompka w obiegu ciepłym jest najmniejsza jaka może być ponieważ ma do przepchnięcia wode przez dwie nagrzewnice i wymiennik ciepła a zależało mi by była niesłyszalna ilość wody w ciepłym obwodzie to 4 litry!!! w zimnym obiegi jest atman 201 - cichutka i sprawdzona już przeze mnie nie jeden raz pompeczka fotka poniżej bardzo dobrze pokazuje widok z góry, a widać tam 2 nagrzewnice 4 wentylki 12 cm każdy rezerwuar z wodą zimną (z ciepłą jest taki sam) jest on skręcany od góry 6 śrubami (by w razie czego pompke wydostać się dało). Ma korek do odpowitrzania. Wychodzą od niego 2 przewody: jeden zasilający pompkę a drugi od termometru kolejne zdjęcie to widok z tyłu. ta wystająca część węża z zimnym obiegiem będzie przerwana i tam bloczki się wstawi :) kolejne dwie fotki pokazują coś w rodzaju panelu kontrolnego widać tam wyświetlacze dwu termometrów mierzących temperaturę w dwu rezerwuarach i 20 !!! wyłączników hebelkowych. Ich zastosowanie opiasane jest na fotce. Można z nimi jak ktoś kliknie na fotke zrobić wszystko!!!! 4 wyłączniki nieco oddzielone od pozostałych 16 mają za zadanie: (w kolejnosci od góry) dwa pierwsze wyłączają/włączają podświetlenie 8 diod led niebieskich w tylnej ściance obudowy (NIE MAM JESZCZE TYCH DIOD BO MI CÓRKA POGUBIŁA :)) trzeci włącza/wyłącza dwie diody led w rezerwuarach czwarty od samego dołu wyłącza/włącza podświetlenie termometrów dwie ostatnie fotki to widok "z góry od przodu" widać tam wyraźnie górę rezerwuaru i jego uszczelkę oraz korek do odpowietrzania to już koniec fotek a teraz kilka odpowiedzi do pytań 1) zalewająć ten minimalnie dziurawy układ włączyłem 4 peltiery i wiatraki na 5 V i po 55 minutach miałem 9.8 st w zimnym obiegu i 38.9 st w ciepłym 2) nic sie nie będzie skraplać ponieważ kiedyś już robiłem podobną rzecz (choć zdecydowanie mniejszą) i wpadłem na pomysł aby węże z zimną wodą umieści w rurkach peszla. Mają one średnice 15 mm i bardzo ładnie sie prezentują - zwłaszcza czarne lub niebieskie 3 węże w układzie mają średnicę wewnętrzną 12 mm a zewnetrzną 14 mm Co o tym sądzicie???? testy szczegółowe chyba w poniedziałek dopiero foxwq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Poczekamy do rachunku za prąd !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxwq1 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 całośćbierze 250 W ponieważ 4 peltiery mają niby moc 89 W ale tylko pod napięciem 17 V po to jest 4 zasilacze (tylko 12 V niestety) by to uciągnęły nie mam niestety zasialczy na 17 V na tak duzy prąd myślałem o peltierze 155 W ale on potrzebuje 20-21 V :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Peltiery podpiete do zasilaczy at? Buhahaha :D Poczekamy na test z obciazeniem, zapewne wszystko zacznie sie gotowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) powiem tak: widac cholernie duzy wklad pracy i za to gratki. pomijam kwestie pradozernosci, bo to moze sluzyc okazyjnie (chyba?). na tym froncie troche przesadziles, wyglada jak kokpit w mysliwcu czy helikopterze :D ale pewie chodzilo o to wiec sie nie doczepiam. choc nadal mnie zastanawia to co napisalem wczesniej czyli jak taki kawalek alu moze oddzialywac na wode obnizajac temp ponizej 10*C. troche wyglad psuja te gabki pod pompkami (domyslam sie ze sa po to zeby wyeliminowac drgania). jeszcze raz...kupa roboty...gratuluje wytrwalosci. a przydatnosci tego urzadzenia nie komentuje, dla mnie to taka "ciekawostka" ps. temat wg mnie jest do [gluteus maximus], to juz nie jest zwykle wc, tylko hybryda wiec.... Edytowane 3 Grudnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 ciekawie to wygląda, ładnie wykonane, ale to taka sztuka dla sztuki, do codziennego użytku to, to za dużo prądu ciągnie foxwq1 napisał(a): całośćbierze 250 Wa ja się martwię że moja pompka Leszno 25W pobiera :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxwq1 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Gąbeczki oczywiście usunę ponieważ pompki wiszą na wężach i nie dotykają ścianek rezerwuaru. Po to je tam wżuciłem ponieważ miałe duzo pyłku w rezerwuarze = bleiłem plekse w garażu a ona sie bardzo elektryzuje po ściągnięciu z niej folii ichronnej i nałapało mi dziadostwo opiłków pochodzi troche to sie do gompki nawbija :) MaSell napisał(a): Peltiery podpiete do zasilaczy at? Buhahaha :D Poczekamy na test z obciazeniem, zapewne wszystko zacznie sie gotowac :) podpinałeś kiedykolwiek jednego peltiera 89 W pod zasialcz at 250 W??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 foxwq1 napisał(a): całośćbierze 250 W ponieważ 4 peltiery mają niby moc 89 W ale tylko pod napięciem 17 V 89W to one mogą odebrać ciepła przy zachowaniu sprawności, w rzeczywistości takie ogniwo bierze około 120W, czyli 4 takie nawet na 5V biorą ~350W, a to tyle co rozbudowany komputer z SLI pod obciążeniem. Po 3 miesiącach zapewniam, odechce Ci się tego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 dlaczego jako płyn w ukladzie masz plyn do spryskiwaczy? czym sie kierowałeś ? kolorem ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Widac ogrom pracy. Pomysl i wykonanie calkiem dobre. Ale jak dla mnie ten uklad sie za bardzo nie sprawdzi w normalnym uzytkowaniu (koszta eksplotacji). Taka ciekawostka. Polak potrafi....... kombinowac :D Duzy plus za pomysl i wykonianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiczis Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Bardzo duży plus za jakość wykonania, ciekawi mnie ile wlozyles w to pracy dokladnie :) a czy to sie zagotuje to sie okaze :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Te wymienniki to jak one sa zbudowane? Poprostu takie aluminiowe pudelka, czy w srodku cos wiecej jest? Widac zrealizowales swoj plan, za to nalezy sie uznanie, ale na dluzsza mete ten uklad da w kosc z uwagi na pobierana moc, halas i imo wydajnosc/cena/ilosc pracy. Zreszta poczekajmy na jakies testy w full load. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) tak jak przedmówcy-za wykonanie duzy + ale pomysł jak dla mnie bezsensowy.Za podobną cene maił byś np chiller-koszta podobne, prostsze a rachunki za prą i tak podobne a moze niższe. Ogolnie już jakiś czas temu wyszło ze obecnie wc+ pelty= bez rewelacji. do ciepła odbieranego z podzespołów dochodzi ciepło produkowane rpzez same pelty i tego już nie bardzo jest jak sensownie odebrać. Myślałem że po Kobosie nikt już nie będzie topił kasy w pelty+wc no ale nic widać dalej można się tak wkopac :? Edytowane 3 Grudnia 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 temp 9,8*C bardzo mi się podoba ;) Jednak bardzo jestem ciekawy jak wypadną testy pod obciążeniem :) IMO - projekt świetny, wykonanie jeszcze lepsze - gratulacje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Musze przyznac ze jakos to wyglada, mimo ze piekne nie jest. Kij z tym prqadem, ale przeciez pod obciazeniem to dostanie tak po kosciach, ze sie ugotuje..... pod obciazeienm nie bedzie 10 stopni tylko 30 jak nie wiecej i wyjdzie na to, ze lepiej zrobic normalny uklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 No no niezły pomysł i wykonanie też całkiem całkiem :) jedynie gabaryty tego :) ale coś za coś:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 A mi się tam podoba. Bez znaczenia nawet, jak będzie działać, czy FWC byłoby lepsze, czy rachunki za prąd będą kosmiczne - liczy się niecodzienna myśl techniczna i nietuzinkowość projektu. I tego właśnie (oraz wytrwałości przy składaniu całości do kupy) koledze gratuluję! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Przy tylu pelterach temp w zimniejszym obiegu powinna być niższa. Czy w tych wymiennikach ciepła jest coś co poprawia odprowadzanie temperatury czy są to poprostu jakieś zbiorniczki? Jak zamontowałem pelta 89W (pracował na 14V) to na duronie 1800@2200 w idle temp były w okolicy - 5 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Heh, wg. mnie to bedzie działało przez 1 wszy miesiąc :-P btw @Dr_Ozda czy mi sie gdzies nie spotkalismy? :-P <_< :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Też kiedyś zrobiłem coś takiego ale z 1 peltierem - taką "zimną grzałkę" włożoną do pojemnika z pompką. Jak komp był wyłączony to nawet temperatury były niższe od powietrza - ale jak go włączyłem - to nie było róznicy w temperaturze - więc zdemontowałem drugi układ - nawet mi do głowy nie przyszło, żeby użyć 4 peltierów. Widać tu dużo włożonej pracy - gratuluję wytrwałości, pomysłowości i uporu. Współczuję rachunków za prąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Z tymi 4 ATXami to trochę przesadziłeś... Dużo lepiej by było zastosować klasyczny zasilacz z transformatorem np. toroidem ~12V 500VA, po wyprostowaniu i odfiltrowaniu byś miał 15-17V (zależnie od obciążenia). [No chyba, że te ATXy miałeś i nie chciałeś inwestować więcej $] Z tymi przełącznikami to przesadziłeś, ale może Ty tak wolisz... Ogólnie pomysł nie za dobry, ale gratuluje ukończenia projektu i podziwiam twoją pracowitość! Czekamy na testy pod obciążeniem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Pomysł i wykonanie bardzo mi się podobają. Też myślałem o takim układzie. Podzielam też niektóre słuszne uwagi przedmówców jak lepszy byłby transformator toroidalny. Zakładam, że chłodzenie peltierami powinno służyć do ekstremalnego OC a na codzień działa tylko obieg pierwotny z chłodnicą. Wtedy rachunki za prąd nie muszą być duże. Gratulacje Edytowane 6 Grudnia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 hehehe Podoba mi się. Gratulacje. Prawdziwy MOD + WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 krzyysiu napisał(a): Z tymi 4 ATXami to trochę przesadziłeś... Dużo lepiej by było zastosować klasyczny zasilacz z transformatorem np. toroidem ~12V 500VA, po wyprostowaniu i odfiltrowaniu byś miał 15-17V (zależnie od obciążenia). [No chyba, że te ATXy miałeś i nie chciałeś inwestować więcej $] Z tymi przełącznikami to przesadziłeś, ale może Ty tak wolisz... Ogólnie pomysł nie za dobry, ale gratuluje ukończenia projektu i podziwiam twoją pracowitość! Czekamy na testy pod obciążeniem! Z tym toroidem moze byc problem bo przy rozruchu jest pobierane bardzo duzo energii i bez "miekkiego startu" moze wywalac bezpieczniki w domu Z trafem 300W nie ma takich problemow z wiekszymi moze wystapic ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Wiesz, nie opisywałem całej budowy zasilacza... Soft start można zrobić z kilku elementów więc nie było by większego problemu gdyż miejsca jest dużo. P.S. Impuls prądowy może występować i w toroidzie 200VA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...