Sadayoshi Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Witam Zamierzam kupić nowy ram do komputera. Mobo - ASRock 939dual-sata2, Athlon 4000+. Płyta ma dual channel, ale słyszałem, że u AMD daje to tylko jakiś 1% przyrostu wydajności. Mam na oku Good Ram DDR PC 400 CL 3 (360 zł kość 1GB, 2GB za 720 zł). A może lepiej by było kupić 1GB (2x512, a może 1x1GB) ale za to pamiątkę z lepszymi timing'ami? Komputer wiadomo - pod gry (no i pod tą, jak na razie się wydaje, strasznie ramo-żerną Viste... ach to śliczne Areo). Dźwięczny bym był za rady ^^ Pozdrawiam~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) z tego co wiem Goodram nie robi pamięci 2GB DDR na jednej płytce , mało firm wogule je robi . W PL chyba nie ma takich pamięci w sprzedaży - na pewno nie w popularnych sklepach ( komputronik, apollo,znak,esc , proline itp.) i nie w takiej cenie . Zwykłych pamięci 2GB jest maało , na newegg.com są tylko 2 oferty tego typu , koszt ~ 250 $ . Za to sporo ramu 2GB wyskakuje wsród pamięci ECC ( newegg.com - 29 ofert - ceny od 239 $ , w PL 3 oferty za pomocą skąpca , ) - ale u ciebie ECC odpada , procek ich nie obsłuży - to nich trzeba Opetrona na Socket 940 . Edytowane 19 Grudnia 2006 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Nie wiem kto Ci te bujdy wcisną że daje 1% wzrost prędkości. A jeśli tak by było to czemu procesry firmy AMD o tym samym oznaczeniu mają różną prędkość?? Np. Athlon 64 3200+ ma prędkości 2000 MHz dla 939 i 2200MHz dla 754 a różnią sie praktycznie kontrolerem pamięci gry ten pod 939 miał 2-kanałowy (dualDDD) drugi jadący na 1 kanale przegrywał przy tym samym oznaczeniu a z wyższym zegarem właśnie w grach. Jeśli chcesz sam się przekonać o tym to jak kupisz pamięć w dualu to obłóż tylko jeden kanał i zobaczysz jaka jest różnica :) weź np 3Dmark 2001 i zobaczysz że różnica jest dość spoda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...