Skocz do zawartości
BoBeeR

Czy proc jest padnięty ????

Rekomendowane odpowiedzi

Czy proc jest padnięty ????

W sobote kupiłem procek cel 633 FC-PGA, w domu włożyłem go w przejsciówke

na której wczesniej bez problemów chodził cel 400 i ten z podpisu.

Włożyłem procka do płyty (oczywiście z założonym radiatorem), ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa

i usłyszałem tylko 3 długie sygnały z pc-spikera, niezabardzo wiem co one oznaczają.

Po kilku próbach i zresetowaniu Biosu widac teraz tylko czarny ekran, a nawet pc-spiker sie nieodzywa.

Niesprawdzałem go przy kupnie tak wiec niewiem czy był sprawny, koles dał mi 7 dni gwarancji.

Niemam możliwości sprawdzenia na innej płytce, czy w jakis jeszcze sposób mogę sprwdzić czy procek jest sprawny??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ekspertem w sprawie celeronów . Ale czy cel 400 i cel 633 mają takie same sockety? Bo mi coś tam w pamięci świta że chyba nie bardzo . Mam wrażenie że inna przejściówka jest potrzebna. Pewnie się myle. Wyprowadźcie mnie z błedu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez nie pamietam dokladnie ale zdaje sie, ze: celerony 366-533MHz w obudowie PPGA mialy jeden plan zasilania a 566-1100MHz w obudowie FCPGA drugi, zdaje sie ze byly zamienione tylko dwa piny od zasilania :) Podstawka byla ta sama SOCKET370. Niektore przejsciowki obslugiwaly oba typy tylko trzeba bylo przelaczyc na nich odpowiednia zworke, jesli tego nie zrobiles lub przejsciowka tego nie umozliwia, hm ... to moze byc problem z tym procem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam przejściowke która obsługuje oba typy procków.

W poście napisałem że na tej przejściówce bez żadnych problemów chodził procek cel 400 PPGA jak i ten z podpisu czyli cel 800 FC-PGA, tak więc wykluczam że to może być wina przejściówki.

Ale mam jeszcze jedno pytanko:

Czy mogłem uszkodzić procka wkładając go na płyte, ale wczesniej nie zmieniając ustawień biosu, a były one ustawione pod celka 800, przyczym przy pierwszym uruchomieniu kompa z tym prockiem niemialem możliwości wejścia do biosu, gdyż usłyszałem tylko 3 długie dzwieki???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie uszkodziles go fizycznie to istnieje male prawdopodobienstwo ze uszkodziles go poprzez np.: spalenie no chyba ze faktycznie masz cos nie tak z przejsciowka. Jesli masz 7 dni gwary to idz/jedz do tego kola co ci go sprzedal i u niego sprawdzcie. A sprawdzales czy twoja karta graficzna dobrze siedzi?! Tez tak kiedys mialem jak skladalem kompa na antku 1000mhz i shuttle ak32 tez po wlaczeniu uslyszalem trzy dlugie piski jak sie okazalo grafika przy przykrecaniu do budy wysunela sie lekko jedna strona w gore a co za tym idzie nie siedziala dobrze

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...