kurdefelek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Proponuje temat przykleić żeby nie zniknął za szybko - wtedy ludzie będą tu pisać. -Piszcie konkretne pytania -punktujcie swoje pytania -piszcie skrótowo ale zrozumiale -cytuj odpowiedzi by było przejrzyście, -zbędne posty będą usuwane :26: (mam nadzieję) moje pytania: 1. mam stronę w html po aktualizacji (wgraniu na serwer nadpisanych plików) sprawdzam poprawność w przeglądarce wpisuję adres - ale strona jest stara... skapnąłem się, że to jest zależne od pliku cookie i pamięci przeglądarki, więc we Firefox - Narzędzia - Wyczyść Prywatne Dane... ja tak zrobiłem ale użytkownicy tego nie zrobią... jak temu zaradzić ? czy każda strona www ma cookie ? chcę by treść była dostępna zaraz po aktualizacji strony 2. próbuje wybrać jakiś CMS na portal ale nic nie wychodzi. po instalacji nie wiem co dalej robić np. eZ Publish - niby ładuje się strona ale ani nie ma logowania ani nic co by mi pomogło zmienić wygląd strony. 3. czy system CMS trzeba najpierw zmodyfikować graficznie w trybie offline ? z pomocą Apache...i dopiero później wgrać na serwer ? 4. jaki jest przyjazny system CMS do stworzenia portalu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) @kurdefelek 1. http://www.kurshtml.boo.pl/html/data_utworzenia,body.html 2. Nie znam. 3. Nie. Konfigurację CMSa można przeprowadzić już na serwerze docelowym. Ewentualnie na serwerze lokalnym (na kompie) i przenieść razem z bazą danych. 4. Content_Management_System (np. Joomla, PostNuke, Blue Dragon) Edytowane 10 Stycznia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) 1. mam stronę w html po aktualizacji (wgraniu na serwer nadpisanych plików) sprawdzam poprawność w przeglądarce wpisuję adres - ale strona jest stara... skapnąłem się, że to jest zależne od pliku cookie i pamięci przeglądarki, więc we Firefox - Narzędzia - Wyczyść Prywatne Dane... często serwer FTP przez który wygrywasz pliki nie jest tym samym co miejsce z którego pobiera pliki serwer HTTP transakcja wymaga czasu i pliki są widoczne po pewnym czasie, często dzieje się również tak dlatego ze serwer buforuje pliki a cache jest odświeżany cyklicznie Edytowane 10 Stycznia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurdefelek Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 5. na stronie głównej chcę mieć losowe cytaty mam ich dużo, jakieś 50 KB a nie chcę ich mieć wszystkich w kodzie html.. czy da się to jakoś rozwiązać ? można jakieś odwołanie do jednego pliku txt czy html na serwerze (z tymi cytatami) ? <script type="text/javascript">// <![CDATA[Array.prototype.random = function(limit){ if (typeof limit == 'undefined' || limit < 0) limit = 1; else if (!limit) limit = this.length; for (var i = 0, source = this, target = new Array(), n = source.length; i < limit && n > 0; i++) { do { var index = Math.random(); } while (index == 1); index = Math.floor(index * n); target.push(source[index]); source[index] = source[--n]; } return target;}document.write(new Array(// Tu wpisz kolejne elementy:'Tekst 1','Tekst 2','Tekst 3').random().join(''));// ]]></script> to ze strony http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/losowy.html 'Tekst 1','Tekst 2','Tekst 3' dodatkowo każdy tekst niby nie może być dzielony Enterem a ja chcę to mieć podzielone np. "Nawet się nie można spokojnie odlać." Brudny Harry 6. na stronie korzystam z gotowego szablonu co zrobić jeśli jakiś tekst chcę mieć w innym stylu ? do edycji używam NVU skąd mam wziąć więcej czcionek do tekstów ? chodzi mi np. o disney comic i jak to zrobić aby w każdej przeglądace (także u czytelników) było to wyświetlane poprawnie. kiedyś miałem Office 2003 i teskt tą czcionką był wyświetlany poprawnie. po formacie używałem tylko OpenOffice i czcionka robiła się zwykła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 (edytowane) mam coś dla tych twoich cytatów lepiej użyć AJAX-a: <script type="text/javascript"> var ObiektXMLHttp = false; if (window.XMLHttpRequest) { ObiektXMLHttp = new XMLHttpRequest(); } else if (window.ActiveXObject) { ObiektXMLHttp = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } function pobierz(plik,objekt) { var objekt_div = document.getElementById(objekt); if (ObiektXMLHttp) { ObiektXMLHttp.open('GET', plik, true); ObiektXMLHttp.onreadystatechange = function() { if (ObiektXMLHttp.readyState == (1 || 0)) { objekt_div.innerHTML = 'Ładuje czekaj...'; } else if (ObiektXMLHttp.readyState == (4 || 2) && ObiektXMLHttp.status == 200) { var temp = ObiektXMLHttp.responseText.split(/\n/); objekt_div.innerHTML = temp[Math.floor(Math.random()*temp.length)]; } } ObiektXMLHttp.send(null); } } </script> <body onload="pobierz('plik.txt','pole')"> <div id="pole"></div> </body> w pliku .txt który zawiera cytaty kolejne cytaty muszą być oddzielone znakiem \n czyli ENTER dla FF i pół ENTER-a dla reszty :D dodając: window.setInterval("pobierz('plik.txt','pole')",1000); możesz uzyskać efekt cyklicznej zmiany cytatów a juz najlepiej użyć PHP: <?php$temp = file('plik.txt');echo $temp[rand(0,count($temp))];?> Edytowane 11 Stycznia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...