Skocz do zawartości
KOFEK

Asus P5n-e Sli - Nforce 650i Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, zauważyłem dziwną rzecz (dopóki jeszcze moja płyta była sprawna). Na GoodRAM'ach płyta działała stabilnie tylko na ustawieniu Linked natomiat na OCZ Special Ops odwrotnie - na Unlinked. Strasznie dziwna i kapryśna jest ta płyta. Trzeba tygodni, żeby ją wyczuć, także musisz próbować i próbować i nie załamywać się. :) Tak przy okazji, jeśli ktoś chce kupić shit za około 400 zł, z którym będzie się męczył tygodniami po czym płyta mu padnie to polecam ten oto świetny produkt firmy ASUSTeK. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam się z nią nie męczę, a poza tym chodzi prawie pół roku i odpukać nic się nie dzieje niepokojącego...

Dla mnie plyta spoko.

v drop = 0,005v (bo v drop modzie)

max mem jakie uzyskalem to narazie 550mhz 4-4-4-4 i 566 5-5-5-15... wiec nic zlego nie powiem

procek 6Ghz = no problemo...

Hmmm Ale niektorzy to chyba sie plytami nie potrafia poslugiwac... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na

e6420 @ 3.8ghz przy ustawieniu w biosie 1.7v real przy zalaczonym dualprime mialem spadek do 1.58v . plyta bez jakichkolwiek modow

prz nizszym vcore i mniejszych czestotliwosciach vdrop mniejszy . ale juz tak taktowany procek to dla sekcji zasilania nielady wysilek

wszystko mierzone miernikiem oczywiscie

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na

e6420 @ 3.8ghz przy ustawieniu w biosie 1.7v real przy zalaczonym dualprime mialem spadek do 1.58v . plyta bez jakichkolwiek modow

prz nizszym vcore i mniejszych czestotliwosciach vdrop mniejszy . ale juz tak taktowany procek to dla sekcji zasilania nielady wysilek

wszystko mierzone miernikiem oczywiscie

No niestety vdrop na tej mobo jest spory, za to jest również łatwy vdrop mod. W takim przypadku na pewno by się przydał. A tak swoją drogą inżynierowie Asusa musieli się liczyć z vdropem skoro dali opcję offset voltage +100mV- myślę, że jest ona właśnie po to by niwelować vdropa. Idąc dalej tym tokiem myślenia 1,6V vcore + 100mV offset- ma dać stabilne 1,6V, więc jeśli miałeś spadek do 1,58V to jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety vdrop na tej mobo jest spory, za to jest również łatwy vdrop mod. W takim przypadku na pewno by się przydał. A tak swoją drogą inżynierowie Asusa musieli się liczyć z vdropem skoro dali opcję offset voltage +100mV- myślę, że jest ona właśnie po to by niwelować vdropa. Idąc dalej tym tokiem myślenia 1,6V vcore + 100mV offset- ma dać stabilne 1,6V, więc jeśli miałeś spadek do 1,58V to jest ok.

bez sensu... 1,6v ma sie rownac 1,6v a nie jakiestam dziwne wyniki...

poprostu plytka wymaga lekkiej modyfikacji i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez sensu... 1,6v ma sie rownac 1,6v a nie jakiestam dziwne wyniki...

poprostu plytka wymaga lekkiej modyfikacji i jest ok.

zauważ , że offset zawsze zostawia się na przewidziane rzeczy... :wink:

Edit: to jeszcze może to dla naświetlenie sprawy (z jęz. angielskiego):

['ofset], offset, offset vt wyrównywać, równoważyć, wynagradzać | n komp. wyrównanie

Edytowane przez djsaint

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważ , że offset zawsze zostawia się na przewidziane rzeczy... :wink:

Edit: to jeszcze może to dla naświetlenie sprawy (z jęz. angielskiego):

['ofset], offset, offset vt wyrównywać, równoważyć, wynagradzać | n komp. wyrównanie

offset to jest też przesunięcie i tu bym sie tego znaczenia doszukiwał, przesunięcie napiecia o 0.1v, jak np. miales przy programowaniu w assemblerze pare rejestrów DS:SS czyli stos i offset na stosie czyli przesuniecie wzgledem poczatku w miare pobierania danych ze stosu lub ładowania na stosie. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka panowie, że sie wcinam. pisałem niedawno o testowaniu na 550 MHz. I nici kiedy moje rodzeństwo zaczęło oglądać filmy ku ich zdziwieniu i moim wszystko znów stanęło.

Teraz puściłem pamiątki na 533 na unlinked i dalej filmiki sobie lecą.

A piszę tylko o filmikach bo w sumie praktycznie tylko w nich komp staje. Sytuacja jak dla mnie coraz bardziej ponura. A dodam ze pamiątki są dowoltowane odpowiednio.

Miał ktoś podobne objawy??

A jeśli chodzi o temat bezawaryjności... Cóż to chyba zależy jaką się płytkę trafi (egzemplarz) ja mam kłopotliwą np. A inni mogą trafić na dobrą. Wszystko zależy od tego ile się ma szczęścia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo Pamieci...

Moja bardzo ladnie je prowadzi :)...

Geile Ultra 667 chodzily

1004 Mhz 4-3-3-1 @ 2,4v

1080 Mhz 5-5-5-15 @ 2,4v

A teraz... Nowe ADaty 1066+

1113 Mhz 5-5-5-15 @ 2,2v = No problemo

Dołączona grafika

a to dopiero pierwszy dzien zabawy...

580mhz juz tez bylo... ale trzeba sie z pamietkami dogadac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

offset to jest też przesunięcie i tu bym sie tego znaczenia doszukiwał, przesunięcie napiecia o 0.1v, jak np. miales przy programowaniu w assemblerze pare rejestrów DS:SS czyli stos i offset na stosie czyli przesuniecie wzgledem poczatku w miare pobierania danych ze stosu lub ładowania na stosie.

Podałem definicję słownikową, ale "przesunięcie" też może być. Tak czy inaczej o to samo chodzi.

Apropo Pamieci...

A teraz... Nowe ADaty 1066+

1113 Mhz 5-5-5-15 @ 2,2v = No problemo

Sector możesz się pochwalić gdzie te Adatki dostałeś? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra panowie .. sora ze sie tak wam wetne w rozmowe ..

ale przelaze na C2D .. i kompletuje sprzet... nie bedzie zadne extreme ..ale wiadomo ze podkrecic chce..

co lepsze ... ten wasz Asus na n650 .. czy MSI na 650 ... bo czytalem gdzies ze i ta i ta daje rade ..

jakies konrketne roznice?

troche wypadlem z obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytał ktoś cały wątek o modach do tej płyty (głównie o vdroop) na XS ( link ) ? Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem, ale czy też tak macie, że np. na 1,5V ten ołówkowy vdroop mod działa lepiej niż na 1,6V , ma na myśli to, że trzeba go przystosować do napięciam z jakiego chcemy korzystać?

Mogłem coś sobie źle przetłumaczyć, dlatego pytam Was o zdanie. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przelaze na C2D .. i kompletuje sprzet... nie bedzie zadne extreme ..ale wiadomo ze podkrecic chce..

co lepsze ... ten wasz Asus na n650 .. czy MSI na 650 ... bo czytalem gdzies ze i ta i ta daje rade ..

troche wypadlem z obiegu

Ja brałbym MSI - standardowo ma chłodzenie na SB, jest o wiele stabilniejsza, ma lepszy kodek dźwiękowy i nie sprawia tyle problemów. Moja opinia wynika z użytkowania Asus'a P5N-E SLI i opinii na jego temat, a także z opinii i recenzji na temat tego MSI. Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja lubie ciemne laminaty [;

Ja też :wink:

Co do dźwiękówki, nawet nie wiem jak gra bo za 'kilka' złotych kupiłem kiedyś kartę dźwiękową na PCI (także jeden problem z głowy). OC nie sprawiło mi kłopotów (a specjalistą nie jestem, także według mnie plus dla płyty). Także poziom oc jak dla mnie wystarczający (a może niedługo sprawdzę ją na jakimś c2d to będę wiedział jeszcze więcej). Kaprysy? Narazie widocznie mam szczęście i oby trwało jak najdłużej (w codziennym użytkowaniu nie sprawiła mi narazie żadnych problemów). Co do awaryjności to spotkalem się już ze stwierdzeniem typu, padła, ale nie oddam na gwarancję bo przeszła przeróbki (może mobo nie padła z własnej winy? :wink: ). Co do gołego SB, ten problem (jeśli wogóle stanowi problem) można rozwiązać za trochę ponad 10zł (nie pamiętam ile kosztuje niebieski zalman).

Na koniec dodam, że nie jestem wymagający :P

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chaos

Rzuc tylko okiem ile ludzie wykrecali na MSI a ile na P5N-E. Glownym minusem sa humory tej plyty [; Ale jesli zostawiasz kibel i X-Fi... Kwestia gustu IMHO. A ja lubie ciemne laminaty [;

X-Fi of coz zostaje .. przyzwyczailem sie do niej .. ma fajny mixer którego używam do gitary ...

nie uzywam jej do gier tyle co do obróbki dzwieku ...

dzwiekówka w mobo nie stanowi dla mnie problemu .. moze byc najwieksza padaka

chodzi mi o ogół wad i zalet ...

pewnie bede sie szarpal na jakies E4300 i krecil w okolice 3.3ghz .. do tego jakies 2gb OCZ ..

czy nowe wersje są lepsze/gorsze? jakeis rewizje mobo sa czy cos?

za 300zl wiecej moge miec ASUS P5N32-E SLI NF680i .. warto dopłacic? kase mam ..

podoba mi sie to ze ma 2x Lan .. przyzwyczailem sie do tego w DFI .. jeden lan mam do neta .. a drugi z kolega połaczony na 1gbit ..

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość [RONIN]

Pytanie :lol: Wlasnie wymazujesz z pamieci mysli o nf650..... :lol2:

Albo myślisz o kupnie jeszcze jakieś sieciówki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche wypadlem z obiegu

Drogi Chaosie..

Tak szczerze to mimo tego olbrzymiego v dropa na poczatku (zmodyfikowanego poprzez olowek B-) ) mimo humorow (przy duzym oc - ktore jednak zawsze przewiduje [bo ona tak ma i wiem ze zaraz wstanie normalnie])

To nie mam NIC a nic do zarzucenia tej mobo...

Pamieci prowadzi dobrze(konczy sie narazie kolo 580mhz)... z duzym obciazeniem sobie jakos radzi (p4 1,7v 6,2Ghz = no problemo)... clock gen dziala na wybranych czestotliwosciach (u mnie na 800, 932, 1113, 1218 i 1496 - tyle testowalem i mi stykaja takie wartosci ustawiane w biosie narazie...) dzwiek mam osobny od zawsze...w iec nawe nie slyszalem zintegrowanego shitu...

plyta wypas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem zadowolony z tej płytki. Jakichś jej kaprysów nie uświadczam na codzień, ogólnie jest okej. Zintegrowany dźwięk na niej słyszałem i o dziwo brzmiało to lepiej niż spodziewałem się po recenzjach. Ale i tak kupiłem A2ZS. OC ta mobo lubi, a pewne wady można poprawić niewielkim nakładem pracy (ewentualny vdrop mod ołówkiem, ewentualne chłodzenie SB- np Zalman jakiś i jakieś chłodzenie mosfetów). Ogólnie jak za te pieniądze mobo jest ok i mogę ją polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka panowie, że sie wcinam. pisałem niedawno o testowaniu na 550 MHz. I nici kiedy moje rodzeństwo zaczęło oglądać filmy ku ich zdziwieniu i moim wszystko znów stanęło.

Teraz puściłem pamiątki na 533 na unlinked i dalej filmiki sobie lecą.

A piszę tylko o filmikach bo w sumie praktycznie tylko w nich komp staje. Sytuacja jak dla mnie coraz bardziej ponura. A dodam ze pamiątki są dowoltowane odpowiednio.

Miał ktoś podobne objawy??

A jeśli chodzi o temat bezawaryjności... Cóż to chyba zależy jaką się płytkę trafi (egzemplarz) ja mam kłopotliwą np. A inni mogą trafić na dobrą. Wszystko zależy od tego ile się ma szczęścia :)

od pewnego czasu mam ten sam problem wlasnie wszedzie jest full stabilnie a jak wlacze film i tak sobie leci z 2 godziny nagle komp lapie czarny obraz wydae dziwne dzwieki i restart nie wiem o co chodzi testuje dalej moze znajde przyczyne chyba ze jak bedziesz pierwszy daj znac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem juz chyba 2 razy .przyczyna sa pamieci - a wlasciwie dzielniki na plycie . te same pamieci , na jednym procku dzialja sobie teraz na 725 , na innym tylko 550 w zaleznosci od fsb i dzielnika mem . i zeby nie bylo w tym drugim przypadku wszystko bylo stabilne na 725 , wlasnie oprocz filmow - az do 550 musialem zjechac aby sie nie resetowal komp. dziwne bo dziwne ale tak bylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak testujecie stabilność RAMu? Może tu tkwi problem? Mi się wydawało, że Orthos Large na priority 9 załatwia sprawę, lecz Goldmemory okazał się bezwzględny....

ja testuje SuperPi 32M, Orthos, goldmem a na sam koniec dobijam go Test drive Unlimited

jak przejsdzie ta rozgrywke to uznaje ze jest ok :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak skoro krazymy w okol pamieci - moze ktos mnie oswiecic co do 3 wartosci do ustawienia w biosie ktorych nie ma w Memset'cie? Bo dzieki ktoremus screenowi udalo uzyskac mi sie stablinosc na cl4 moich pdp 667....

Tez mnie zastanawia to ustawienie... dzis albo jutro potestuje co to daje i jak wplywa an stabilnosc przy wartosciach powyzej 500mhz(1000ddr)... bo mam dziwna sciane na wartosci 580mhz ktorej nie moge przejsc...

pamieci ida 565 - 570 @ 2,2v (5-5-5-15)

a 580 nie robia stabilnie nawet @ 2,5v

Ba... do tego spokojnie moge puscic je na 4-4-4-4 @ 550mhz (wiele nie testowalem bo czasu nie ma)...

a 600mhz jeszcze nie ujrzalem..:/

tamta wartosc zawsze mam na auto wiec trzeba sie do tego zabrac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi