Skocz do zawartości
sinus

Maxymalnie wydajny cooler!

Rekomendowane odpowiedzi

Podcza pierwszych testów udało mi się skręcić mojego antka na 1,8 GHz, ale mój kuler Jamicon niewyrabia. Musze zmienic chłodzenie, bardzo chciałbym WC, ale jest troche drogie i niebezpieczne, więc chyba zrobie wydajne AC.

Więc który cooler lepszy:

-Volcano 7+

-Cooler Master HHC-001

Jestem bardziej za tym drugim. A może jakiś inny, nie musi być cichy, byleby nie był powyżej 200PLN, i był dostępny w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawaj tego collermaster'a, przeciez ejst wydajniejszy, ale mi by bylo szkoda wydawac tyle kasy na wiatrak. Wolalbym sie pomeczyc na tym wiatraku co go teraz masz, a potem kupic WC, wystarczy ze dozbierasz ze 150 zl i bedziesz miec wypasiony zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podcza pierwszych testów udało mi się skręcić mojego antka na 1,8 GHz, ale mój kuler Jamicon niewyrabia. Musze zmienic chłodzenie, bardzo chciałbym WC, ale jest troche drogie i niebezpieczne, więc chyba zrobie wydajne AC.

Więc który cooler lepszy:

-Volcano 7+

-Cooler Master HHC-001

Jestem bardziej za tym drugim. A może jakiś inny, nie musi być cichy, byleby nie był powyżej 200PLN, i był dostępny w Polsce.

Jakiego masz Jamicona?

Mam Typhoona zamiwrzam zmienić mu wiatrak na Thermaltake z regulacją obrotów.

Cena ca 170 pln + nowy wiatrak 58pln + czujnik temp xx pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie głośność nie jest problememem, też tyle siedze przy kompie, ale mam non stop puszczona muze, jak nie na głośnikach, to na słuchawach  8) 

Liczy się tylko wydajność  :twisted:

pogadamy jakbedziesz mial kompa łączonego non stop przez 152 godziny. wtedy zapragniesz ciszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie! Mój komp chodzi od tygodnia włączony non stop... NIE MOGE SPAĆ!!!! Dziś wstałem o 4 w nocy i do rana nie zasnąłem!!! OKROPIEŃSTWO!

Max wydajność: CoolerMaster, ale ... ktoś kiedyś zauważył, że wydajność jest większa przy użyciu heat pipe, kiedy cooler pracuje w obudowie typu desktop, znaczy sie nie wisi na boku, tylko stoi wiatrakiem do góry... testy syntetyczne tego coolera (na wszelakich maszynach wydzielających ciepło, w warunkach imitujących procesor) sa właśnie tak robione, podczas gdy w obudowie stojącej, cooler jest o 90 stopni przekręcony i to wpływa ujemnie na jego wydajność.

P.S. Jak masz 200zł, to weź sprzedaj swojego Athlona 1600+, i kup sobie nowego Athlona 1700+ w 0.13 microna... wykręcisz go lepiej, a dam głowe, że nawet Twój stary Jamicon sie na nim wyrobi! Zaoszczędzisz 150zi wciąż będziesz mógł kupić sobie ten cooler jak nie będziesz miał co robić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRON BOZE NIE VOLCANO 7+

Wiem co mowie. Mialem to 2 tygodnie i sprzedalem to gowno.

Moze i wzdajne, ale bez przesady.

To jest takie glosne, ze sie nie da wytrzymac!!!

A ja pracuje na kompie nawet 10 godzin, wiec cisza przede wszystkim!!!

V 7+ dobry wybor... - ale gdy zalozysz zamiast tego 70x70 wiatraka dasz 80x80 to juz jest git - i ta sama wydajnosc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie głośność nie jest problememem, też tyle siedze przy kompie, ale mam non stop puszczona muze, jak nie na głośnikach, to na słuchawach  8) 

Liczy się tylko wydajność  :twisted:

Tez tak myslalem, zanim nie kupilem V7+ :?

Teraz w ciszy pracuje - Arctic Cooling - Super Silent 2500 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max wydajność: CoolerMaster, ale ... ktoś kiedyś zauważył, że wydajność jest większa przy użyciu heat pipe, kiedy cooler pracuje w obudowie typu desktop, znaczy sie nie wisi na boku, tylko stoi wiatrakiem do góry... testy syntetyczne tego coolera (na wszelakich maszynach wydzielających ciepło, w warunkach imitujących procesor) sa właśnie tak robione, podczas gdy w obudowie stojącej, cooler jest o 90 stopni przekręcony i to wpływa ujemnie na jego wydajność.

Ekhm ekhm, wierutna bzdura! :roll: Kazdy kto troche zaglebial sie w chemie potwierdzi ze heat-pipe nie ima sie grawitacja. To ze lepsze wyniki byly w desktopie to wina tylko i wylacznie innych rozkladow temperatury (jak przekrecisz chlodnice od WC o 90 stopni to tez sie zmienia wyniki :|). Ide o zaklad ze gdyby udalo Ci sie upchnac go do slim-line'a (a to badz co badz tez desktop) i sprawdzil wyniki to bys juz tak zabobonnych sadow nie wyglaszal...

Podsumowujac - oddaje glos na HHC-001 - sam sobie zamawiam takie chlodziwko - po drobnym tuningu (oczywiscie z oryginalnych czesci CM'a ;)) bedzie jak znalazl :mrgreen:.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poskładasz mi wydajne i pewne wc które zmieści się do środka kompa za 200 PLN?

Po warunkiem, ze zalatwisz sobie bloki gratis...

Bo sama pompka + dobra chlodnica (nie shrotowa) to jakies 150-200zl.

Kupujac jakas chlodnice na Szrocie zaoszczedzisz dodatkowo z tej kwoty okolo 50-80zl

Jest mozliwe zlozenie WC za 200zl pod warunkiem, ze zrobisz bloczek sam...

Volcano 7+ nie jest az taki glosny, ale go w kazdym badz razie slychac. Spac przy nim jest ciezko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy termalright ma lepszą wydajność niż volcano 7+?

I czy jest głośniejszy?

ktory SK6 pewnie jest porownywalny - wydajniejszy moze byc tylko dlatego ze ma wentylator o mniejszej srednicy przez co wieje chlodem blizej srodka radiatora czyli blizej rdzenia procka czyli jest efektywniejszy (bardziej przemyslany)

natomiast SLK-800 jest o niebo lepszy - sama masa juz o czyms swiadczy (pojemnosc cieplna) - nazwa kojazy sie z Merolem i tak te mozna postrzegac ten cooler - przy nim V7+ to taki Vokswagen ;) zreszta w linku ktory wrzucilem masz porownanie do innych coolerow

zreszta masz tu link i wyszlo im ze V7+ jest lepszy od SK6 ale gorszy od SKL-x00

http://www.overclockers.com/articles373/

a co do glosnosci topowiedz mi jaka jest roznica miedzy 45 a 48 dB - dla mnie zadna - wszystko powyzej ~ 28 dB jest dla mnie "szlifierka" ;)

wniosek -> obydwa sa glosne (przy pelnych obrotach) a ze ktorys (nie wiem ktory) troszke mniej - phi :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie chciałbym móc wypróbować jeden z wymienianych przez was Coolerów i porównać go z cackiem które sam zaprojektowałem i wykonałem mam Atlona 1600 + (1396 MHz) podkręcony po szynie (152) = 1900 + (1596 MHz) napięcie 1,7 temperatura przy otwartej obudowie około 38 C.

Co wy na to ????

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr Pool !!!!

ZAmknij obudowe.

A co do Volcano 7+ to ja osobiście nie polecam.. z jednego powodu

HAŁAS panie ...nie da sie wytrzymać po kilku godzinach siedzenia a jak juz napisal Spiderman nie ma mowy o spaniu.Skąd wiem?>Bo mam Volcano7(nie plus) ktoory jest cichszy :)i wywaliłem wentyle i wpakowałem wentyla od titana i mam teraz takie kombo:)bo nie mogłem wytrzymać

I jak kupisz V7+ to po kilku tygodniach szlag Cie trafi i wspomnisz moje słowa:)Ale wybór jest Twój

Szacuneczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie napisałem, że przy otwartej obudowie bo przy zamkniętej oczywiście temperatura się podnosi i utrzymuje się w okolicy 43 C, ale jest nowy nius :) jak otworzyłem drzwi do pokoju i zrobiło się troszkę bardziej przewiewnie to temperaturka spadła do 35,5 C (przy otwartej obudowie) i najważniejsze temperatura w pokoju mierzona w dwu miejscach na dwóch różnych termometrach to 24 C

;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie chciałbym móc wypróbować jeden z wymienianych przez was Coolerów i porównać go z cackiem które sam zaprojektowałem i wykonałem ...Co wy na to ????

ja tam popieram :D sciagnij do Polski Thermalright SLK-800 potestuj i jak juz potestujesz i bedziesz go sprzedawal (SLK-800) to daj mi znac odkupie za 2/3 ceny :P :lol:

a na powaznie dokad nie napiszesz z jakiego miasta jestes to moze byc ciezko o porownania (przede wszystkim o chetnych na udostepnienie coolera) - bo co niby ktos mialby np z Krakowa dymac do Gdanska zeby zrobic test coolera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi