Skocz do zawartości
Roxas

Poszukuje Plyty Glownej

Rekomendowane odpowiedzi

no tak ale ty chyba nie zrozumiales co ja chce zrobic ;)

mi chodzi o cos takiego jak laptop, a calej zasilki nie wsadze do budy o wys 3-4 cm :? chyba ze wyjdzie taki patent z jakims tam adapterem samochodowym, ale cos widze ze nikt nie kwapi sie by mi pomoc w poszukiwaniach na alledrogo.. sam siedze juz dlugi czas tam i nie moge znalezc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz zasilacz poza obudowe wystawić? Ciekawe w środku jaką wysokość ma, bo może się okazać ze płyka w zasilaczu razem z tymi wszytskimi [ciach!]łami bedzie miała 4cm wysokości to możesz wywalić obudowe zasilacza i wmontować płytke w swojego "laptopa".

Wymiary tego siemensa i parametry:

Maße: 10 x 10 x 18cm. 220V-Eingangsbuchse an der kurzen Seite. Für viele Siemens-PCs geeignet (neu).

+3.3V +5V +12V -12V +5V AUX

8A 10A 3.5A 0.4A 2A

Taki jeszcze znalazłem:

Enhance SFX-1215B

+3.3V +5V +12V -12V +5Vsb

7.0A 12.0A 5.0A 0.3A 0.8A

Ten wygląda na niewysoki:

http://allegro.pl/item151777599_zasilacz_a...vista_100w.html

Zapytaj sprzedjaącego o wysokość i odejmij jakiś centymetr i bedziesz znał wysokość elektroniki w środku, powinna mieć 4cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle ze taki byłby dobry :P

http://www.techreport.com/etc/2006q1/ces/v...su-nano-itx.jpg

i do tego zewnetrzny zasilacz (12V) no chyba ze chcesz do auta podłączyć

jesli nie taki

to polecam megabajta 350W(wersja krótka) płytka jest bardzo mała a po zagięciu radiatorow zasilacz ma okolo 4cm wysokości i do chlodzenia wystarcza wentylator @ 7V

(gdzies mam fotke ale nie moge znaleść :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maniakalny

troche nie rozumiem co to jest :]

laptop ma byc do domu..

na poczatku myslalem zeby uzytc baterii z laptopa, ale potem sie okazalo ze chyba nie wyjdzie. nie znam sie na tym ;)

potem BENITO podsunal cos zeby wykorzystac jakis zasilacz samochodowy do pc... tylko ze dalej nie wiem jak to po podlaczac.. i nei wiem co to za zasilacz ;)

chcial bym zeby wyszlo cos takiego:

zasilacz malutki (moze byc od laptopa) -> bateria od lapka -> mobo od kompa ;)

tylko nie wiem jak baterie podlaczyc do normalnego komputera (czyt. jak zrobic by od baterii odchodzilo 2xmolex i 1x atx20 ;)) no i jak zrobic gniazdo do ladowania baterii. ehh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Twiggy696

on nie musi dzialac na baterii.. bylby caly czas do 'pradu' podlaczony, tylko chodzi mi o to, ze taka bateria + zasilacz laptopowy to byl by idealny sposob zasilania, zamiast zasilacza od desktopa... tylko nie wiem czy dalo by sie to zrobic...

no i moze ten pomysl Maniakalnego by wypalil.. tylko nie wiem na czym on polega ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no teoretycznie bylo by dobrze.. tylko ze bym musial zastosowac wentyl jakis 80, a juz teraz mial bym problemy z upakowaniem tego do budy 35x36x4

'a poza tym to moze wiesz kto z forum zajmuje sie robieniem obudow? ;) bo jak bym mial wszystkie czesci i obmyslone jak to podlaczyc to obudowy by mi brakowalo ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co odrazu 80? jak obudowa bedzie miala wysokosc 40mm to obok zasilacza w sciance zamontuj dwa lub trzy wentylatory 40mm na 5V dmuchajace na zasilacz. To przy opcji z CPU C3, a jak zdecydujesz sie na P3 to nad nim wentylator 40 lub 60 wyciagajacy powietrze z obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no teoretycznie bylo by dobrze.. tylko ze bym musial zastosowac wentyl jakis 80, a juz teraz mial bym problemy z upakowaniem tego do budy 35x36x4

'a poza tym to moze wiesz kto z forum zajmuje sie robieniem obudow? ;) bo jak bym mial wszystkie czesci i obmyslone jak to podlaczyc to obudowy by mi brakowalo ;)

:)

jesli chcesz z zasilaczem zewnętrznym to musisz zrobić płytke zasilającą która "umie" przetworzyc zasilanie 12V na podstawowe dla płyty głownej czyli 12V, 5V i 3,3V

miej babranie jest natomiast ze zwykłym zasilaczem i tak ci radze zrobić tzn kup jakiegos z allegro i wybebesz tak jak napisał Twiggy696

ja zamierzam sam zrobić obudowe (kątowniki alu i plexa lub dibond)

czesci te co pokazałem wczesniej

wymiary 18x28cm wysokosc jeszcze nie wiem 10-16cm

zalezy czy zastosuje zwykly dysk 3,5" czy 2,5"

napewno będzie pełnowymiarowe dvd i zasilacz w srodku obudowy

kolo zasilacza będą dwa wentylatory 5x5 lub 6x6cm puszczone na 5V

na górze cicha 92 lub 120 równiez na 5-7V (chodzi mi o to zeby dysk mobo i procek sie nie zagotowały)

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maniakalny

a o co chodzilo z tym zdjeciem co pokazales, i napisales ze do tego jeszcze zasilacz 12v... ?

@Twiggy696

a to raczej nie musialo by byc 3x 40mm wyciagajace a nad cyrixem lub p3 1x np cienki 80mm wdmuciach!acy?

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 3x40 przy zasilaczu na 5V to lepiej wdmuciach!ace, szybszy strumien powietrza. Przyluz reke do jakiegokolwiek wentylatora i zobacz ze po stronie w ktora dmucha wentyaltor strumien powietrza ma wieksza predkość. Przy takich malych wentyalorach i zwolnionych obrotach opcja dmuchania jest lepsza.

Edytowane przez Twiggy696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nad radiatorem od procka tez by musial byc wdmuciach!acy chyba.... wiec musialo by byc dosc duzo szczelin by powietrze bez problemu wylecialo ;)

a jaka jest glosnosc takich 40mm? bo komp ma byc z zalozenia cichy a widze ze niezla torpeda sie robi.. ;)

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy zastosowaniu C3 darowałbym sobie wentylator nad nim tylko zrobił otwory wentylacyjne, tak samo nad hdd. Wtedy zostałyby tylko 3 40mm na 5V, nie sa glośne. A jak bedziesz chciałi nad procesorem zamontować wentylator wdmuciach!ący to nie rób otworów gdzie popadnie tylko np. nad lub obok hdd, żeby powietrze nie uciekało z obudowy bylektórędy tylko żeby wylatując z obudowy opływało np. dysk twardy i schładzało go troche.

Edytowane przez Twiggy696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha,

zaden sprzedawca mi nie odpisuje narazie.. ale widze ze mam w domu jakis zasilacz @ 250w . zaraz go rozkrece i zobacze ile ma cm.

edit / niestety ma okolo 7.5 cm... a jakis codegen 6.5cm... kurde.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK temat drut-mod'a mego kompa uwazam za zakonczony. Mam nowa plyte firmy Gygabyte (jej specyfikacje dam pozniej bo teraz pisze z komorki na operze mini. powiem jedynie ze plyta ma 3sloty na pamiec ram i port agp4x (poprzednia nie miala agp i miala 2sloty na ram)) i system smiga elegancko :). A co do starej plyty mam maly plan na kompa Mini Media Center ktorego bym postawil obok TV i sluchal na nim muzy i ogladal filmy :)

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze temat podobny do mojego wiec nie zakładam :]

poszukuje płyty 370 z obsługa tulipana, ktora bedzie najlepsza do oc :]

musi wyciagnac maksa z mojego tuli gdyz abit nie wyrabia nawet ze 133 :/

z gory dzieki, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...