sarmat Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 A więc tak, jestem kolejną osobą, której padła ta płyta (już na amen). Stało się to po wymianie pamięci na OCZ Special Ops i zmianie kilku opcji w BIOS'ie - płyta już nie wstaje (wentylatory itp. chodzą, ale monitor się nie budzi), clear CMOS nic nie daje, inne pamięci i grafika także. Prawdopodobnie padł kontroler pamięci. Chciałbym ostrzec wszystkich przed tą płytą. Od samego początku miałem z nią problemy - ze stabilnością, kompatybilnością, podkręcaniem i kapryśnością. Kilka razy zastanówcie się zanim ją kupicie. Z wytrzymałością i jakością to ona za wiele wspólnego nie ma. Za podobną cenę można dostać MSI P6N SLI-FI i Abit Fata1ty FP-IN9, które są o wiele lepsze. Jeszcze raz przestrzegam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Może chodzi dokładniej o konkretny egzemplarz, bo ja żadnych problemów nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Widzę właśnie. Twoje OC E6300 na tej płycie jest zadziwiające. :o U mnie komp wstawał na maksymalnie 3,32GHz (FSB 475MHz), a oprócz tego na tym ustawieniu był niestabilny bez względu na to jakie napięcia ustawiłem. Jestem pod wrażeniem. :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Może płyta/proc/pamięci nie wyrabiały, mi też raz płyta tak się wyłączyła że pomimo resetu biosu zworką nie wstawała, wystarczyło wyjąć baterie i poczekać chwile. (klasyczna metoda) A tak działa już bezproblemowo prawie pół roku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 MSI P6N SLI-FI i Abit Fata1ty FP-IN9 - one sa "delikatnie" droższe... ale mniejsza o to U mnie plyta pracuje tylko w mocnym OC - na codzien jej nie uzywam tak naprawde :) Ma fanaberie duze... potrafi nie wstac i to np po clear CMOS ale jakos zawsze udalo mi sie ja odratowac... co czesto trwalo kilkanascie minut. Myśle że to własnie moze byc wina tego ze tyle ich "pada", bo nie raz juz mialem ze po resecie biosu nie wstawala... Jak mam problemy z bootowaniem to zauwazylem ze RESET > POWER > RESET bardzo czesto potrafi ja postawic na nogi bez CLEAR CMOS Pozatym aby na pewno wyczyscic bios nalezy ja zostawic na noc w pozyscji kasowania biosu (zworka) bez baterii, a do tego jeszcze ponaciskac sobie restet i power - po takiej wiazance u mnie zawsze wstawala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 ja nie wiem co jest grane , jakis dziwny mam egzemplarz . 0 problemow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 ...RESET > POWER > RESET ... Nie pamiętam dokładnie jak to było, ale coś w tym stylu jest opisane w instrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 A to nie wiem... nie czytalem instrukcji - metoda prob i bledow to wybadalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 RESET > POWER > RESET Ja uzywam metody wylaczyc -> wyciagnac z pracu na 5 sekund -> podlaczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Panowie szukam pomocy. Mam problem po przetaktowaniu mam ciagłe zwieszki po 8 min orthosa gdzies tak i nie wazne na ile przetaktowuje ciagle jest tak samo 8 min albo kolo tego i zwieszka... A chce zaznaczyć ze wczoreaj wszystko było oki mam ustawione napiecie na polnocnym na 1.5 na procka 1.325 pamieci 2.1 ocs platinium. Dzieki z gory :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Podaj dokładniejszą konfigurację kompa ;) Edytowane 13 Maja 2007 przez arczi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Asus P5N-E SLI Ramik ocz platinium 6400 Procek c2d b2 6300 grafika 7600 gs 256mb galaxy Zasilator neotec 420 grzejnik thermalright 120 extreme + Fander 120mm dodam ze te dziwnosci były na biosie 0401 Ciągłe zawieszanie przed magiczna liczbą 10 min w orthosie. Najgorsze ze ile by nie dał hz nad taktowania to sie od razu robi cos takiego... A przyczyna no własnie liczę na waszą pomoc.. Edytowane 13 Maja 2007 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Ja bym stawiał na problemy z ramem, używasz Linked/Unlinked? Sprawdź memtest'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 jest unlinked. memtest oj chyba potrzebny jest flop którego niestety nie mam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Są wersje bootowalne z CD/DVD http://www.memtest.org/#downiso http://www.memtest86.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Dzięki za linka. Po teście dam znać :) Co ciekawe tearaz mam bios 0505 i już 10 h na 3150 MHz leci i jest w pełni stabilny... Ta płytka chyba ma swoje dobre i złe dni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Mostek zostawiles samemu sobie czy pusciles mu jakis nawiew? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Jest nawiew i to nawet skuteczny bo jak dotykam radiatorka to jest tylko bardzo ciepły. Znów miałem zwieszke ale to nie przez orthosa a przez to że włączyłem sobie gadu gadu i sobie przesuwałem suwak w dół. Dziwne to jest dla mnie. Orthos 10h a jak tylko zacznę coś grzebać przy gg to zwiecha... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Pamieci w czarnych slotach dovoltowane prawidlowa moca i timingi ustawione recznie nie Auto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Tak jak już mówiłem, moim zdaniem wina pamięci, mam dokładnie to samo na troszke większych częst. pamięci, orthos leci długo, ale włączam film, albo robie cokolwiek i kursor staje ;) w moimp rzypadku pomaga jednak poluzowanie troche timingów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Hmm właśnie na filmach też staje itd... A timingi mam ustawione na auto. Kurcze myślałem ze t pamiątki powinny sobie poradzić z tym bez problemu... są na unlinked więc powinny chodzić chyba z nominalnymi częstotliwościami czyli 400 ddr 800. To mówisz że to wina pamiątek. Dawno nie dobierałem się do timingów pamiątek może to coś da. No właśnie z doświadczenia Panowie jakie najlepiej ustawić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 mialem identyczny problem -chodzilo o pamieci. 4x1GB , na e4300 pamieci smigaja bez problemu na ~725 , natomiat po zmianie na e6420 juz tylko ~550 ..... wszystko jak widac ma zwiazek z taktowaniem nb i dzielnikami pamieci w tym wypadku , nie kazdy dziala jak powinien poprostu . na e6420 tdu , orthos itp mem smigaly na 725 , ale tylko wystarczylo film wlaczyc i po paru min zwiecha....... dopiero na 550 problem sie nie pojawil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 więc co radzicie?? wymienić pamięci?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Spróbuj puścić je niżej i sprawdź stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 robot: 725 i 550MHz to sie rozumie ze to taktowanie DDR(efektywne) czyli rzeczywiste polowe mniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 raczywiste :) zmiana pamieci nic nie da . sproboj zmieniac dzielniki odpowiednio w dol az w koncu przestanie sie komp wieszac na filmach . u mnie te same pamieci a jaka rozbierznosc w zaleznosci od taktowania nb , mnoznika procesora czy dzielnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 poka jakiegos screena bo sie chyba nie rozumiemy :) rzeczywiste to co podaje cpu-z w zakladce memory :) efektywne to to co producenci na pudelkach ;) efektywne dla 725 to bylo by 1450MHz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) nom i panowie obniżyłem taktowanie pamięci na 667 i to nic nie dało teraz testuję na 550 MHz.. Z tym ze na tej 667 zwiesił sie dziś tylko raz przez 3 godzinki. Macie jakieś inne propozycje? Jestem w kropce Ugadałem sie ze "sklepem" ze się za doplata na lepsze pamiatki zamienię... Edytowane 14 Maja 2007 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 no to testuj 550 .. oczywiscie chodzilo juz o to efektywne :) 360x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 A ustawiłeś ręcznie timingi? Jeśli nie to ustaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...