Skocz do zawartości
ubermlin

Potrzebna Pomoc (praca Licencjacka - J. Angielski)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rzecz idzie o materialy do pracy licencjackiej, potrzebna mi pomoc w znalezieniu odpowiednich cial tekstu, ktore moglbym wykorzystac w jej pisaniu. Nie precyzuje po polsku o co dokladnie chodzi, bo jesli, ktos nie rozumie wklejonego posta, badz nie jest mu znany termin leet, zakladam, ze nie bedzie mi w stanie pomoc

Generalnie praca polega na analizie dwoch duzych cial testu - jednym, pisanym z uzyciem jezyka leet (patrz wikipedia), drugim -na ten sam, lub podobny temat- bez jego uzycia.

Liczy sie wszystko od rofla i lola, po 5uck my d1ck itd.

Prosze, bo moze znacie takie miejsca, o podanie mi linkow do nich, ja juz zrobie reszte.

W zamian moge wystrzelic z imienia i nazwiska olbrzymie podziekowania w pracy.

Tutaj zamieszczam pelnego posta (po ang) z "o co mi dokladnie chodzi". Jest to post z jednego z zachodnich forow na ktorym sie sporadycznie udzielam (poproslem tam ludzi o pomoc).

Hyh I don't know where to start.

The case is that soon I will have to come up with some sort of a quasi-scientific paper so that some "smart poeple" can grade it and I can get my bachelor's degree (college). My topic of choice (not a concrete thesis yet) is something near an analisis of leet and it's teaching applications (if any) at various levels of teaching English in schools, where the mothertongue is NOT English. To make things more clear I'm an aspiring English teacher in a country stuck far from civilisation (hehe) - Poland. Im comfortable with leet itself, I've been gaming since I can remember so leet and the whole socio-cultural aspect of the lingo (and gamers themselves) ARE NOT the problem. What makes things difficult are some real-life materials that I have to dissect (literally... I have to analise every particle that builds a sentence) and then compare with others.

Hence I am looking for people willing to help me FIND those. Obvioulsy I have a fair knowledge of the English language so the "diffculty-level" of the texts is not an issue.

What I'm looking for may be in a form of forum discussions, IRC chats, IM chats, WWW chats, "essays" WHATEVER that involves communication between people using leet in various forms (starting from acronyms such as LOL, ROFL, STFU, FTW, QFT, through "standartised misspellings" (if we can count it as leet) like teh, tho, evar, ghey, to nubmer/letter substitutions like l33t, 1337, 5uck d1ck ( ) and the like. The point is it HAS TO BE long (aprox 10 pages of a given thread, +/- 2), it HAS TO INCLUDE some (if not all) of the above and IT HAS TO have a non-leet theme "counterpart" i.e. I have to find a corresponding text (it doesn't have to be similar in form f.e. one may be a forum discussion and the other a IRC conversation) on a similar topic or theme.

When found the texts have to be (as Ive mentioned) "dissected" and compared.

PLUS: it would be of great benefit if the discourses were conducted by non natives of English but in English (though this is not a prequisite!).

What I can offer in return is a BIG thank you in the "than you" part of the paper, with the names of the people helping in capitals Additionaly You would be contributing to the academic knowledge of Leet, which may in a few years lead to reaserching it and, who knows, maybe introducing it's elements to foreign language classes ? Wouldnt it be fun to wirte "noob" as an antonym for "pro" and get an A for it ?

I also PMd Kyle asking if I can use the show as a language resource, so I can in one way or another popularise the show abroad.

REMEMBER, ANY HELP IS APPRECIATED!

thanks in advance

~mlin

(Jesli zobaczycie podobne posty na innych forach to moje ;) Wiem, ze lekko spamuje, ale naprawde kazda pomoc sie przyda. Mam nadzieje, ze nie naruszylem niczyich zasad dobrego smaku :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem to chodzi ci o różne skróty, kolokwializmy, itd. w języku ang. Prosto takie coś ciężko będzie znaleźć, jak znajdę jakieś forum lub coś to dam znać. :wink:

edit

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=le...+Google&lr=

A takie coś ?

Edytowane przez kamilo23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kamilo23

fraze wyszukiwania podales dobra (w sensie "o to mi chodzi"), ale wyniki juz zbytnio do nej nie przystaja ;). Nie jest to oczywisicie Twoja wina, a raczej wina google, ale trzeba poszperac glebiej niz to.

Wpadlem na pomysl przeszukiwania logow irca pod katem leet i wpadlo mi w rece kilka, gdzie ludzie czesto uzywaja lol i rofl, ale to jeszcze troszeczke za malo.

Moze masz dostep do jakichs bardziej undergroundowych miejsc, gdzie ludzie moga korzystac z leet ?

@SuChyY

urbandict jest moim przyjacielem od bardzo dawna ;) Jak kazdego szanujacego sie nauczyciela angielskiego wydaje mi sie ;) Niemniej nie o definicje akronimow/wyrazow_"leetowych" mi chodzi, a o ich FAKTYCZNE ZASTOSOWANIE w formie pisanej czy to na forach, czy ircu czy rozmaitych czatach, "majspejsach" itd.

Dziekuje za odzew, licze na wiecej ;)

~m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.megatokyo.com :P Może nie będzie mega pomocne ale trochę l33t kwestii tam jest (i można sobie zrobić miłą przerwę od pisania i poczytać). W niektórych momentach jest słowniczek... jeden kolo mówi tylko w leet. Dla mnie jako fana mt koszulka 3vil l33t tudzież ph34r t3h cut3 0n3s jest marzeniem :)

Ciekawy film - http://www.redcoat.net/pics/romjul.swf

Ewentualnie jeszcze Hamlet z tej samej serii - http://uninteresting.myby.co.uk/noeffort/hamlet.swf

Wiem że to nie było pomocne, aczkolwiek nie mogłem się powstrzymać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wlasnie ze bylo pomocne bo nie wiezialem, ze w megatokyo uzywa sie leet, a tutaj juz rodzi sie szansa na cos wiecej.

Dodatkowo, Twoje filmiki z romeo i julia i hamletem pchnely mnie na fajny tor myslenia, o ktorym jeszcze nie teraz (trzeba bedzie z promotorem skosultowac).

Sluchaj, rozumiem, ze czytasz megatokyo nalogowo ;) Czy (o ile to nie klopot i masz na to czas) moglbys chocby tak z pamieci pokierowac mnie na jakies rodzialy/stripy/cokolwiek gdzie amplituda uzywania leet jest najwieksza ? Bo w gruncie rzeczy to to spelnia wszystkie warunki, jest rozmowa, jest dlugie, jest leet itd..

Bylbym bardzo wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"rofol gna rpe u nwb no sound k"

Interesujące, czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Czy można prosić o przetłumaczenie na jakieś zrozumiałe narzecze i kilka ogólnych zasad posługiwania się taką formą komunikacji? Kombinuję i kombinuję, ale wychodzą mi jakieś mongoły.
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rofol - mix rofl i lol

zjechanie kogos do zera albo minusa w fpsa mozna wyrazic 'owned, pwned albo raped' - rpe

nwb - newbie

no sound - powrzechne jest uzywanie - i nasmiewanie sie z tego - wymowek po przegranej typu 'stupid map, lag, stupid team', albo chwaleniem sie w nicku "winamp ON"

Edytowane przez loco_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Neon

ano :)

transaddicta zaraz sprawdze

@loco_pl

dzieki serdeczne, zaraz zobacze

@jonas

wlasnie to jest piekne, ze nie ma zasad. Jest to tak dynamicznie rozwijajace sie lingo, ze az postanowilem napisac o tym prace, tym samym pakujac sie w niezle maliny :)

Leet w obecnej formie sklada sie w glownej mierze z akronimizacji najczesciej uzywanych, potocznych fraz. Mamy tutaj klasyczny przyklad traktowania jezyka jako bytnosci skladajacej sie z wiekszych fragmentow, ktorych uzycie dyktowane jest bardziej pragmatyzmem anizli konkretnymi zasadami gramatyki.

Dla przykladu:

I won. I am better. Thank you for the game. I am sory but I will not have the time to play with you again. (powiedzmy, ze jest to taki zestaw mysli, ktory chcesz komus przekazac po zwycieskiej potyczce w "cos). Mozna zapisac jako:

a)lol. noob i own u, gg tho but no re.

To taka najprostsza forma

b)l0l n00blet i pwn7 j00, gg n0re

Ciezej

c)10wnj00 f4g.

Przyklady wyssane z palca, troszke przekontrastowane, aby mozna bylo zobaczyc meritum. Znajac podstawy leet i aspekt socjokulturalny mozna spokojnie pozwolic sobie na neologizmy. I tak o to moze powstac:

somebody new to something=newbie=newb=noob=n00b=n0b=suxxor=5ux0r (dwa ostatnie o stycznym, ale lekko innym wydzwieku) i tak praktycznie w nieskonczonosc.

@Arnie

Forum PP to miejsce od ktorego zaczalem. W discushun jest moj watek ;)

Jakkolwiek, zaraz polece i zobacze bloga jarreta :)

Dodatkowo z PP forum jest taki problem, ze leet jest tam stosunkowo niemile widziany... (odpowiedzi w stylu GTFO ASAP! dla kazdego jeremy wannabie) :P

Dziekuje za odpowiedzi i grzecznie prosze o jeszcze ;)

Edytowane przez ubermlin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy (o ile to nie klopot i masz na to czas) moglbys chocby tak z pamieci pokierowac mnie na jakies rodzialy/stripy/cokolwiek gdzie amplituda uzywania leet jest najwieksza ? Bo w gruncie rzeczy to to spelnia wszystkie warunki, jest rozmowa, jest dlugie, jest leet itd..

Bylbym bardzo wdzieczny :)

Kilka, np. pierwsze lepsze: 9, 70, 345, 347 - zobacz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi