ryba Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Dobry artykuł, ale co z dziurą ozonową?? Od ladnych kilku lat wszystkie czynniki chlodnicze, ktore byly szkodliwe dla srodowiska, sa zastapione innymi czynnikami. Np R12, obecnie R22. Dzisiaj mozecie sie spodziewac malego upgrate, dodam jakies fotki co i jak :] Edytowane 19 Stycznia 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Od ladnych kilku lat wszystkie czynniki chlodnicze, ktore byly szkodliwe dla dziury ozonowej, sa zastapione innymi czynnikami. Np R12, obecnie R22. Dzisiaj mozecie sie spodziewac malego upgrate, dodam jakies fotki co i jak :] jeśli były by szkodliwe dla dziury ozonowej (czyli sprzyjały jej pomniejszaniu) nikt by ich nie usuwał z użycia :mur: raczje chodziło ci o to ze te które sprzyjały powstawaniu dziury ozonowej zostały wycofane..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) no.. teraz to jestem zdolny nawet do zbudowania autokaskady :D Ładnie, nawet bardzo ładnie... boli tylko taka mała ilość zdjęć... Edytowane 19 Stycznia 2007 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ghost_dog Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 a dlaczego napisaliscie nazwe izobutanu po niemiecku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 wszystkie są chyba po niemiecku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) no.. teraz to jestem zdolny nawet do zbudowania autokaskady :D Ładnie, nawet bardzo ładnie... boli tylko taka mała ilość zdjęć... Tylko nie tak od razu bo ci upier.... urwie głowe, w teorii prosto ale wież mi w praktyce bardziej złożone ac nie jest takie łatwe :P Edit: Ale dobrze że ktoś złapał chęc po przeczytaniu tego arta. B) Edytowane 19 Stycznia 2007 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 jeśli były by szkodliwe dla dziury ozonowej (czyli sprzyjały jej pomniejszaniu) nikt by ich nie usuwał z użycia :mur: raczje chodziło ci o to ze te które sprzyjały powstawaniu dziury ozonowej zostały wycofane..... sorki mala wpadka... ale tak to bywa jak czlowiek ledwo co wstanie i odwiedza forum :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 tez czytałem... artykuł bardzo fajny aczkolwiek Freon to już HARDCORE... pozostane przy AC ewentualnie H2O ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 tez czytałem... artykuł bardzo fajny aczkolwiek Freon to już HARDCORE... pozostane przy AC ewentualnie H2O ;] Sprobowalbys raz i zmieniasz zdanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) dokładnie-duzo więcej pierdzilele sie zwykle ze swoim wc niż było zabawy z kaskadką rybka-izolujesz, zakładasz i 7 ghz na procu pęka B) Edytowane 19 Stycznia 2007 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 ale to trzeba jeszcze zbudować 99tomcat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 ja mówie o obsłudze..budowanie to już inna sprawa-zawsze można kupić gotowca :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 ale to trzeba jeszcze zbudować 99tomcat :D 4 dni i mrozi :lol2: koszty ogolne przemilczmy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 ja mówie o obsłudze..budowanie to już inna sprawa-zawsze można kupić gotowca :lol: i chcesz kupić gotowego unita :mrgreen: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Od ladnych kilku lat wszystkie czynniki chlodnicze, ktore byly szkodliwe dla srodowiska, sa zastapione innymi czynnikami. Np R12, obecnie R22. Dzisiaj mozecie sie spodziewac malego upgrate, dodam jakies fotki co i jak :] obecnie r22 tez jest substancją kontrolowaną (ale nie zabronioną) i będzie wycofany z uzytku w 2009r. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 genialny art oby wiecej takich profesjonalnych i jasno napisanych a'la FAQów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 te obiegi chlodnicze sa lewobiezne, a nie prawo jako to zostalo narysowane. autor mogl tez narysowac kierunek ruchu czynnika za pomoca strzalek. pozatym jest kilka niescislosci i bledow technicznych, ale do dokladniejszego zapoznania sie z teoria odsylam do literatury fachowej. ogolnie jest to ciekawy artykul i polecam go na poczatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Jak mozna sprawdzic szczelnosc kompresorka :?: Mozliwe ze gaz po paru miechach sie jakos ulatnia / to jest niebezpieczne ? (czynnnik chlodzacy R507) Wg pierwszego wlasciciela (MaSell) w idle powinno byc kolo -40... ostatnio jak zakladalem FC na CPU to po zalozeniu mialem na CPU idlee jakies -19/-20 a ostatnio wlaczylem sobie uklad i wg mojego niezbyt dobrego miernika mam -21 na evapie czyli teraz na cpu pewnie bym mial sporo cieplej. Teraz pytanie czym mam ponownie dobic uklad czynnikiem chlodzacym i gdzie takie cos moge kupic :mur: :?: :unsure: ...Wg mnie zakladanie FC jest znacznie wygodniejsze niz meczenie sie gluipimi wezami w przypadku WC zwlaszcza jak mamy ze 3 bloki i to do budy jeszcze trzeba pakowac. Co do artu to jest bardzo OKi, przybliza mnie do zbudowania wlasnego ukladu choc majac "2 lewe" rece moze byc ciezko :E :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Jak mozna sprawdzic szczelnosc kompresorka :?: Mozliwe ze gaz po paru miechach sie jakos ulatnia / to jest niebezpieczne ? (czynnnik chlodzacy R507) Wg pierwszego wlasciciela (MaSell) w idle powinno byc kolo -40... ostatnio jak zakladalem FC na CPU to po zalozeniu mialem na CPU idlee jakies -19/-20 a ostatnio wlaczylem sobie uklad i wg mojego niezbyt dobrego miernika mam -21 na evapie czyli teraz na cpu pewnie bym mial sporo cieplej. Teraz pytanie czym mam ponownie dobic uklad czynnikiem chlodzacym i gdzie takie cos moge kupic :mur: :?: :unsure: ...Wg mnie zakladanie FC jest znacznie wygodniejsze niz meczenie sie gluipimi wezami w przypadku WC zwlaszcza jak mamy ze 3 bloki i to do budy jeszcze trzeba pakowac. Co do artu to jest bardzo OKi, przybliza mnie do zbudowania wlasnego ukladu choc majac "2 lewe" rece moze byc ciezko :E :cry: Gdy agregat jest wylaczony, w calym agregacie jest takie samo cisnienie, zwie sie to cisnieniem statycznym. Jako ze jest to pewne cisnienie, w przypadku nieszczelnosci gaz bedzie sie ulatnial, wystarczy ze bedziesz nanosil na miejsca polaczen (lutow) niewielki ilosc wody z mydlem (albo cos innego co sie pieni) ew. mozna kupic specjalny sprey do nieszczelnosci, Analogicznie, jak bedzie nieszczelnosc jakakolwiek to pojawi sie piana. Uklad mozesz nabic w serwisie AGD gdzie naprawiaja lodowki, znajdz taki i popros o dobicie gazem, koszt ok 50 zl w zaleznosci od zakladu. te obiegi chlodnicze sa lewobiezne, a nie prawo jako to zostalo narysowane. autor mogl tez narysowac kierunek ruchu czynnika za pomoca strzalek. pozatym jest kilka niescislosci i bledow technicznych, ale do dokladniejszego zapoznania sie z teoria odsylam do literatury fachowej. ogolnie jest to ciekawy artykul i polecam go na poczatek. Mozesz to rozwinac? Jestem bardzo ciekaw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 te obiegi chlodnicze sa lewobiezne, a nie prawo jako to zostalo narysowane. autor mogl tez narysowac kierunek ruchu czynnika za pomoca strzalek. pozatym jest kilka niescislosci i bledow technicznych, ale do dokladniejszego zapoznania sie z teoria odsylam do literatury fachowej. ogolnie jest to ciekawy artykul i polecam go na poczatek.Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Może podeprzyj to jakimiś przykładami czy chociaż wyjaśnij, bo widze że masz duże doświadczenie w chłodnictwie :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 glownie chodzi o to ze w obiegach prawobieznych (np obieg parowy dla turbiny) doprowadzamy cieplo (w postaci spalanego paliwa w kotle) i otrzymujemy z tego prace mechaniczna (naped turbiny). w obiegach lewobieznych doprowadzamy do układu prace (naped sprezarki) i odbieramy cieplo (w komorze chlodniczej, gdzie czynnik chlodniczy w formie gazu zmienia stopien suchosci, a dokladniej zwieksza go, czyli prostymi slowami "bardziej odparowuje"). przyjelo sie zatem okreslac kierunki prawo i lewo biezny dla tych obiegow. najprostszy obieg chlodniczy z zaworem dlawiacym to obieg Lindego. obieg dla turbin to obieg Clausiusa-Rankine'a. oto schematy i wykresy: Grafika:Linde-obieg-jednostopniowy.png Obieg_Clausiusa-Rankine%27a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Dodalem juz wszystkie zdjecia + komentarz. Mam nadzieje ze to juz wszystko. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 THX ryba za zdjęcia :* Własnie wróciłem z podróży służbowej :P co do tych wykresów (lewobieżne etc), to michomis to zapewne masz rację. Ja poprostu o tym nie wiedziałem, i zawsze łatwiej mi się schematy rysuje "w prawo". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...