L'ours Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Interesuje mnie zakup sprzętu za możliwie najniższą kwotę, bez monitora oraz osprzętu do zastosowań "biurowo-multimedialnych", tj. WWW, edytor tekstu, arkusz, e-mail, czasem DivX, XviD czy DVD. Myślałem raczej o czymś co przodowało w kategoriach hi-end w czasach, gdy tą tematyką (komputerową, a jakże) się zajmowałem. Ściślej rzecz ujmując np. sprzęt platformie Socket A (Athlon XP), 512 DDR, Epox czy Abit NF7, SB Live Player, Radeon 8500 czy 9100. Choć po chwili zastanowienia myślę, że nie byłoby problemów zaniżyć nieco do Durona 1 GHz oraz 256 RAM przy zachowaniu reszty, wszak w tej kategorii nie powinno mieć to większego wpływu. Problem natomiast stanowie dostępność takiego sprzętu oraz jego wartość rynkowa, która jest mi w tej chwili bliżej nieznana. I jak założyłem na początku, główne kretyrium stanowi cena - byłbym w stanie wydać najwyżej kilkaset złotych i nie chciałbym kompletować sprzętu sam. Co innego w tych zastosowaniach moglibyście polecić? Jak dzisiejszy rynek wypełnia tę lukę? I może to trochę naiwne, ale propaguje sprzęt markowy, tj. mam większe zaufanie do hi-endu sprzet lat niźli low-endu dziś, a wszystkie te bajery w postaci 64 bitów czy setek różnych rodzajów timingów na pamięciach (i pewnie nie tylko) możliwych do konfiguracji (czego i tak bym nie potrafił) wydają mi się zbyteczne. Ot, zatrzymałem się w rozwoju 2-2-2-6, ew. 2-2-2-11 ;). Źle myśle? To może ktoś się wykaże, zapraszam :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ceny rynkowe tych podzespolow mozesz sprawdzic na allegro - i tu sie zdziwisz bo ceny sa zdecydowanie za wysokie. Ile chcesz maksymalnie przeznaczyc? Bo kilkaset zlotych to 300-900 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 W athlona XP nie ma się co pchać... Jest o wiele za drogi. Za podobne pieniądze można mieć Semprona 2800+ s.754 albo coś takiego jak mam w podpisie (PM me jeśli Cię interesuje :) PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L'ours Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Socket 754 czy Socket A dla tych zastosowań powinny działać w zupełnie zbliżony sposób. Czego szukać w tej cenie? Durona zdatnego do podkręcenia? Chciałbym wydać nie więcej niż 500 zł na całość. Druga sprawa: oferta Allegro jest dosyć ograniczona, większość zestawów oferowanych wydaje się mieć dobrane komponenty w sposób iście losowy, co mnie nie bardzo interesuje. Może szukać na tym forum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 składaj coś na 754 s2500/2600+ na allegro wyrwiesz za 100zł płytka np abit k8u lub masa innych za około ~100zł 512ddr ~160zł grafika do wyboru, max ~50zł dysk - nie bawił bym się w używane tylko rwał nowe 80gb ~150zł klik Mamy już 600zł a brakuje budy i napędu. Komputerek nieporównywalnie fajniejszy od prześmiganego durona. Warte rozważenia. Budę + fortrona kupisz za 60zł spokojnie. Za 40zł cdrw możesz sobie wybierać. Do tego na najważniejsze podzespoły będziesz miał gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L'ours Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Bardzo nie chciałbym składać, szczególnie z komponentów, na których się nie znam (S 754). Poza tym górna granica to 500 zł, tutaj podchodzi po tys., więc niefajnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 mam durona 1200mhz na sprzedaz 50zl dvd asusa 119zl mobo jakas tania 50zl zasilacz fortron 35zl 256ramu 70zl gf 2mx 400 jakies 25zl buda jakas tania 45 dysk wedle uznania ale musi byc z gwarancja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Po cenach jw to łącznie 660zł. Tyle to wolał bym jednak dołożyć do 754 z gwarancją zamiast ładować się w socA bez. Co do składania - 754 się łatwiej składa niz sA - proc ma czapkę. Reszta to w sumie dokładnie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L'ours Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 (edytowane) Inne propozycje? forest kila zbila: S 754 ma zupełnie inne oprogramowanie, w tym sterowniki do płyty głównej, i tu nie miałbym zielonego pojęcia, jakie wersje się instaluje. To samo z ustawieniem timingów, zupełnie inna sprawa i znacznie więcej parametrów. Edytowane 18 Stycznia 2007 przez L'ours Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 forest kila zbila: S 754 ma zupełnie inne oprogramowanie, w tym sterowniki do płyty głównej, i tu nie miałbym zielonego pojęcia, jakie wersje się instaluje. To samo z ustawieniem timingów, zupełnie inna sprawa i znacznie więcej parametrów. :blink: Po pierwsze zawsze warto nauczyc sie czegos nowego, a po drugie jesli Ci sie nie chce poswiecic na to czasu (ile? pol godziny?) to zawsze mozna zostawic na auto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Kup sobie jakis z gotowych komputerow na bazie pentium3 lub pentium4 np: http://www.allegro.pl/item157072654_piii_1...gx150_w_wa.html http://www.allegro.pl/item155792407__compa...40_poznan_.html http://www.allegro.pl/item158105055_dell_p...sklep_wawa.html http://www.allegro.pl/item155193257_ladny_...w_fv_w_wa_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 L'ours,forest naprawdę dobrze Ci radzi z tym sempronem,co prawda przekroczysz to 500zł,ale będziesz miał sprzęt na gwarancji.Natomiast pakowanie się w stary socket A raczej nie ma większego sensu-ale to już Twój wybór.Ponadto patrząc na ceny athlonów XP na allegro,człowieka śmiech bierze...aż nie chce się wierzyć(nikogo nie obrażając),że tylu LOLków kupuje te starocie za takie pieniądze. S 754 ma zupełnie inne oprogramowanie, w tym sterowniki do płyty głównej, i tu nie miałbym zielonego pojęcia, jakie wersje się instaluje. To samo z ustawieniem timingów, zupełnie inna sprawa i znacznie więcej parametrów. Tutaj to już nie wiem o co Ci chodzi...akurat w domu korzystam z obydwu powyższych platform,i powiem Ci,że niczym się nie różnią,oba zestawy (na soc.A,i 754)składałem samemu,oba w ten sam sposób. 1.)Sterowniki jak w każdej jednej platformie masz na CD od mobo. 2.)Jaki jest sens podkręcania pamięci w zestawie za 500zł? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 propaguje sprzęt markowy, tj. mam większe zaufanie do hi-endu sprzet lat niźli low-endu dziś,Kilkuletni hi-end jest gorszy od obecnego low-endu. Pozatym proc AMD czy plyta gigabyta a analogiczne podzespoly z przed lat tych firm nadal beda markowe... Pozatym na starocie nie masz gwarancji (ciekawe ile kilkuletni Athlon pozyje jeszcze), nie masz mozliwosci jakiejkolwiek rozbudowu ( w miare jedzenia apetyt rosnie). No i ceny nie sa adekwatne do wydajnosci niestety starocie sa za drogie jak na to co oferuja. Wiec posluchaj przedmowcow i atakuj 754. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Co prawda laptop ma wbudowany monitor LCD ale i tak ma wyjście na zewnętrzny i przy takich preferencjach polecam coś z przedziału IBM T20 do T23 z minimum 160 MB RAM. Za kilkaset zl można coś takiego kupić. Wsparcie IBM przez stone WWW jest najlepsze jakie widziałem. Działa na tym wszystko co potrzeba jest małe lekkie ciche i pobiera mało prądu a jesli ma jako tako sprawna baterie to zabezpiecza komputer przed niespodziewanym zanikiem napięcia w sieci i utrata wklepanego tekstu do edytora lub innych danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L'ours Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 L'ours,forest naprawdę dobrze Ci radzi z tym sempronem,co prawda przekroczysz to 500zł,ale będziesz miał sprzęt na gwarancji.Natomiast pakowanie się w stary socket A raczej nie ma większego sensu-ale to już Twój wybór.Ponadto patrząc na ceny athlonów XP na allegro,człowieka śmiech bierze...aż nie chce się wierzyć(nikogo nie obrażając),że tylu LOLków kupuje te starocie za takie pieniądze.Widocznie rynku w tym przypadku nie kształtuje zdrowy rozsądek a irracjonalny popyt. Szkoda. Tutaj to już nie wiem o co Ci chodzi...akurat w domu korzystam z obydwu powyższych platform,i powiem Ci,że niczym się nie różnią,Poniżej sam sobie wyjaśniłeś: 1.)Sterowniki jak w każdej jednej platformie masz na CD od mobo. 2.)Jaki jest sens podkręcania pamięci w zestawie za 500zł?To może podam przykład. W tej chwili pracuję na sprzęcie właśnie klasy Socket A, płyta NF7-S, Barton 2500+, 512 DDR, GeForce 3. Nie wiem, jaka jest jego wartość rynkowa, przypuszczam jednak, że mimo tych dziwacznych mechanizmów, które ceny kształtują, niewielka. Kompletując sprzęt wiem niejako automatycznie, że potrzebny będzie Forceware Remix (nForce 2), bios Merlin 10b4, sterowniki 40.72 (GF3) itd. Podobnie jak do ASUSa A7N8X również na tejże platformie mamy BIOS 1008b, dla pamięci timingi 2-2-2-11 czy 2-2-2-5/6 dla starszych płyt tej generacji (VIA266 jako przykład). Wcześniej mieliśmy karty TNT/TNT2 oraz sterowniki 12.90, to również mam we krwi. Być może wiele się od tamtych czasów zmieniło, mi nadal operowanie ustawieniami "Auto" oraz instalacja sterowników "z płyty" kojarzy się z wydajnością na poziomie 60 % tego, na co wydałem pieniądze. I opierając się na tych samych założeniach, postanowiłem założyć ten temat na forum prosząc o radę, coby kasy nie wyrzucać w błoto... Pozatym na starocie nie masz gwarancji (ciekawe ile kilkuletni Athlon pozyje jeszcze), nie masz mozliwosci jakiejkolwiek rozbudowu ( w miare jedzenia apetyt rosnie).Być może mam małe doświadczenie, ale nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem by sprzęt komputerowy dobrej klasy padał "z wiekiem". Choć oczywiście masz rację, mechanizmy rynkowe dają tutaj pole do zastanowienia... A, i a propos rosnącego apetytu, to ciężko mi w tej chwili znaleźć jakieś zastosowania, dla których sprzęt miałbym rozbudowywać. Może to kwestia ograniczonej wyobraźni... Jakby ktoś trafił na sensowną ofertę czy też sam miał coś do sprzedania, to oczywiście zapraszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...