Skocz do zawartości
miniIFFICT

Problem Z Zcinaniem Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawo spalila mi sie plyta glowna i po zakupie nowej, po zlozeniu kompa i zainstalowaniu wszystkiego mam jeden problem z kompem.

Mianowicie w grze counter-strike 1.6 (steam) mam tzw scinanie ... problem polega natym ze czasami komputer nie reaguje nato co robie np:

Biegne na skos , kucam i strzelam i gdy myszka zjezdzam w dol albo juz dawno puscilem kucniecie komp nie reaguje tak jakby buforowanie klawiszy przeszkadzalo. Niestety problem nie ogranicz sie do klawiszy gdyz caly komp sie tnie np przy otiweraniu konsoli. Czas trfania tych "zwisow" niejest nigdy dluzszy niz pare sekund ale bardzo bardzo to przeszkadza. W innych grach tego typu problemow niema. Jednagze zauwazylem ze ten problem sie pojawia jedynie jesli w cs'ie na ekranie dzieje sie dosc duzo typu strzela sie 3-4 ludzi , leca jakies granaty itp.

Probowalem juz instalacje na nowo gry a nawet juz instalacij calego wina na nowo po uwczesnym formacie. Rowniez zmienialem sterowniki np karty graf z catalist na omegi myslac ze to wina sterow (uzywalem driver clenera) , lecz to nic nie pomoglo. Ponizej umieszczam profil sprzetowy.

Plyta : ASUS A7N8X-VM

Procek : AMD Athlon XP 1500+

Ram : 2x MICRON 512MB 333MHz (DDR)

Grafa : Radeon 9550 GE (aktualnie sterowniki Omegi 3.8.205) na grafie wylaczona synchronizacja pionowa oraz dziala na agp x 8

Mysz: Logitech mx 1000 (podpieta pod usb) (sterowniki orginalne z strony)

Klawiatura : Logitech G15 (podpieta pod usb) (sterowniki orginalne z strony)

Dzwiek : blaster 2.1 z podpietymi sluchawkami icemat audio (syberja)

Monitor: IBM 17' (G76)

System : XP pro + SPPL 2

Oraz asekuracyjnie podpieta klawiatura milenium 2000 black

Pomijam wymienianie dysku oraz napedow gdyz uznalem to za niekonieczne.

Edytowane przez miniIFFICT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowales wszystkie sterowniki? Na czystego XP'eka drivery od plyty, audio, caty/omegi? Ustawienia BIOSu optymalne? Zadnych wirusow/spyware?

Benchmarki w normie? Podkrecona grafika?

Swoja droga plyta glowna jest biurowa a nie do grania. ;]

Tak wszystkie stery sa zainstalowane zadnych tzw znaczkow zapytania :P , bios opymalnie jedyna moja zmiana ktora niemiala na to wplywu gdyz przedtym tez wystepowaly te problemy to zmiana LPT z 378h na 278h a nastepnie zmiana na spp+epp.Co do wirusow i spaware nie nic niema czysto ... :( :P.

A co do komentarza plyty to poprostu potrzebowalem szybciutko jakas plyte z socet A :P. Niemoglem wytrzymac bez kompa wiec juz kupilem pierwsza z bzegu :)

pyt "Możesz podać jaki zasilacz?? Podaj również temperatury."

odp "zaislacz megabajta mgb-350atxp4, co do temperatur to sa w normie ... :("

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to prawdopodobienstwo ze masz problem przez niskiej jakosci zasilacz wzroslo jakies 2000% razy. Dlugo juz masz ten zasilacz? Bo jesli wiecej niz miesiac to z gory skazany jestes na pozegnanie sie z kolejnym elementem w obudowie...

Hmm ... zasilacz mam z moich szuladkowych zapasow :P lezal tam pare dobrych miesiecy jak nie kilkadziesiat ... :P , w moim starym kompie mialem taki sam zasilacz mimo to niemialem zadnego podbnego typu problemow ... (a zasilacz skonczyl w smietniku gdyz sie zjaral wraz z plyta glowna), czy podejzewacie cos innego prucz zasilacza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie pracuje awaryjnie :) :P , w dzisiejszych czasach nie oplaca sie kupowac samego zasilacza wiec musial bym wydac ponad 200 zl na pozadna obuduwke (z pozadnego skieletu nie jakies tam aluminiowe g****) , tylko czy to cos da bo gdy nie to jedynie bede sie cieszyl z fajnej nowej obudowki a zasilacz dalej wroci do szuflady ..., wiec wsumie bardzo chcialbym waszej opini ... , co do 3dmarka to zaraz go zrobie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dzisiejszych czasach nie oplaca sie kupowac samego zasilacza wiec musial bym wydac ponad 200 zl na pozadna obuduwke

:blink: :blink: :blink: Tak wyglądałem jak przeczytałem twój post. Nie opłaca się kupować samego zasilacza???? Niby dlaczego? Porządny zasilacz będzie działał tak samo dobrze na biurku jak i w super obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radze ci kupić nowy zasilacz np jakiegoś fortrona z allegro, koszt niewielki bo ok 60zł a zasilacz bardzo dobry. Też kiedys miałem megabajta 350W na pentiaku 3ghz 1gb ramu i radku x600pro i miałem bardzo podobne objawy, gry się zacinały na parę sekund potem się ''odcinały'' i wywalało mi VPU recover (czy jak to tam sie pisze), wymieniałem zasilacz na nowy (Huntkey HK350AP) i problem z scinaniem gier ustąpił.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem 3dmarka 03 tak jak pan "Orgiusz" prosil :)

wszystkie testy przeszlo a wynik to 2184 (prosze o komentaz bo sie nieznam :P , a jesli to malo to prosze nie krytykowac hihi ^_^ )

przepraszam za zly nick :*, btw nadal myslicie ze to wina zasilacza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik w normie jak na domyslne ustawienia. Czyli problem z csem pelna geba.... Counter... przejzyj ten watek i moze tam znajdziesz odpowiedz. Bo olniewajacy pomysl z pingiem chyba nie wypali :P

Tam jest g nie q :|

jeszcze raz przepraszam za zly nick :P , a co do podanego linku przejzalem juz strona po stronie mozolnie wertujac te 8 stron i tam glownie jest dyskusja na temat "CO TO NIE JA?:P" w cs'a gram dobre 6 lat ... mam sporo turnieij itp zasoba wiec wiekrzosc postow z tamtego tematu mnie smieszylo ... , a tu zwrucilem sie z problemem raczej natury sprzetowej ... , uhm... wiec myslicie ze to wina zasilacza czy moga tez byc inne przyczyny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym jeszcze przetestowal inna myszke i klawe (inny port usb, albo przesjciowka na ps2) ale najpierw odinstaluj oprogramowanie od myszki i klawiatury

sprawdz jeszcze zasilacz miernikiem, moze zauwazysz skok/spadek napiecia podczas freezu.

fortrona mozesz spokojnie kupic tylko pamietaj ze do tej plyty potrzebujesz mocnej lini 5V, min 30A

sprawdz jeszcze inne sterowniki do karty graficznej.....omegi 2597a sa do tego radka najlepsze ;)

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ine porty usb niewchodza w rachube bo mam tylko 2 na plycie ... :P , prubowalem bez sterow + mycha kulkowa + keybyord na ps2 i to samo ..., co to miezenia miernikiem to narazie chyba niebede sprawdzal ..., a co do grafy to testowalem juz tez sterowniki catalist'a wiec to nie wina sterow :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poleciliscie mi zmienic zasilacz wiec postanowilem pierw zmiezyc miernikiem ... , przy kazdej scince w grze niema zadnego spadku napiecia :/ , co do kupna innego postanowilem tez pierw pozyczyc od kumpla zasilacz i sprawdzic czy to naprawde wina zasilacza, pozyczylem jego zasilacz i problemy sie powtazaly ... :( wiec to nie wina zasilacza.

Wiec czy mozecie mi doradzic co mam zrobic ? :(

(btw zasilacz ktory pozyczylem to Logic 400 model LC-B400ATX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

(btw zasilacz ktory pozyczylem to Logic 400 model LC-B400ATX)

Czyli kolejny niby zasilacz... Sprawdź czy nie masz wirusów itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi