Skocz do zawartości
igomako

C++ 16 Prostych Kawałków

Rekomendowane odpowiedzi

/to pisze aurel, ale zapomniał się przelogować.

Nasz kochany profesor daje oto szanse studentom, którzy zawalili laborki - mają napisać do poniedziałku 16 prostych programów. No i faktycznie są one proste, tylko nie wiedzieć czemu niektóre nie działają tak jak by się chciało...

i tak dla przykładu:

#include <cstdlib>#include <iostream>using namespace std;int main(int argc, char *argv[]){	int t, y, n, x, p, i;		cin >> t;	while (t)	{		  cin >> x >> n >> p;		  		   		  if (n=0) x=1; 		  if (n=1) x=x;		  y=x; 		  if (x>1)		  for (i=2; i!=n+1; i++) y=y*x;		  y=y % p;  			  cout << y;		t--;	}	cout << endl;	system("PAUSE");	return EXIT_SUCCESS;}

zadanie polega na wyliczeniu y=(x^n) mod p. czy ktos wie może dlaczego ten tu program wogle nie działa...?

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może lepiej by było w ten sposób:

#include <iostream>using namespace std;int main(){	int liczba, potega, mod, wynik=1;	cout << "Liczba, potega, modulo: ";	cin >> liczba >> potega >> mod;	for(int i = 0; i < potega; i++) wynik *= liczba;	wynik = wynik%mod;	cout << "\n(" << liczba << " do " << potega << ") mod " << mod << " = " << wynik;	cin.sync();	cin.get();	return 0;}

Nazywaj zmienne najlepiej calymi wyrazami wtedy będzie od razu wiadomo o co biega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aurel:

SPOJ nie toleruje żadnych nadprogramowych znaków na wyjściu typu: "wynik to: "...

z reszta juz zrobilam ten program ;)

problemem była wielkość zmiennych... int po prostu za mały...

z long intem i dzieleniem bezpośrednio po każdym podniesieniu o potęgę wyżej już przeszło.

jeszcze tylko 4 programy :)

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tu kolejny problem - zadanie ma podnosic liczbe x do potegi y. jednakże pojawia się jeden problem:

"Uwaga żadna standardowa zmienna w c, c++ nie zmieści liczby z 3000 zer :D."

algorytm podnoszenia do potegi jest na tyle banalny, że daruję sobie cytowanie (dla upartych - wygloda podobnie jak w zadaniu cytowanym wczesniej, tylko bez mod p ;)

no i zaskocze was - SPOJ mojego rozwiazania przyjac nie chce. jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mają to być liczby całkowite to obczaj za jakąś biblioteką oferującą BigInty, jeśli nie znajdziesz to sam może prosto taką klasę zaimplementować, choćby jako tablica intów a następnie zdefiniować na niej potrzebne operacje: dodawanie/odejmowanie i mnożenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o przykład to proszę bardzo:

mamy dwie liczby przypuścimy że 123456789 oraz 987654321 (długość tutaj dowolna) zapisujesz je do tablicy np. intów tak aby każda cyfra była w osobnej komórce czyli tak mamy, niech max rozmiar tablicy będzie 12 wtedy:

0 0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 -- to jest zapis w pierwszej tablicy, wiodące ewentualne pola są wypełnione przez 0

0 0 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 -- druga tablica

jak widać liczbę wpisujesz tak, żeby tablica była wypełniona od końca a pierwsze komórki ewentualnie były wypełnine przez 0.

Teraz dodanie takich liczb polega na zwykłym pisemnym dodawaniu, zaczynasz je od końca tablic i dodajesz kolejne komórki do siebie, tak aby w wyniku w danej komórce było conajwyżej 9 jak jest więcej przenosisz do przodu.

0 0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

0 0 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1

* * * * * * * * * * * 10

więc przenosisz 1 do następnej i dajesz w tej komórce 0.

0 0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

0 0 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1

* * * * * * * * * *11 0

znowu przenosisz 1

ostatecznie tak to będzie wyglądać:

0 0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

0 0 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1

0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0

Jak już masz dodawanie za jego pomocą robisz mnożenie (w taki sposób jak mnożenie pisamne wygląda).

Oczywiście przedstawiony tutaj sposób jest dziecinnie prosty a przez to mało wydajny, istnieją inne wydajniejsze algorytmy mnożenia i dodawanie długich liczb, lecz chyba tutaj nie o wydajnośc chodzi ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w międzyczasie:

program ma wyświetlać ostatnią niezerową liczbę silni z n. i tak na przyklad dla n=3 ma wyswietlac 6, dla n=5 - 2, n=8 -2 itd...

#include <iostream>using namespace std;long long int ostatnia(long long int  x);int main(){     long long int  silnia;   int t, n;	bool ok=false;	   cin >> t;	while (t)	{		  cin >> n;		  silnia=n;		  n--;		  while (n)		  {				silnia=silnia*n;				n--;		  }	   // cout << silnia << "\n";	ostatnia(silnia);	t--;	    	}	 cout << endl; return 0;}long long int ostatnia(long long int x){   //cout << x << "\n";  long long int zach_x, i=1;  int   y=0, t;	zach_x=x;	while (x/i) i=i*10;	 i=i/10; 	while (i) 		  {		   t=x/i;		   x=x-t*i;		   i=i/10;		   }	x=zach_x/10;  //  cout << x << "\n";   if (t) cout << t << "\n"; if (t) return 0; if (!t) ostatnia(x);}

program DZIAŁA!

ale - SPOJ go nie przyjmie gdyż przekroczono limit czasu...

nie mogę zrobić na intach ani na long intach, bo są za krótkie (już przy n=13 się wysypują a tymczasem n<=1000...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo long int siedzi tylko w 32 bitach i ma zakres od -2.1E+10 do 2.1E+10. Masz jeszcze unsigned long int też na 32bit. ale od 0 do 4.2E+10.

Jak chcesz 3000 cyfr to jest coś takiego jak long double, czyli 80bitowa zmiennoprzecinkowa. Zakres od 3.4E-4932 do 1.1E+4932. Z tego co wiem nic bardziej szerokiego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa, to nie doczytałem, że to o limit czasu chodzi. Z czego Ty korzystasz, że takimi błędami sypie :|?

Może powinieneś spróbować popracować nad algorytmem. Z tego co widzę próbujesz rozwiązać sprawę iteracyjnie, może lepiej było by rekurencyjnie. Bardziej pamięciożerne ale szybsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałam i na printfach i scanfach, ale to naprawdę niewiele daje... i wciąż przekroczony limit czasu. naprawdę myślę, że raczej problem pojawia się przy zmiennych ;)

Ragnor -> było by naprawdę fajnie, gdybyś powiedział, jakież to magiczne właściwości muszę spostrzec ;)

ja niestety sama z siebie już niewiele mogę wykrzesać (weźcie pod uwagę, że jednego dnia wysłałam na spoja 12 programów! licząc tylko te przyjęte... więc jestem nieco wyrzęta i odmóżdzona...)

//edit - ok, dostrzegłam zależność, jeszcze tylko próbuje to jakoś zbić w algorytm :)

//edit2:

#include <cstdlib>#include <iostream>using namespace std;int ostatnia(int x);int main(int argc, char *argv[]){ int t, n, i, T[1000], x, p;	cin >> t;		while(t)	{			cin >> n;			T[1]=1; T[2]=2;			if (n==1 || n==2) cout << T[n]<< "\n";			else for (i=3; i<n+1; i++) T[i]=ostatnia(T[i-1]*i); 			cout << T[n]; 			t--;	}	cout << endl;		return 0;}int ostatnia(int x){   //cout << x << "\n";  int  i=1, zach_x;  int   y=0, t;	zach_x=x;	while (x/i) i=i*10;	 i=i/10; 	while (i) 		  {		   t=x/i;		   x=x-t*i;		   i=i/10;		   }	x=zach_x/10;if (t) return t;   else ostatnia(x);  return 0;//if (!t) ostatnia(x);//else return t;}

czemu to nie działa...?!! :(

a teraz uwaga - jesli robie w funkcji ostatnia cout << t; wyswietla prawidlowo. jesli return t i w funkcji glownej cout << ostatnia(x) wyswietla uparcie 42960! (sprawdzane na programie cin >> x, cout << ostatnia(x) dla uproszczenia...

edit kolejny - pokonalam juz returny i tym podobne przeszkodzy wrzucajac jedna zmienna globalna.

no i okazuje się, że mój genialny algorytm wysypuje się przy n=25 wzwyż.

Edytowane przez aurel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi