hardcano Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) chciałbym zainstalować 98 i XP, 98 na hdd PATA i XP na SATA, wiem jak to zrobic itd bo miałem taki uklad kiedy mialem tylko hdd PATA jednak chodzi mi o co innago Mianowicie, w takim układzie jak powyżej, kiedy będę na 98 (z PATA), jak widoczny będzie hdd sata? (pytam bo bywało tak, że jedna partycja mi się zamazywała czy jak to nazwać, wyswietlało że jest syst plikow RAW i nie mozna na nia wejsc - nie będę wchodził w szczegoly jakto było bo nie o to pytam;) więc jak będzie z tym sata, kiedy będę używał 98, nic nie będzie się działo partycje nie będą wyświetlane z hdd SATY. Poprostu chce uniknac odlaczania hdd sata w czasie pracy na 98 Edytowane 4 Stycznia 2007 przez hardcano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) dysk SATA w Win 98 o ile będzie widziany, będzie występował jako urządzenie RAID albo zwykły dysk IDE żeby nie było problemu w BIOS, przełącz tryb pracy kontrolera SATA na zgodny, czy jak to się nazywa w twoim BIOS (poszukaj w INSTRUKCJI OBSŁUGI) koniecznie zainstaluj sterowniki do kontrolera jak takie są dla Win 98 odnoście instalowania to zawsze instalujesz WIN 98 a potem każdy inny system np XP (Win 98 musi być na osobnej partycji, osobnym dysku nie koniecznie) Edytowane 4 Stycznia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Wątpie żeby instalator W98 wykrył dysk na SATA - trochę za nowy standard jak dla tego systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Irocznicznie to tylko systemy z rodziny NT mają problemy z SATA. 98 obsługuje SATA (przynajmniej w wersji 1) bez oporu, jako normalne dyski IDE. Stery są potrzebne dla 2000 i XP. Nie wiem, jak z 2003. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 jeżeli BIOS widzi dysk to WIN 98 na ogół również zależnie od tego czy kontroler jest wbudowany w mostek południowy czy jest osobnym układem, może być rożnie widziany lub wcale itd... chipsety intela są obsługiwane przez wszystkie systemy MS bez problemu w stopniu podstawowym przynajmniej tak wynika z moich obserwacji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...