romek-o Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 witam, posiadam sprzet z podpisu, pd 805 wykrecony na 2 x 3,6 ghz który chłodzony jest przez big typhoona ze standardowym wiatrakiem od Tt (płyta sama reguluje obroty wiatraka) i do tego zasilacz chiefteca 450-gps z także standardowym wiatrakiem 120mm. Po włączeniu komputera i rozgrzaniu procka okazuje się że wiatraki jednak są dosyć głośne , czy jest sens zmiany tych dwóch wiatraków na Akasy Amber 120 mm ? Na strychu lezy nieużywany BIX2 z dwoma takimi wiatrakami 120 mm nówki sztuki (akasa amber, WC narazie odpada bo nie mam miejsca zeby je zamontować. Czy rozkrećać zasiłke i big typhoona i zmienic wiatraki na akasy ? bedzie różnica w głośności przy zachowaniu takiego samego CFM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Na pewno poczujesz ciszę choć nie absolutną. Najcichszy wentylator to Noctua NF-S12-800 ale nie wiadomo kiedy będzie dostępny w Polsce i dokładnie za ile ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Na pewno poczujesz ciszę choć nie absolutną. Najcichszy wentylator to Noctua NF-S12-800 ale nie wiadomo kiedy będzie dostępny w Polsce i dokładnie za ile ;)... i na ile to prawda :wink: Wg. mnie opłaci się się wymienić te wentylatory na Akasę Amber. Aczkolwiek, choć to dobre wentylatory, to cudów ciszy bym się nie spodziewał - szczególnie na 12V, bo w czołówce wydajności nie są niestety nawet wtedy. Ja się na moich Amberkach 60mm nieco rozczarowałem, bo trochę wpadają w wibracje, aczkolwiek na 5V są bezgłośne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 ok skończyłem z zmianą wiatraków (niestety w czasie prac przez głupi błąd urwałem zawias w drzwiczkach w mojej budzie, teraz musze go posklejać) i jest świetnie, juz wiem co mi tak hałasowało, to wiatrak 120mm z chiefteca (wiatrak z BigTyphoona hałasował w mniejszym stopniu), po wymianie jego i wentylatora na big typhoonie na akasy jest super cichutko i ok, wentylatory same regulują obroty więc jest bardzo cicho w idle i troszke glośniej w stresie ale mi to nie przeszkadza, różnica jest diametralna (do tego zalman vf-700 na gf7300gt od galaxy i jest cichutko i ok) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...