Skocz do zawartości
romek-o

Wymiana Wiatraków 120 Mm W Bt I Zasilaczu

Rekomendowane odpowiedzi

witam, posiadam sprzet z podpisu, pd 805 wykrecony na 2 x 3,6 ghz który chłodzony jest przez big typhoona ze standardowym wiatrakiem od Tt (płyta sama reguluje obroty wiatraka) i do tego zasilacz chiefteca 450-gps z także standardowym wiatrakiem 120mm. Po włączeniu komputera i rozgrzaniu procka okazuje się że wiatraki jednak są dosyć głośne , czy jest sens zmiany tych dwóch wiatraków na Akasy Amber 120 mm ?

Na strychu lezy nieużywany BIX2 z dwoma takimi wiatrakami 120 mm nówki sztuki (akasa amber, WC narazie odpada bo nie mam miejsca zeby je zamontować. Czy rozkrećać zasiłke i big typhoona i zmienic wiatraki na akasy ? bedzie różnica w głośności przy zachowaniu takiego samego CFM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno poczujesz ciszę choć nie absolutną. Najcichszy wentylator to Noctua NF-S12-800 ale nie wiadomo kiedy będzie dostępny w Polsce i dokładnie za ile ;)

... i na ile to prawda :wink:

Wg. mnie opłaci się się wymienić te wentylatory na Akasę Amber. Aczkolwiek, choć to dobre wentylatory, to cudów ciszy bym się nie spodziewał - szczególnie na 12V, bo w czołówce wydajności nie są niestety nawet wtedy. Ja się na moich Amberkach 60mm nieco rozczarowałem, bo trochę wpadają w wibracje, aczkolwiek na 5V są bezgłośne.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok skończyłem z zmianą wiatraków (niestety w czasie prac przez głupi błąd urwałem zawias w drzwiczkach w mojej budzie, teraz musze go posklejać) i jest świetnie, juz wiem co mi tak hałasowało, to wiatrak 120mm z chiefteca (wiatrak z BigTyphoona hałasował w mniejszym stopniu), po wymianie jego i wentylatora na big typhoonie na akasy jest super cichutko i ok, wentylatory same regulują obroty więc jest bardzo cicho w idle i troszke glośniej w stresie ale mi to nie przeszkadza, różnica jest diametralna (do tego zalman vf-700 na gf7300gt od galaxy i jest cichutko i ok)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi