qtek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Jest juz po swietach wiec jest przyplyw gotowki do mojej studenckeij kasy. O toz po kilku latach siedzenia na AMD zadalem sobie kilka pytan i nie stety musze zminic platforme a ze bede potrzebowal cada itd wiec jak mus to mus wiec wybralem taki oto zestawik : 1)Procek otoz tu ma dylemat czy wziac Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX czy kosztem grafiki lepiej wziac Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX i tu mam dylemat pozniez napewno bede krecil :) ale ze jestem jak narazie tylko na s.A wiec trzeba bedzie poczytac o tym, jak narazie jestem zielony :) 2)Plyta tu chyba nie mam dylematu otoz pytalem sie i czytalem na forum i wszyscy polecaja jak s 775 to tylko asus wiec padlo na Asus P5B Deluxe / WIFI-AP Intel P965 potrzebuje 2 sieciowki i wifi bo zawsze bedzie brakowalo jakiegoś pci do rozszerzania zestawu a ze jestem w sieci wifi to dobrze sie sklada :) 3)Pamieci W tym punkcie bylem prawie juz przekonany do sowjego wyboru ale ostatnio ludzie mowia ze ten oto model spadl na psy ... PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 / 1000 MHz CL5 otoz musza byc 2 x 1gb :) jak macie cos innego to poprosze ale zeby nie bylo drozsze, chcialem sie zdecydowac na goodramy ale ludzie marudza ze to juz nioe to co kiedys do oc :) 4) Dysk tutaj wybralem Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) chyba najlepszy stosunek cean/ilosc miejsca a czemu seagate bo 5 lat gwarancji :) ale widze ze pojawila sie nowa seria i czy epiej jest jednak tego Seagate 250 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II) 5) Grafika otoz tutaj mam dylemat nie stac mnie na najmocniejsze 8800 itd wiec planuje kupic cos przejsciowo, potem w wakacje kupic cos z serii 8 , a narazie mysle chyba o pograniu i posiuedzeniu na gf 7 sadze ze gierki na 1024/780 beda chulac i cadzik tez przezyje otoz wypadl moj wybor na GeForce 7600 GS Galaxy 128MB HDTV & DVI (500/1400 1.4ns) (PCI-E) Zalman czy jenak dolozyc do wersji 256 mb ? wiecej raczej chyba nie ma sensu ladowac skoro mam pozniej zmienia :) ale ostatnio cos ciezko dostac owego galaxy :( i a mi powiecie o tym INNO3D GEFORCE 7600GST ZALMAN AL 256/128 [PCI-E] bo nie wiem co wybrac jak nie dostane tego galaxy :) otoz reszte bebechow czyli zasilka, obudowa itd zostaje z podpisu :) poprosze o konkretne argumenty akurat ten wybor czemu to itd :) pozdrawiam i prosze o pomoc :) ps sprzet raczej bedzie kupowany w calosci w imperium lub w komputroniku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Intel E6300 i OC Asus P5B Deluxe Patrioty 2x1gb albo GoodRamy PRO Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 Galaxy 7600Gs 256mb Zestawim IMO Ok... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ja bym brał 6300 i dołożył do grafiki np 1950gt albo 7900gs na których można poczekać na jakieś konkretne spadki 8xxx lub na wejście nowych kart ATI. Komputronik dobry sklep ale momentami ceny zabijają :wink: Chociaż jakbyś kupował całość u nich to by Ci dobrze złożyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Dokładnie - zamiast brać grafe teraz kup coś na PCI (żeby dało się pracować na 1024x768 32bit) i poczekaj na DX10 (8400, 8600) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Plyta tu chyba nie mam dylematu otoz pytalem sie i czytalem na forum i wszyscy polecaja jak s 775 to tylko asus To jest lekka przesada :wink: , według mnie z fajnych płyt jest jeszcze np. GIGABYTE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) To jest lekka przesada :wink: , według mnie z fajnych płyt jest jeszcze np. GIGABYTE. http://pclab.pl/art21863-18.html Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Ludwiczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 prawda jest taka ze komputronik jest jednym z drozszych (a moze nawet najdrozszy) sklep komputerowy. wezmy np. c2d 6300 box imperium.net.pl 666 gral.pl 668 apollo.pl 670 komputronik.pl 710 albo Asus P5B Deluxe / WIFI-AP Intel P965 gral.pl 698 apollo.pl 698 imperium.net.pl 699 komputronik.pl 740 Czyli nie kupujac czesci w komputroniku zaoszczedzisz okolo 80 zl na samym procku i mobo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) ogolnie rzecz biorac to chyba lepiej wziac 6400 tak sadze to bedzie sie mniej pamieci katowalo i bedzie mniejsze fsb a co do grafy to raczje nie gram w nowinki a powinno wszystko latac na 7600gs na 1024760 w detalach itd :) czy jednak kupci tego 7900gs ale jak dlamnie to okolo 2 razy drozej :( a sklep na bank bedzie to chyba imperium :) a co mi powiedziecie o tej firmie inno3d Edytowane 27 Grudnia 2006 przez qtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathNoise Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 prawda jest taka ze komputronik jest jednym z drozszych (a moze nawet najdrozszy) sklep komputerowy. Niby tak, chociaz z tym "najdrozszym" nie zawsze moze byc to do konca prawda (nie, ze czepiam sie slowek, bo w moim przypadku gdzie indziej wychodzi zlotowke drozej, ale wszyscy powtarzaja, ze to najdrozszy sklep :)). W moim przypadku - planuje za jakies 2-3 tygodnie kupic sobie nowa zabawke (taka jak w sigu). Cena na komputroniku to 6510 (bez obudowy 5895). W Znaku po niezwykle zabawnej podwyzce cen X-Fi ten sam zestaw kosztuje 5896. Czyli jest prawie to samo - z tym, ze przy tej kwocie w komputroniku jest 3% znizki (co daje prawie 200 zl, w Znaku nie ma zadnej) - przynajmniej tyle wynika z wstepnych rozmow jakie przeprowadzilem z osobami z obu sklepow przez gg/mailowo. Tak czy inaczej - oczywiscie mozna zamowic wszystko taniej - tylko, ze dochodza pewne kwestie: - jedno jest tansze tu, drugie tam - zamawianie kazdej czesci w innym sklepie to czesto koszty przesylki - mozna znalezc sklep tani, taki jak pcprojekt. Tylko jak czyta sie o ciaglych problemach, zwlaszcza w przypadku wysylek i realizacji gwarancji - to sie odechciewa, bo znowu wyjdzie, ze z taniej zrobi sie drozej - kwestia ew problemow ze sprzetem - nawet jesli trafimy na sklep na ktorym mozna polegac - to jednak jesli znajduje sie on kilkaset km od nas to dochodza koszty i czas zwiazany z wysylka Podsumowujac - oczywiscie, jak sie ma odlozona konkretna kwote i chce sie kupic cos nie wychodzac o zlotowke ponad nia - to moze rzeczywiscie trzeba kombinowac. Ale np dla mnie wazne jest zeby sklep byl na miejscu (w moim przypadku Warszawa) no i cieszyl sie raczej dobra slawa. Bo w razie jakichs problemow ze sprzetem te pare dolozonych zlotowek zaprocentuje :) (tak BTW - ja wlasnie waham sie miedzy dwoma sklepami - jak ktos moze polecic inny dobry na terenie Warszawy, to bede wdzieczny ;)) Heh, chcialem jeszcze 2 slowa bardziej do tematu, ale mnie wyganiaja z pracy :P Tak wiec wpadne tu jeszcze potem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Czyli jest prawie to samo - z tym, ze przy tej kwocie w komputroniku jest 3% znizki (co daje prawie 200 zl, w Znaku nie ma zadnej) - przynajmniej tyle wynika z wstepnych rozmow jakie przeprowadzilem z osobami z obu sklepow przez gg/mailowo.Jak kupowalem "osobiscie" w znaku to chyba przy planosci gotwka jest troche taniej niz przelewem czy karta. Ogolnie jakos bardziej wole Znak jesli chodzi o Warszawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 CYTAT(DeathNoise @ 27 gru 2006, 16:03) * Czyli jest prawie to samo - z tym, ze przy tej kwocie w komputroniku jest 3% znizki (co daje prawie 200 zl, w Znaku nie ma zadnej) - przynajmniej tyle wynika z wstepnych rozmow jakie przeprowadzilem z osobami z obu sklepow przez gg/mailowo. Jak kupowalem "osobiscie" w znaku to chyba przy planosci gotwka jest troche taniej niz przelewem czy karta. Ogolnie jakos bardziej wole Znak jesli chodzi o Warszawe. ja juz wstepnie gadalem z imperium i komputronikiem i taniej jest w imperium a sklep jest spradzony :) wiec raczje skupmy sie nad czesciami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Według mnie bardzo tanio jest w Proline, ja narazie kupiłem tam tylko zasilacz, ale kupię być może coś jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Komputronik jest jednym z najdroższych sklepów. Pytaj w Proline, esc.pl lub 4Speed.pl Edytowane 27 Grudnia 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) to moze wyraze sie jeszcze raz ja wybiore sklep z tych gdzie mam blisko i ktore sa sprawdzone i sadze ze nie trzeba juz dyskutowac na temat sklepu tylko nad skladem zestawu ? bo dalej nie jestem przekonany dobra czyli mam racje z tym zeby dopacic ze 100parezlotych do 6400 ale miec znosne temperaturki i nie meczyc pamieci plyta - tu chyba wszysscy sie zgadzaja wiec biore z wifi pmaieci - patrioty sa drogie nawet w najgorszym razie trafie na elpidy to pokrece troche a ztego co slycszalem to jak sie trafi chlam z goodram pro w sensie ze nie d9 to porazka totalna wiec dalej mam dylemt bo roznica we cenie jest dosc spora grafika tu nadal nic nie wiem ... czy naprawde warto doplacac i kupowac 7900gs czy tez 1950 ? sam nie wiem wsumie narazie bym mi starczylo cos naczym pograc bym mogl w 1280-1024 lub 1024-760 tylko plynnie i tyle bo sadze ze jakos przezyje do maja czerwca keidy beda juz tanie tansze wersje 8 Edytowane 27 Grudnia 2006 przez qtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Warto kupić palita 7900gs na allegro masz od 619zł + przesyłka (ze sklepu, nowa), wzrost wydajności większy, niż wzrost ceny w stosunku do 7600gs ddr3. Jeśli ma być z apollo, to 7900gs nie ma okazyjnych, ale i tak lepiej już tą galaxy za 700zł, bo i masz wiekszą, pewność płynnego grania w tym 1024x768. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) tylko nie wiem czemu ale od jakiegos czasu bodajze 2 tyg pytam sie w hurtownaich o galaxy to mowia ze nie ma i nie wiedzia kiedy bedzie :( nie wiem kurcze 7900 - hmm 300 mniej w kasie :( hmmm jakaa inna firme jak nie dostane w 2 pierwszysch tygodnaich stycznia galaxy, rekomenduejcie :) raczje w 7600 wsumie nie wiem moze jakos na dzniahc jakas kasa przybedzie :) Edytowane 27 Grudnia 2006 przez qtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468 Wyniki same mowia za siebie - bierz galaxy 7900gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathNoise Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Jak kupowalem "osobiscie" w znaku to chyba przy planosci gotwka jest troche taniej niz przelewem czy karta. Ogolnie jakos bardziej wole Znak jesli chodzi o Warszawe. No, to juz z tym uwzglednionym w znaku wychodzi o 16 zl drozej (wczesniej bylo 1, ale cos potanialo w komputroniku). Generalnie cena w sumie wychodzi podobna, ale w komputroniku mozna dostac te 3% rabatu. grafika tu nadal nic nie wiem ... czy naprawde warto doplacac i kupowac 7900gs czy tez 1950 ? sam nie wiem wsumie narazie bym mi starczylo cos naczym pograc bym mogl w 1280-1024 lub 1024-760 tylko plynnie i tyle bo sadze ze jakos przezyje do maja czerwca keidy beda juz tanie tansze wersje 8 W sumie to zalezy od tego, kiedy moglbys zmienic na 8600 or smth. Ja np kupie komputer w styczniu, i mysle ze karte bede mogl zmienicpo 4-5 miesiacach - kiedy tylko towar przestanie byc goracy i ceny sie moze chociaz troche rusza. Do tego czasu i tak nie wykorzystalbym 8800 jakbym kupil teraz. I w takim przypadku moim zdaniem totalnie nie oplaca brac sie wiecej niz 7600gs (ja wezme palita sonica <400zl, nie ma sensu doplacac 150 do Galaxy na 1.2). Po prostu wole te kase dolozyc potem do nowej karty. Jesli natomiast kupno karty teraz sprawi, ze nie bedziesz mogl pozwolic sobie na nowa karte bardzo szybko, to wtedy jest sens o mysleniu nad 7900. Edytowane 27 Grudnia 2006 przez DeathNoise Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468 Wyniki same mowia za siebie - bierz galaxy 7900gs Galaxy z 1.4ns 750zł Palit 1.4ns 619zł :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 No, to juz z tym uwzglednionym w znaku wychodzi o 16 zl drozej (wczesniej bylo 1, ale cos potanialo w komputroniku). Generalnie cena w sumie wychodzi podobna, ale w komputroniku mozna dostac te 3% rabatu. W sumie to zalezy od tego, kiedy moglbys zmienic na 8600 or smth. Ja np kupie komputer w styczniu, i mysle ze karte bede mogl zmienicpo 4-5 miesiacach - kiedy tylko towar przestanie byc goracy i ceny sie moze chociaz troche rusza. Do tego czasu i tak nie wykorzystalbym 8800 jakbym kupil teraz. I w takim przypadku moim zdaniem totalnie nie oplaca brac sie wiecej niz 7600gs (ja wezme palita sonica <400zl, nie ma sensu doplacac 150 do Galaxy na 1.2). Po prostu wole te kase dolozyc potem do nowej karty. Jesli natomiast kupno karty teraz sprawi, ze nie bedziesz mogl pozwolic sobie na nowa karte bardzo szybko, to wtedy jest sens o mysleniu nad 7900. wsumie racja tylko wiesz z kasa u studenta to jest tak albo jest duzo a potem dlugodlugo nic albo nic :P wsumie zamierzam kupic galaxy 128/128 1.4 i tyle i to jest okolo 420 wiec nie wiem czy jest sens dawac ze 75% wiecej tylko poto aby sobie pograc w lepszych detalach ps a jak ta karcioszka sie ma w konfrontacji z moim 6800 z sigu bo jak jest lepsza choc minimalnie lub taka sama to sadze ze wiecej mi narazie nie potrzeba pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 A ja bym się zastanawiał nad 7900gs bo za 1/3 więcej momentami dostajemy przyrost wydajności 50% a co ważniejsze w wielu pozycjach daje to już możliwość płynnego grania na max detalach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) A ja bym się zastanawiał nad 7900gs bo za 1/3 więcej momentami dostajemy przyrost wydajności 50% a co ważniejsze w wielu pozycjach daje to już możliwość płynnego grania na max detalach :wink: a co myslisz otym modelu Link lub tym bo tu jest al link czy jednak galaxy link wsumie zalezy od budzetu jesli bnedzie kasa ibedzie 7900 kosztem infinity a jesli nie bedzie kasy to wtedy ten 7600gs128/128 ps i ktos moze wie czy goodramy pro na d9 to jest duza szansa dostac moze sie ktos orintuje czy tez pracuje wsklepie i czy bez zdiecia radiatorkow widac bo wiem ze patrioty najgorzej sa robione na elpidach czyli nie jst tak zle ale mzona tez trafic na d9 ? do jesli jest duzo szansa na d9 w goodramach to poco przeplacac :) bo jesli nie to chyba bedzie pikielnie marne oc ? Edytowane 28 Grudnia 2006 przez qtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 W sumie to bardzo mi się podoba Galaxy ale jest trochę drogi a od tych inno to bym już chyba wolał Palita za 619zł z chłodzeniem konstrukcji zalmana :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 daj mi linka do tego palita bo ja widze tylko taki model z tym czarnym chlodzeniem. A CO Z PAMIECIAMI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 To właśnie jest niby to chłodzenie na licencjii Zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 tak wiec czytajac to forum i watki to juz sam nie wiem czy 6300/6600 czy bedzie az taka rozpietosc w wydajnosci i oc bo zamierzam krecic ale tylko tyle aby moc potem na tym spokojnie pracowac plyta otoz sadzilem ze P5B Deluxe/WiFi-AP bedzie dobrym wyborem ale pojawila sie opcja P5W DH Deluxe pamieci hmm bede rozmawial z bazim bo inaczej w polsce nic nie kupie w miare tanio :( dysk wtedy za 320 bez es lub 250 z es seagate karta palita sonic na 7600gs lub galaxy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...