Skocz do zawartości
DziubekR1

Problem Z 1x2gb Ecc Unbuffered Na Asrock Dual-vsta

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytalem sobie troche o kosciach ECC i doszedlem do wniosku, ze warto kupic jedna do mojego AsRocka. Oczywiscie mowa o pamieciach Unbuffered, bo tylko takie moga byc uzywane w plytach nie serwerowych. Zorientowalem sie nieco i znalazlem potwierdzenie tego, ze pamieci ECC Unbuffered nawet 2GB chodza bez problemu na tym ASRocku. Jeden uzytkownik z forum uzywa dokladnie tej samej pamieci na praktycznie tej samej plycie glownej (tylko Sata-2) i wszystko mu chodzi jak zloto.

Znalazlem na allegro 2GB w jednej kosci, dokladnie taka sama jak ta, ktora wiem, ze dziala na tej plycie i mam problemy z tym ramem. Wlozylem go i plyta wykryla bez problemu, ale niestety przy wgrywaniu windy jak kilka razy "przeleci ten pasek", to nastepuje reset. Probowalem na kazdym taktach, napieciu itp. i dalej reset w tym samym momencie.

Sprobowalem wlaczyc tryb awaryjny i tam wszystko chodzi jak trzeba. Zrobilem testy transferow Everestem i wszystko w normie. Wiec sprobowalem wlaczyc PRIME95 (w awaryjnym) i niestety po 9min test zostal przerwany.

Probowalem wkladac ta kosc do kazdego slota w plycie, ale dalej wszystko tak samo.

Czy to nie oznacza przypadkiem, ze ram jest uszkodzony ??

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzales goldmemory?

No i [gluteus maximus]. Nagralem na CD i zbootowalem na tych pamieciach 2GB. Najpierw zaczelo wywalac bledy przy tescie 127/369, znowu pozniej (na innych ustawieniach) przy 57/369. Na innym slocie znowu przy 127/369. Probowalem to Flexibility Mode i rozne takty, napiecia i tak to wyglada.Moje stare 4x256MB przechodza bez gadania wszystko. Czyli mam rozumiec, ze pamiec jest uwalona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej najperw sprobowac luzniejsze timingi? ;]

A myslisz, ze nie probowalem ? :)

Oto link. http://www.allegro.pl/item149190844_pamiec...cc_okazja_.html . Mam mozliwosc sprawdzenia na tej Asrock K7S8X co kolo podal, bo akurat moj sasiad ma, ale to dopiero po swietach, bo teraz nie bede mu sie na glowe zwalal.

A przy okazji mam pytanko, jesli kosc by sie okazala walnieta, a sprzedajacy by nie chcial oddac kasy, to mam prawo skorzystac z "Ochrony kupujacych", ktore udostepnia allegro ? Gosc pisal, ze 100% sprawna, a te jego dopiski, ze nie przyjmuje zwrotow, to chyba nie sa wiele warte w swietle prawa, prawda ? Kurde, jak do tej pory nigdy nie mialem problemow przy kupowaniu przez allegro, a tu masz, na same swieta :/ Ehh, kiedys musi byc ten pierwszy raz, tylko czemu przy takiej kwocie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glupie pytanie,ale...

czy wlaczyles obsluge ecc w biosie ?

ta plyta powinna miec taka opcje

ta płyta nie ma takiej opcji.

Po drugie: to zwykłe ECC non reg/non buff, więc będzie chodzic na każdej płycie obsługującej kość tej wielkości... ale drobne pytanie... jesteś pewien że ta kość ma normalną architekturę? tzn jaką ma głebokość? Bo firma netlist produkuje zwykłe pamięci ddr w formacie HD(high density, 128x4) co sprawie że spora część płyt nie obsługuje ich (np nf4:)), zaś chipset uli też nie(w każdym razie nie oficjalnie, tzn: oficjalnie pisze że nie wspiera), choć podobno czasami chodzą?

Może w tym problem.

Chipsety sis, nf3 wspierają HDensity...

Oczywiście jeżeli na innych płytach nie działa- to piszesz do allegro, oni piszą że nic nie mogą zrobić blebleble- i gnoje nic nie zrobią bo oni chronią oszustów, to ich główne zajęcie, no chyba że to może ich kosztować- wtedy dopiero działają- więc będziesz musiał zgłosić przestępstwo na policję, otrzymasz papier etc, resztę masz opisaną na allegro... droga przez mękę.

Patrząc na najgorszy scenariusz zaczynam współczuć.

Ps- coś ten screen z cpu-z nie pokazuje najważniejszego: zakładki SPD- tam masz najważniejsze dane o pamięci.

Edytowane przez Gerlath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta płyta nie ma takiej opcji.

Po drugie: to zwykłe ECC non reg/non buff, więc będzie chodzic na każdej płycie obsługującej kość tej wielkości... ale drobne pytanie... jesteś pewien że ta kość ma normalną architekturę? tzn jaką ma głebokość? Bo firma netlist produkuje zwykłe pamięci ddr w formacie HD(high density, 128x4) co sprawie że spora część płyt nie obsługuje ich (np nf4:)), zaś chipset uli też nie(w każdym razie nie oficjalnie, tzn: oficjalnie pisze że nie wspiera), choć podobno czasami chodzą?

Może w tym problem.

Chipsety sis, nf3 wspierają HDensity...

Hmm, jaka ma architekture, to ja nie wiem. O co chodzi z ta glebokoscia ? Da sie to jakos sprawdzic ? Wiem, ze przed zakupem dokladnie sie zorientowalem odnosnie tej kosci i znalazlem goscia, ktory uzywa IDENTYCZNEJ na plycie Dual-Sata2. Tylko dlatego sie na nia zdecydowalem, bo znalazlem potwierdzenie, ze ta plyta obsluguje te pamieci. Nawet Everest pokazuje na temat mojej plyty, ze kontroler pamieci obsluguje moduly 2048MB.

Co do allegro, to pierwszy raz mam taka sytuacje i mam nadzieje, ze jesli kosc okaze sie uszkodzona (moze jutro sprawdze na SiSie), a by mi sie nie udalo dogadac ze sprzedajacym, to allegro wykaze sie nalezycie. Jesli mnie oleja, to mimo, ze nie lubie Ebaya, przejde tam, bo mnie sie dyma tylko raz. Ale to jeszcze nie ma co gdybac, bo nic jeszcze nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi