Skocz do zawartości
Nerevar

Sb Live! 5.1 Coaxial I 5.1 Razem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio zastanawiam się czy dało by się jednocześnie podłączyć Ampli przez Spdif i 5.1 ze strony Ampli to nie problem, ale Sb live! ma współdzielne wejście do coaxa i 5.1 (kanał center i lfe)

Da się jakoś zrobić aby oba były podłączone ? Wystarczył by rozdzielacz, czy może jakiś drobny HW-mod coś w stylu dolutowania wejścia ?

pozdrawiam

wesołych świąt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ostatnio zastanawiam się czy dało by się jednocześnie podłączyć Ampli przez Spdif i 5.1 ze strony Ampli to nie problem, ale Sb live! ma współdzielne wejście do coaxa i 5.1 (kanał center i lfe)

Da się jakoś zrobić aby oba były podłączone ? Wystarczył by rozdzielacz, czy może jakiś drobny HW-mod coś w stylu dolutowania wejścia ?

pozdrawiam

wesołych świąt

Opisz to jaśniej bo nie za bardzo kumam o co Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, jak wiadomo 5.1 z gier nie wyśle się przez coaxa, a muzyka ma trochę kiczną jakoś przez 5.1 więc chciałby mmieć podłaczonego kompa do ampli obiema drogami :D - zmiana polegała by na zmianie 1 opcji w panelu Creativa / przełączenie inputa w ampli :) w zależności muza / gry.

Z ampli nie ma problemu bo wolne miejsca są ale w SB live 5.1 gniazdo do ktorego sie podłancza coaxiala służy też do przesyłania sygnału kanału center/lfe w trybie 5.1 analog.

Dlatego pytam czy da się jakoś dolutować gniazdo aby oba kable były podłaczone :), albo jakieś rozdzielacz zastosowac.

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie teraz tak patrzyłem, coax ma wtyczke mini-jack mono, a zwykły stereo, kanały na będą na siebie nachodzić ? - bo coś mi się wydaje że będą :P

Jeżeli się nie mylę to trzeba będzie samemu odpowiedni kabelek zrobić... heh

jak znajde kable zrobie prymitywnego coaxa i napisze jak działa :)

Ok, po kilku testach stwierdziłem że działa- jednak z tego co zaobserwowałem to na zwykłym coaxie nie pójdzie- dzwięk po przerzuceniu na 5.1 będzie nieciekawy z tego kanału bo się będą nakrywać na siebie kanały. Trzeba samemu coaxa zrobić, takiego z 1* RCA, 1* mini-jack mono z wykożystaniem tylko 1 kanału (2 ten nie od coaxa zostawic w spokoju).

Wiecie może jaki kabel do tego użyc ?

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jak się mogą kanały pokrywać ?:/

przecież coax to mono-jack->rca a analog to minijack :/

jak do jednego wejścia podłączysz mono jack a do drugiego minijacka stereo to sygnał przełączasz w ustawieniach karty ,nie wiem co się ma pokrywać :/

Edytowane przez spOOk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak, w trypie spdif nie ma problemu ale jak się ustawi 5.1 to center gra ciszej i mniej wyraźnie :) - jak się pokrywaja - tak że mini jack mono styka oba kanały w gniezdzie stereo (center z lfe).

Tak więc ponawiam moje pytanie, jakiego kabla użyć do coaxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi