Skocz do zawartości
Gość mich83

Dekoder Nbox A Skalowanie Rozdzielczości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo mają telewizor LCD najlepiej wypada na nim telewizja HDTV jednak takich programów jest narazie bardzo mało (chodzi mi o telewizje "n"). Zauważyłem jednak przy opisie ich dekoderów takie coś "skalowanie sygnału SDTV (PAL) do rozdzielczości HDTV (720p, 1080i). Czy wiec oznacza to to że każdy zwykły kanał bedzie skalowany do rozdzielcziśc 720i?? Podejrzewam że napewno jakośc nie bedzie tak dobra jak programów nagrywanych odrazu w wysokiej rozdzielczości. Mam jednak pytanie do posiadaczy tych dekoderów i telewizorów LCD hd czy obraz jest lepszy od standardowego bez przeskalowania?? Prawde mówiac jesli by sie okazało ze te przeskalowanie działa dobrze to było by to syper rozwiazanie do czasu pojawienia sie programow odrazu nagrywanych w hdtv bp prawde mówiac zwukłe programy wygladaja na telewizorach tragicznie więc moze te skalowanie to uratuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiadomo mają telewizor LCD najlepiej wypada na nim telewizja HDTV jednak takich programów jest narazie bardzo mało (chodzi mi o telewizje "n"). Zauważyłem jednak przy opisie ich dekoderów takie coś "skalowanie sygnału SDTV (PAL) do rozdzielczości HDTV (720p, 1080i). Czy wiec oznacza to to że każdy zwykły kanał bedzie skalowany do rozdzielcziśc 720i?? Podejrzewam że napewno jakośc nie bedzie tak dobra jak programów nagrywanych odrazu w wysokiej rozdzielczości. Mam jednak pytanie do posiadaczy tych dekoderów i telewizorów LCD hd czy obraz jest lepszy od standardowego bez przeskalowania?? Prawde mówiac jesli by sie okazało ze te przeskalowanie działa dobrze to było by to syper rozwiazanie do czasu pojawienia sie programow odrazu nagrywanych w hdtv bp prawde mówiac zwukłe programy wygladaja na telewizorach tragicznie więc moze te skalowanie to uratuje.

To skalowanie to kompletny pic na wodę bo telewizor sam zawsze skaluje na rozdzielczość natywną. Kiedy w dekoderze N włączysz skalowanie np. do 720p posiadając TV 1366x768 to sytuacja będzie wyglądała następująco:

Najpierw źródłowa rozdzielczość 720x576 zostanie przeskalowana ( np. filtrem bikubicznym ) do 1280x720 a następnie po wysłaniu tej rozdzielczości do TV nastąpi kolejne skalowanie z 1280x720 do 1366x768 ( pewnie przy użyciu identycznego filtra ). Końcowy efekt będzie taki że dwukrotne skalowanie może być gorsze niż jednokrotne ( polecam zabawy np. w Photoshop - <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ostre zdjęcie, wyciąć z niego 720x576 i skalować najpierw dwukrotnie [720x576-1280x720-1366x768] a następnie jednokrotnie [720x576-1366x768] i porównać te dwa zdjęcia wynikowe - różnica między nimi może być niuansem jednak obstawiam że to z jednokrotnym skalowaniem będzie bliższe oryginałowi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe jak to jest dlatego te pytanie kieruje do posiadaczy tego dekodera. No podwuje skalowanie zeczywiscie moze okazac sie gorsze, jednak np zwykłego divx tez mozna przeskalowac programowo na większą rozdzielczośc i efekt wcale nie jest zły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi