gorg Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Witam Kupiłem niedawno na allegro 2 sztuki kości 1 GB RAM 333 MHz CL 2,5 ECC REG SAMSUNG. Posiadam płytę Asrock K7VT4A+ z wgranym najnowszym oficjalnym biosem. Po zainstalowaniu kości w slotach komputer piszczy - sygnał jak przy braku ramu, nie widzi tych kości. Dotychczas miałem w blaszaku 2 kości 0,5 gigowe PC 2700 przy czym jedna jest właśnie ECC, więc argument, że to pamięci serwerowe i dlatego nie działa wydaje mi się nietrafny. Płyta według instrukcji akceptuje kości 1 gigowe. Wkładałem te pamiątki na próbę do innego kompa z płytą asrock P4VM800, tam w biosie komputer niby widział te pamięci - włożyłem jedną tę właśnie kość razem ze zwykłą 256-stką, bios widział, że oba sloty sa zajęte, i nawet widział, że ta ecc to 1 giga ale do ogólnego stanu RAMU wliczył tylko ta 256 megową. Czy te kości sa walnięte? Czy po prostu na mojej płycie nie zadziałają? Kości są z aukcji: http://www.allegro.pl/item152185918_1_gb_r...nej_kosci_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 ecc a ecc-registerd to znaczaca roznica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorg Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Czyli rozumiem, że mogę sobie dać spokój z tymi pamięciami? A czy jest wobec tego jakaś płyta z socket A i agp x8 która to pociągnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 mozesz sobie dac spokoj , nic tego nie pociagnie -reg tylko do specjlanych serwerowych sie nadaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorg Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Oki, dzięki za szybką pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Po pierwsze: jeśli włożysz pamięć ECC-Registered z pamięcią non-Registered, to płyta wykryje tylko tą drugą kość (tzn będzie widzieć pierwszą, ale nie będzie jej "zliczać"). Musisz wyjąć "zwykłą" kość i używać tylko ECC-R. Po drugie: nie wiem, czy to jest kość jedno- czy dwustronna - niektóre płyty mogą mieć problem z jednostronnymi modułami 1GB. Po trzecie: włóż do płyty tylko jedną kość ECC-R do pierwszego slotu - resztę pozostaw pustą i wtedy spróbuj uruchomić kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 mozesz sobie dac spokoj , nic tego nie pociagnie -reg tylko do specjlanych serwerowych sie nadajaZatem maine dfi jest specjalna plyta serwerową? ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zatem maine dfi jest specjalna plyta serwerową? ;> a masz kości Registered czy zwykłe ECC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 kości ecc chodzą na wszystkim, kości ecc-r tylko na niektórych płytach, gł takich które obsługują technologie ecc. Samsungi w tym temacie są 1GB kośćmi JEDNOSTRONNYMI, tak więc każda płyta na sA będzie miała z nimi problem jak mi się wydaje... niezależnie od obsługi ecc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 kurde, ja swoich 2GB ECC-R nie mogłem odpalić na niczym, ani na AM2 ani na 975 ani na 965 ani na chipsecie X200M.. nigdzie ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 ' date='12 sty 2007, 22:50' post='2465584'] a masz kości Registered czy zwykłe ECC? Ecc-r. Z ramkami 2gb ecc-r rowniez mialem problemy i niestety skonczylem tylko z kostką 1gb :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorg Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Po pierwsze: jeśli włożysz pamięć ECC-Registered z pamięcią non-Registered, to płyta wykryje tylko tą drugą kość (tzn będzie widzieć pierwszą, ale nie będzie jej "zliczać"). Musisz wyjąć "zwykłą" kość i używać tylko ECC-R. Po drugie: nie wiem, czy to jest kość jedno- czy dwustronna - niektóre płyty mogą mieć problem z jednostronnymi modułami 1GB. Po trzecie: włóż do płyty tylko jedną kość ECC-R do pierwszego slotu - resztę pozostaw pustą i wtedy spróbuj uruchomić kompa. No niestety, te pamięci siedziały na płycie także pojedyńczo, w różnych slotach i nie działały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 no to tylko pogratulowac ci lebork ze jako jedyny na siwecie uruchomiles ecc-r na dfi - pewnie tak samo sie na tym znasz jak kiedys na porownaniu sb 5.1 vs ss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) a ja mam na swoim ABIT KV8 PRO (na VIA) wrzucone 2 GB ECC Registered w jednej kości i pomyka aż miło :) Edytowane 16 Stycznia 2007 przez Dru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 kurcze a jaka plyta pod s754 obsluguje pamieci ecc i ma pci-ex 16x? (najlepiej na czyms spoza sis/ via ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Gigabyte K8NE i ASUSy na NF4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorg Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 a ja mam na swoim ABIT KV8 PRO (na VIA) wrzucone 2 GB ECC Registered w jednej kości i pomyka aż miło :)Właśnie zmieniłem procka i przy okazji płytę na ABIT KV8 PRO i próbowałem wrzucić na nią te 2 kości 1 gigowe registered (z początku tematu) i [gluteus maximus]. A konkretnie: kości pojedynczo śmigają, ale tylko wtedy gdy są w pierwszym slocie ddr. Gdy są zainstalowane obie na raz, lub tylko jedna kość ale w drugim slocie ddr to płyta zachowuje się tak, jakby w ogóle nie było ramu na pokładzie. Drugi slot jest na 100% sprawny, mam mniejsze kości półgigowe (jedna zwykła druga ecc ale nie registered) i one śmigają w dowolnej kofiguracji na obu slotach ddr. W instrukcji jest napisane, że płyta obsługuje kości do 2 giga (2 x 1 giga), te kości są identyczne, dlaczego nie działają obie na raz? Macie jakieś pomysły? Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ktoś tu (na tym forum) wcześniej pisał, że na tym Abicie idzie max 1 kość 1GB jednostronna lub 2GB dwustronna (czyli hi-densinity - tak chyba się to pisze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...