Skocz do zawartości
Gość

Moje wc

Rekomendowane odpowiedzi

Wlaśnie zmontowałem moje wc:

blok: Miko cpu-m12 - 65zł

pompka: Aqua szut 600l/h - 33zł

chłodnica:aluminiowa z siliconvalley - 119zł :/ (będzie zamontowana jutro)

zbiornik: narazie czajnik 1,5l

węże: 12mm ze sklepu ogrodniczego 1,5metra - 1,5zł/metr

Blok niestety okazał się być nieszczelny więc musiałem się pobawić w lutowanie. Jednak przy podgrzewaniu palnikiem klej użyty do robienia bloku roztopił się i wyparował, przez co powstały następne nieszczelności. W końcu po 5 lutowaniach nie cieknie. Niestety blok się trochę osmalił i jest cały czarny, a nie miałem pod ręką papieru ściernego więc narazie tak chodzi. W tej chwili układ wygląda tak: Czajnik z zimną wodą (ok. 1,5 litra) -> w nim pompka -> blok na cpu -> zbiornik. Wiem, że to trochę prowizorka ale nie mogłem się już doczekać działającego kompa.

Problem jest z tym, że temperatura na cpu (wg Asus Probe) bardzo szybko rośnie. W momencie startu mam 40C, a z czasem przy Winampie i otwartym explorerze, skacze do 59C 8O Czy to dlatego, że nie mam jeszcze w układzie chłodnicy ? Woda w zbirniku/czajniku jest zimna (5-12C max) a jej temperatura wzrasta duuuużo wolniej niż tempertura cpu. Poza tym mam otwartą obudowę a temp w pokoju to 20C. Węże są krótkie - jakiejś 60cm każdy.

Wydaje mi się, że pomimo braku chłodnicy, procek nie powinien się tak szybko grzać. A wy jak sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież masz gwarancje na BLOK wodny wystarczyło odesłać a dostał byś nowy może i nawt lepszy niz masz a co temperatury to powiem coś jest nie tak bo ja miałem na tym bloku max 38-39*C owszem nagrzewnica od poloneza + pompka 750L/h 5 litrów zbiornik zobacz testy http://www.mod-case.com/article.php?8

dotykałeś bloku bo przy tej temp powinien być gorący a jeżeli jest zimny to znaczy że płyta ci oszukuje

Jaki masz procek i jak kręcony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miedz utleniona=gorszy pzrepływ ciepła( miedz utleniona jst ciemniejsza, powstaeje w wyniku opodgrzewania bloku),ale pewnie ejszcze docisk popraw.....

Czy to możliwe, że ma to aż taki wpływ na temperaturę ? A układ jest dobrze odpowietrzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn jak sobie poradziłeś z tą zapinką od Miko do Athlona ? Też miałeś taki pręcik z dowma drucikami w kształcie litery U na końcach i ze śrubą do przyciśnięcia na środku ? Za cholere nie mogłem tego wsunąć na procek. Skończyło się to tragicznie bo niechcący ułamałem dwa "dynksy" do mocowania przy sockecie - środkowy i skrajny. Został mi tylko jeden z jednej strony - z drugiej są nadal trzy. Teraz blok trzyma się z tej jednej strony tylko na jednym "cycku" i boję sie go dokręcac mocniej, bo jak strzeli to bede miałe 2 sec na odłączenie kompa bo inaczej pssssstttt... i po procku :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn jak sobie poradziłeś z tą zapinką od Miko do Athlona ? Też miałeś taki pręcik z dowma drucikami w kształcie litery U na końcach i ze śrubą do przyciśnięcia na środku ? Za cholere nie mogłem tego wsunąć na procek. Skończyło się to tragicznie bo niechcący ułamałem dwa "dynksy" do mocowania przy sockecie - środkowy i skrajny. Został mi tylko jeden z jednej strony - z drugiej są nadal trzy. Teraz blok trzyma się z tej jednej strony tylko na jednym "cycku" i boję sie go dokręcac mocniej, bo jak strzeli to bede miałe 2 sec na odłączenie kompa bo inaczej pssssstttt... i po procku :/

nooo to ci powiem - masz przesrane :D

hehe zartowalem

radze ci sprawdzic czy masz otwory wywiercone wokol socketa , jezeli masz , to zamow sobie u mate'a zapinke wlasnie o tych otworow (chyba 35zl)

aha btw: zdejmij ten bloczek bo jak ci pizdnie to masz juz proca i w najgorszym wypadku grafe z glowy :?

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest jak wszystko chce sie szybko zrobić ja go ściągałem i zakładałem kilkanaście razy i jakoś nie ułamałem. teraz to ratuje cie zapinka na otwory zrób z plexi po co przepłacać. A teraz to się nie dziwię dlaczego masz takie temp blok chyba prawie wogóle nie przylega dokładnie do procka ró coś z tym a najlepiej zapinkę na otwory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok nie jest ani zimny ani ciepły. W tej chwili mam juz 63C. Pasty nie dałem.

Procek to Athlon 1,7XP bez kręcenia :/

Nie no to co ty kurna jeszcze chcesz wiedziec.

PASTA MUSI BYC!!!

Kiedys sprawdzalem jak to jest bez pasty na CPU i komp na starcie mial jakies 65C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o zapince myślałem. Na szczęście w Asusie ktoś pomyślał o takich "talentach" jak ja i zrobił otwory wokól socketu. Teraz tylko szukam dokumentacji technicznej bo chciałbym dokładnie znać odległośći między otworami, żeby już badziewia nie robić. A możę ktoś wie jaki jest dokładny rozstaw w A7V333 ? A za wszystki podpowiedzi i rady dzięuje wyszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o zapince myślałem. Na szczęście w Asusie ktoś pomyślał o takich "talentach" jak ja i zrobił otwory wokól socketu. Teraz tylko szukam dokumentacji technicznej bo chciałbym dokładnie znać odległośći między otworami, żeby już badziewia nie robić. A możę ktoś wie jaki jest dokłądny rozstaw w A7V333 ?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o zapince myślałem. Na szczęście w Asusie ktoś pomyślał o takich "talentach" jak ja i zrobił otwory wokól socketu. Teraz tylko szukam dokumentacji technicznej bo chciałbym dokładnie znać odległośći między otworami, żeby już badziewia nie robić. A możę ktoś wie jaki jest dokładny rozstaw w A7V333 ? A za wszystki podpowiedzi i rady dzięuje wyszystkim  :)

A7V333 ze starszymi wersjami biosu ZAWYŻAJĄ ODCZYTY TEMPERATUR CPU , wiec apdejtnij biosa ;] poinno byc z 9c mniej.

pozatym asus probe nie wykresli ci temperatur <40c lepiej zaladuj MBM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzik ;) Aż taki talent to nie jestem :P A tak serio to już zmontowałem zapinke i teraz od razu widać różnicę. Na starcie w bios'ie miałem 32C, teraz w AsusProbe nie schodzi poniżej 40C ale to chyba z tego powodu co mówił Ituriel.

W tej chwili mierzę sobie temp termometrem na podczerwień i blok ma 30C, a tak z ciekawostek to pamięc na Gf4Ti 4200 rozgrzewa mi się do 59C a radiator na GPU ma w tej chwili 62C :/

Wszystko wygląda ok, przecieków nie ma, kompa nie słychać, woda radośnie i bezgłośnie chlupocze w układzie więc chyba osiągnąłem to co zamierzałem.

Dzięki za rady i wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Miko się popisało. Nieszczelny blok... LOL! Dobrze ze nie kupiłem tego shitu tylko leva3, a Wy po przeczytaniu tego postu chcecie jeszcze kupowac te bloczki? Ktos nawet niedawno pisał ze mu odpadł wlot ale wymienili...porazka :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o zapince myślałem. Na szczęście w Asusie ktoś pomyślał o takich "talentach" jak ja i zrobił otwory wokól socketu. Teraz tylko szukam dokumentacji technicznej bo chciałbym dokładnie znać odległośći między otworami, żeby już badziewia nie robić. A możę ktoś wie jaki jest dokładny rozstaw w A7V333 ? A za wszystki podpowiedzi i rady dzięuje wyszystkim  :)

A7V333 ze starszymi wersjami biosu ZAWYŻAJĄ ODCZYTY TEMPERATUR CPU , wiec apdejtnij biosa ;] poinno byc z 9c mniej.

pozatym asus probe nie wykresli ci temperatur <40c lepiej zaladuj MBM

Hmmm na swojej płycie mam takie same odczyty temp na MBM i na Asus probe . Swoją drogą to nie zawsze nowa wersja Asus probe jest ok bo faktycznie czasem te nowsze podają dziwne odczyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Miko się popisało. Nieszczelny blok... LOL! Dobrze ze nie kupiłem tego shitu tylko leva3, a Wy po przeczytaniu tego postu chcecie jeszcze kupowac te bloczki? Ktos nawet niedawno pisał ze mu odpadł wlot ale wymienili...porazka :? .

Wlasnie o tym pisalem w ktoryms poscie, zamiast montowac prawdziwe krucce, zapodaja bylejaki kawalek roorki, to nieprofesjonalne :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja teraz od serca powiem :

jakis czas temu zakupilem ten bloczek w miko (ten z kapilarowatymi otworami) - temperatury nie sa takie wesole jak thorn podawal

niedawno przez przypadek zlamalem jeden wylot w bloku :lol: (ojjj ten kac) jak montowalem rury i skrecalem je opaskami metalowymi

no wiec moj ojciec zabral bloczek do siebie i dal komus tam zeby przylutowal spowrotem ten wylot , wszystko spoko ,ale jak mi ojciec opowiadal , to jak ten facet co to lutowal wzial go do sprawdzenia pod cisnieniem , to jak go podlaczyl , to zewszad leciala fontanna i tryskalo na wszystkie strony

tu sie tez miko niepopisalo i jestem niezadowolony

robota na odwalke :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakis czas temu zakupilem ten bloczek w miko (ten z kapilarowatymi otworami) - temperatury nie sa takie wesole jak thorn podawal

thorn podawal temperatury z czujnika swojej plyty, ktora pewnie nie jest taka sama jak twoja, a z uwagi na fakt, ze kazda plyta pokazuje co innego, nie mowiac juz o roznicach w zaleznosci od wersji biosu, ewentualnie porownywac mozna jedynie ondie (choc i tak nie zawsze :) ).

woda radośnie i bezgłośnie chlupocze

Powiedz mi jak cos moze bezglosnie chlupotac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed ja powiem tak : mate stosuje kolanka jako krocce, mozna zastosowac zwykly łącznik ale wazne zeby byl dobrze zlutowany (ja lutuje albo od razu spawam, tak bedzie szczelnie i bardzo wytrzymale) w tej chwili moje bloki są tylko spawane. Kilka blokuff zprzedam , fakt ze nie bedzie to jakas masowa produkcja ale beda solidnie wykonane a to sie liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlaśnie zmontowałem moje wc:

blok: Miko cpu-m12 - 65zł

pompka: Aqua szut 600l/h - 33zł

chłodnica:aluminiowa z siliconvalley - 119zł :/ (będzie zamontowana jutro)

zbiornik: narazie czajnik 1,5l  

węże: 12mm ze sklepu ogrodniczego 1,5metra - 1,5zł/metr

Blok niestety okazał się być nieszczelny więc musiałem się pobawić w lutowanie. Jednak przy podgrzewaniu palnikiem klej użyty do robienia bloku roztopił się i wyparował, przez co powstały następne nieszczelności. W końcu po 5 lutowaniach nie cieknie. Niestety blok się trochę osmalił  i jest cały czarny, a nie miałem pod ręką papieru ściernego więc narazie tak chodzi. W tej chwili układ wygląda tak:  Czajnik z zimną wodą (ok. 1,5 litra) -> w nim pompka -> blok na cpu -> zbiornik. Wiem, że to trochę prowizorka ale nie mogłem się już doczekać działającego kompa.  

Problem jest z tym, że temperatura na cpu (wg Asus Probe) bardzo szybko rośnie. W momencie startu mam 40C, a z czasem przy Winampie i otwartym explorerze, skacze do 59C  8O Czy to dlatego, że nie mam jeszcze w układzie chłodnicy ? Woda w zbirniku/czajniku jest zimna (5-12C max) a jej temperatura wzrasta duuuużo wolniej niż tempertura cpu. Poza tym mam otwartą obudowę a temp w pokoju to 20C. Węże są krótkie - jakiejś 60cm każdy.  

Wydaje mi się, że pomimo braku chłodnicy, procek nie powinien się tak szybko grzać. A wy jak sądzicie ?

Małe sprostwoanko dał byś bloków nie kupowałeś od MIKO tylko na ALLEGRO OD KOGOŚ INNEGO !!!! bo bardzo mnie to zdziwiło że miko i zrypany blok nie możliwe !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thorn podawal temperatury z czujnika swojej plyty, ktora pewnie nie jest taka sama jak twoja, a z uwagi na fakt, ze kazda plyta pokazuje co innego, nie mowiac juz o roznicach w zaleznosci od wersji biosu, ewentualnie porownywac mozna jedynie ondie (choc i tak nie zawsze :) ).

woda radośnie i bezgłośnie chlupocze

Powiedz mi jak cos moze bezglosnie chlupotac :P

Błąd czujnik zewnetrzy mam :) termometr elektroniczny z dokładnością do 0,10*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi