Skocz do zawartości
acd

Blok Na Gpu I Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post tutaj o ile się nie mylę, więc witam wszystkich.

Ad rem: kupiłem dziś kartę graficzną MSI 7900GTX. chciałbym kupić do niej blok wodny, ale taki, który będzie chłodził zarówno sam chipset jak i kości pamięci. Może mi ktoś polecić coś takiego dostępnego w PL za jakieś rozsądne pieniądze? Musi być z miedzi.

Przy okazji przestroga: moja stara karta (800XT) została tak mocno wygięta przez dokręcony blok wodny, że wreszcie przestała chodzić. Z tyłu nie założyłem żadnej kontry (np. takiej blaszki jak jest w Zalmanach). Więc - pamiętajcie o tym bo ja jestem 500 z plecy:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien wypowiadanych przez siebie słów?

Są takowe, ale ceny od 400pln w górę.

Rzucać linkami? :D

Rzucaj:) własnie o to mi chodzi...

Moze ktos zrobi specjalnie na zamowienie. Widze ze sa tu wszyscy z tweaka, a pamaietam paru gosci co robili rozne bajery...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zapytam z czystej ciekawosci jaki miales blok na karcie?? bo tak przypadkiem dosc ciezko jest hmmm w taki sposob rozwalic karte :/

EOT

A co do bloku to ceny cos kolo 350-400 kosztuja. U nas nikt nie robi takich cacek a szkoda.

Moze wystarcza Tobie jakis dobry blok i do tego radiatorki z lekkim nawiewem. Blok polecam to co mam w sigu. Bardzo ladnie sie sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra czy ktoś mi powie czy coś takiego będzie pasować bez przeróbek?

2439258[/snapback]

Tak zapytam z czystej ciekawosci jaki miales blok na karcie?? bo tak przypadkiem dosc ciezko jest hmmm w taki sposob rozwalic karte :/

Oj nieważne jaki miałem blok... Ku[iłem go od kumpla z Tweaka jeszcze. Fakt faktem z tyłu MUSI być jakaś blaszka bo karta zwyczajnie się wygina...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol, po co tak mocno dokrecałes ten blok?? Uzywałes sprężynek?? Może rdzeń masz uwalony nieźle :D

Czy ja wiem czy mocno? Normalnie, dalo sie jeszcze spokojnie kilka obrotow dokrecic. Co do sprezynek to ofc, a rdzen jest caly...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy mocno? Normalnie, dalo sie jeszcze spokojnie kilka obrotow dokrecic. Co do sprezynek to ofc, a rdzen jest caly...

Jak mozesz to zrob fotki bo az nie wierze!!!! Rdzen caly a karta sie wygiela i padla :-| :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozesz to zrob fotki bo az nie wierze!!!! Rdzen caly a karta sie wygiela i padla :-| :shock:

przeciez kiedys juz ktos o tym opisal. jak pcb jest wygiete w luk przez dluzszy czas to moze puscic jakis lut albo porobia sie mikropekniecia na sciezkach, tak mi sie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie...

Taki problem, wejść na stronę producenta i sprawdzić?

GraphicCard Cooler for all Nvidia G70 7800GT, 7800GTX, 7900GT, 7950GT and 7900GTX cards, as well as all Nvidia NV40/GeForce 6800, 6800LE, 6800GT and 6800Ultra after reference Design

ŹRÓDŁO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie...

Będzie pasować. Niedługo sam takiego zakładam na mojego 7900 :) Przy okazji bloki alphacoola na nV i Ati są praktycznie identyczne i w zasadzie można je stosować zamiennie. jedyna różnica to niewielkie podfrezowanie w bloku dla Radeona, choć ja, mimo, że mam blok dla GeForce'a także je mam. Różnica polega na tym, że blok na karcie nVidii jest mocowany na 4 śruby przy rdzeniu i jeszcze 3 inne, natomiast na Ati wyłącznie na tych pierwszych. Blok jest dość ciężki, więc obawiam się, czy po niedługim czasie będzie dobrze przylegał do pamieci na górze karty. Miałem taki przypadek przy Asusie 6800GT i AC silencerze. PCB sie nieco odkształciło i radiator nie przylegał dobrze do pamięci. Tak duże i ciężkie bloki IMHO powinny być mocowane dodatkowo w przynajmniej jednym miejscu u góry karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi