Skocz do zawartości
Cinkos

Athlon 2400+ I Abit Nf-7. Co Jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na tym forum jestem nowy. Ostatnio wpadła jakaś wolna kasa i stwierdziłem, że trochę podkręce tu i ówdzie. Wywaliłem starego asrocka k7vt2, który do kręcenie absolutnie się nie nadawał i sprawiłem sobie NF-7 v2.0. Zamówiłem też Chiefteca 350 W o symbolu GPS-350EB-101 A. Płyta przyszła pierwsza, więc zapakowałem ją i próbowałem coś zrobić. Mam zablokowany mnożnik, więc w gre na razie wchodzi tylko zmiana FSB (muszę zakupić lakier elektroprzewodzący). No to zmiana FSB i przy bodajże 147 resety przy ładowaniu windowsa (przed pojawieniem się loga WIN XP). Po zwiększeniu napięcia dalej to samo. Zalman tez jeszcze do mnie nie dojechał, ale na arcticu temp nie przekracz 45oC ,więc problem chyba nie tkwi na razie w coolerze. Pomyślałem, że to pewnie wina starego zasilacza, bo to jakiś "gentle system":P, więc dałem sobie spokój. Dzisiaj przyjechał Chieftec i nadal jest to samo. Na FSB 150 w ogole bios się nie odpala. Ramy (2x256 GoodRam 33mhz) ustawiam na 250mhz lub 300 i jest to samo.

Czy ktoś wie co to może być? Chyba nie ma aż tak złej serii tych procków, żeby nie dało sie 150 fsb wycisnąć? Serii nie sprawdzalem, ale jeżeli to konieczne to napiszcie.

Aha, jest jeszcze jedna dziwna sprawa. Po podpięciu Chiefteca pokazuje dziwne wartości -5V. W biosie pokazuje -62V, a w ABIT EQ 3,55V.

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi. Jak coś zapomniałęm podać to napiszcie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyy?? Czy ja dobrze rozumiem?? Masz płytkę na nforce2 i procka z zablokowanym mnożnikiem, jak to jest 2400+ to obstawiam że jakiś T-bred, no sorka ale to mnożnika nie odblokujesz, nikt na tyle sprytny nie był bo tu L1 nie pomalujesz.

Na jakimś KT mógłbyś powalczyć z mobilizacją i ustawiać pod windą ale na nforce to nie działa. To było po pierwsze.

Po drugie to pamięci koniecznie synchronicznie z FSB... a cholera powiem tak: walnij mu więcej papu, tak z 1.7V i spróbuj na 166Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci to DDR400MHz???

Oj kuruś kuruś, przecież to kolega napisał, co prawda jedno "3" mu zjadło ale napisał.

Cinkos w sumie to pewnie proc Ci nie wyrabia. Ja zapomniałem ze 2400+ ma taki wysoki mnożnik bo przy Bartku mam 13.5. Jakoś mnie przyćmiło i nie pomyślałem że T-bred/Thorton z tym samym oznaczeniem miał wyższe takty niż Barton.

Chociaż jak to sobie przemnożyłem to nawet 13.5 x 166 wygląda już okazale i bym się wcale nie zdziwił jakby proc i tyle nie wytrzymał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli raczej nic z niego nie wykrzesam?

Coś tam może wykrzesasz, ja też mam 333, a jakoś tam dają radę, co prawda powyżej tych 433 to ściana, i nic nie daje luzowanie timingów, no ale cóż, nie można mieć wszystkiego (ysz cholera a kupowałem je jako 400Mhz, głupio zrobiłem że przystałem na lekkie zjechanie z ceny).

Póki co to się i tak nie masz co o to bać bo nie możesz dojechać ze swoim procem do 166Mhz a jak już pisałem synchro musi być, może pokombinuj z timingami, ale to już taki mały ot także zostawmy to na inną okazję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To myślisz, że to jednak pamięci skoro procesor nie dojezdza do 166? Może jak dojedzie zalman to poprobuje? Procek ma tak 43-45 stopni jak jest 1,75 V. Moze to być przez to?

Może nie dość dokładnie napisałem, chodzi mi o to ze to już raczej kres twego procka a z timingami się możesz pobawić by podnieść wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rozsądnej cenie, to sprzedać ten procesor i te GoodRamy, kupić 2xA-Data 512mb ddr400 i Sempron 2200+. Mam te pamięci i Semporona 2400+ i Abit NF7-s v2.0 i u mnie idzie bez problemu:

-fsb 200mhz

-ramy zimne na 2.9V i timingi 2.0-2-2-4(!) przy ddr400

-procesor z 1660mhz na 2000mhz bez podnoszenia napięcia (1.6V)!!!!!!

-full stabilne testowane MemTest i Orthos (dawne SP2004 i prime95)!!!!

Chłodzenie oczywiście powietrzne - 2x92mm Fander na ścisance, 2x1200mm Fander na tyle i 3x92mm fander na dyski. Procesor i NB zarazem chłodzi trzeci fander 120mm. Oprócz tego nie wiem poco założyłem radiatorki alu na mosfety.

Chyba nie muszę mówić jakie są u mnie możliwości dalszego o/c: proc 1660@2200mhz 1.75V. Ram na 2.9 i 2.5-3-3-8.

To jest taki zestaw niezbyt przyszłościowy (z wyjątkiem ramu, jeśli by zostać przy amd), ale możliwie tani i bez zmiany płyty głównej. Za nowe a-daty dałem po 150 zł, a za semprona już nie pamiętmam, bo stary jest, ale na allegro idzie za setkę.

ps. Procesor chłodzę coolerem z palomino 1600+ i mi jakoś starcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz jakiegos fajnego procka za niska cenę to poszukaj na allegro, albo jakiejś giełdzie komputerowej Athlona 2000+/2200+ na rdzeniu Thorton, szukaj wśród procków z datą produkcji niższą niż 0339.

Można takie wyrwać już za jakieś 150PLN, a robią się potem z tego całkiem porządne Bartony.

Jakby co to ja jeszcze mam Semprona 2500+ T-bred @ 2100Mhz (stock Vcore), jakbyś był zainteresowany to PW...

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi