Skocz do zawartości
kater

Zostać Przy A64 Venice 3200+ @ 2340 Czy Kupić Fx-55

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym usłyszeć Waszą opinię na taki temat: zostać przy A64 Venice 3200+ którego Ntune podkręcił na 2340, czy może zaszaleć nieco i rzucić się na FX-55 (jeśli cena na aukcji nie przekroczy 800 - a z moich obserwacji wynika, że raczej tak się stanie).

Procka potrzebuję do gierek (nie do edycji video, nie do grafik itd.), a ponieważ kupiłem właśnie 7900GTX to obawiam się, że to CPU będzie teraz wąskim gardłem. Sam będąc bardzo początkującym wrzuciłem mojego proca na 2200, a korzystając z Ntune udało się go puścić na 2340. Może słaby egzemplarz, może nienajlepsza mobo (Asus A8N-E), może pamięci średnie (4 x 512 GeIL Value, niebieskie, wiecie jakie).

Czytałem trochę o prockach, porównywałem różne modele i nie spodziewam się nadzwyczajnego wzrostu wydajności. Ale jeśli udało by się jakie +20% więcej wyciągnąć to chyba będzie OK.

Jak sądzicie, zostać przy starym, czu rzucić się na nowego? Czy mogę liczyć i oczekiwać, że FX-55, ze względu na odblokowany mnożnik da radę pójść jeszcze nieco szybciej? Co Wy byście zrobili będąc w takiej sytuacji i mając parę stówek wolnych?

Z góry dzięki za wszelkie porady, opinie i spostrzeżenia!

Patryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałeś go sam podkrecac?:), juz lepiej jak kupisz opka na s939 za polowe mniej kasy(a za reszte lepsza plyte ;D), moze nawet selekta dorwiesz, imho ja bym nie kupował superelo amd64 fx 55..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam to go na 2200 zrobilem (kiedys, na poczatku jak go mialem na 2300, potem - od dziwo- juz nie chcial) ale ze jestem zielony w te rzeczy to tylko bawilem sie FSB (chyba) - nie smiejcie sie, inne rzeczy mi lepiej wychodza ;)

opterony sa mile, i chyba faktycznie nie ma co fx gonic - ale zakladajac ze zostawie plyte i bede opterona przez ntune przepuszczal, to jakie sa szanse ze sie ladnie rozkreci? (a nawet jesli nie ladnie to lepiej chociaz niz ten moj aktualny) no chyba ze odblokowany mnoznik mi pomoze tu i zadziala ladnie :rolleyes:

x2 - ok, fajnie, ale czemu? czy sadzisz/wiesz ze ukazujace sie teraz gierki beda korzystaly z 2 rdzeni? oprocz crysis to chyba na razie nie bardzo... poza tym ja tylko potrzebuje mocy do gierek, do niczego innego, zadnej edycji video, zdjeci, nic z tych rzeczy

a moze jest tu ktos z poznania kto wskoczy do mnie na zimne chmielowe z babelkami i mi podkreci maszyne? :wink: (kurde, sam, jako humanista to chyba nigdy nie wyczaje tego jak podkrecac, mimo ze czytalem naprawde wiele poradnikow)

czy faktycznie a8n-e to taka slaba mobo do oc? no ja nie chce naprawde siedemnsatych potow wyciskac z proca, tylko uzyskac takie 2,5 czy 2,6 jakie byle baran na boxowym chlodzeniu robi :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam to go na 2200 zrobilem (kiedys, na poczatku jak go mialem na 2300, potem - od dziwo- juz nie chcial) ale ze jestem zielony w te rzeczy to tylko bawilem sie FSB (chyba) - nie smiejcie sie, inne rzeczy mi lepiej wychodza ;)

opterony sa mile, i chyba faktycznie nie ma co fx gonic - ale zakladajac ze zostawie plyte i bede opterona przez ntune przepuszczal, to jakie sa szanse ze sie ladnie rozkreci? (a nawet jesli nie ladnie to lepiej chociaz niz ten moj aktualny) no chyba ze odblokowany mnoznik mi pomoze tu i zadziala ladnie :rolleyes:

x2 - ok, fajnie, ale czemu? czy sadzisz/wiesz ze ukazujace sie teraz gierki beda korzystaly z 2 rdzeni? oprocz crysis to chyba na razie nie bardzo... poza tym ja tylko potrzebuje mocy do gierek, do niczego innego, zadnej edycji video, zdjeci, nic z tych rzeczy

a moze jest tu ktos z poznania kto wskoczy do mnie na zimne chmielowe z babelkami i mi podkreci maszyne? :wink: (kurde, sam, jako humanista to chyba nigdy nie wyczaje tego jak podkrecac, mimo ze czytalem naprawde wiele poradnikow)

czy faktycznie a8n-e to taka slaba mobo do oc? no ja nie chce naprawde siedemnsatych potow wyciskac z proca, tylko uzyskac takie 2,5 czy 2,6 jakie byle baran na boxowym chlodzeniu robi :?

Kup San diego 3700+ sporo go wykręcisz i na dużo lepszą mobo kasa zostanie.

Ewentualnie jakiś 2 rdzeniowiec, imho nie warto za 800zł fx55 ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz trochę kasy , to lepszym rozwiązaniem będzie przejście na C2D E6300 ( 670 zł BOX , OEM 655 zł w apollo ) , do tego Asus P5N SLI za 388 zł , do tego tego Goodram 2x1GB DDR2 667 za 660 zł

Razem jakieś 1 718 zł , A64 sprzedasz za jakieś 200-250 zł , mobo 150-200 zł , ram za jakieś 500 zł ,

razem dostaniesz ~ 800-900 zł , skoro masz 800 zł na FX-55 to z kupnem C2D ( CPU+MOBO+RAM ) nie powinno być problemu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fx-55 idzie na razie na dalszy plan - faktycznie, nie ma co sie pchac

3700 zaczyna mi coraz lepiej wygladac

ale rowniez mysle ze jakies dwa jaderka bylyby na miejscu - zakladajac ze bedzie co na tym uruchomic - mysle tu o gierkach. a propos - czy ktos z Was orientuje sie moze ile obecnie jest na rynku tytulow 'dwurdzeniowych', ewentualnie gdzie mozna takie info znalezc - googlowalem nieco, ale za duzo nie znalazlem - jedynie info o sofcie uzytkowym

przesiadka na c2d nie wchodzi w rachube - z roznych przyczyn. mniej lub bardziej zrozumialych i do przyjecia ;)

oczywiscie b dziekuje za Wasze porady i spostrzezenia

ale piszcie jeszcze, piszcie, chetnie poczytam

rowniez bylbym mocno dzwieczny za jakis poradniczek o oc dla balwanow, podkreslam - totalnych noobow, moronow, czy - jak to sie drzewiej mowilo - lamerow ;) owszem, znalazlem tu (i owdzie) sporo poradnikow na temat oc, jednak nie daly mi one za duzo... moze ja jakis dziwny jestem (pewnie ze tak) ale za trudne to jakies. szukam czego NAPRAWDE prostego, cos dla czlowieka o konstrukcji dzidy

i jeszcze - jakby kto chcial mnie odwiedzic w celu pokrecenia to chetnie zapraszam - swarzedz pod poznaniem :) zawsze zimne piwko w lodowce czeka!

pzdr wszystkich (ale piszcie, piszcie, nie koncze tematu!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

helou

sprawa się właściwie rozwiązała - wszystko przez j...edną stację dyskietek ;) przeczytawszy kilkadziesiąt stron forum o płycie Asus A8N-E dowiedziałem się o tym właśnie zonku z tymi właśnie płytami. włączenie fdd w biosie sprawę rozwiązało i wstępnie - bo czasu za dużo nie było - CPU idzie na 10x270 :) czyli całkiem nieźle jak na 3200+ i moje cokolwiek niezbyt jeszcze ten teges umiejętności. dla mnie bomba :D

w tym miejscu chciałbym podziękować chłopakom, którzy opisali na tamtym forum w topicu poświęconym tej własnie mobo swoje boje i przeboje z napędem dyskietek stanowiącym prawdziwą barierę w podkręcaniu.

chciałbym też zaproponować umieszczenie info o tym problemie i jego rozwiązaniu w miejscu nieco bardziej dostępnym - po prostu konieczność przebicia się przez kilkadziesiąt stron (bo właśnie w środku tego topicu coś o tym było) aby uzyskać info o tak absurdalnej rzeczy może skutecznie ograniczyć liczbę osób, którym ta informacja się przyda i rozwiąże praktycznie cały problem. i nie piszcie proszę o tym, że trzeba najpierw skorzystać z wyszukiwarki. wyszukiwarka pomoże jak się wie czego się szuka, a przecież - tu chyba nikt nie zaprzeczy - kierując się logiką nie sposób na to wpaść. bo w końcu co ma fdd do oc? of kors, coś ma - pewnie sprawy prądowe, i pewnie rzeczywiście da się to w sposób logiczny wytłumaczyć, ale tak naprawdę to wielu ludzi zupełnie nie interesuje. najpierw myśli się o przyczynach typu - złe ustawienia w biosie ale dotyczące oc, złe mnożniki idzielniki, słabe pamięci, proc ze słabej serii, chłodznie, zasilacz, stary bios... ale nie fdd!

no nic. wszystkim biorącym udział w dyskusji dziękuję za porady i opinie. zaczynam się przymierzać do dwurdzeniowca, o ile okaże się, że dla moich potrzeb będzie lepszy niż ładnie ;) wykręcony jednojajowiec. trzeba też będzie poczekać aż obniżka cen zacznie obowiązywać w praktyce - czyli pewnie na po świętach

pzdr

patryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi