AL-X Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Planuję kupienie sobie nowoczesnego kompa. Będzie używany przez grafika i głównie w środowisku 3D, ale również do gier i oglądania Telewizji. Oto co jak na razie planuję kupić: MOBO: Asus P5N32-E CPU: Intel E6600 GPU: Asus 8800GTX (GTS jak nie starczy kasy) RAM: Corsair Twin2X 2x1GB 1066MHZ CL5-5-5-15 z EPP HDD: 3x Samsung SpinPoint 250GB w RAID 0 ODD: LG GSA-4167B i GDR-8164B - używam ich i mi wystarczają. I tak dysków optycznych prawie nie używam. Obuduję SilverStone TJ06-BW, Zasilę SilverStone Strider ST85F, Wychłodzę AC od Zalmana... Co o tym myślicie? Płytą główną chciałbym by była DFI LanParty oparta na 680i... Ale Zanim to się pojawi minie pewnie ok. 2 miesięcy. Na forum DFI jest topic o tym kiedy to będzie. Wielu userów powysyłało mejle z tym zapytaniem do DFI i każdy otrzymał inną informację. Od środka lutego po Kwiecień. Ja dostałęm informację, że w Polsce powinna się pojawić pod koniec lutego... Nie spieszy mi się jakoś straszliwie z kupnem tego kompa więc w sumie mógłbym poczekać. Ale nie chcę za 2 miechy się dowiedzieć, że MOBO wyjdzie za kolejne 2 miechy. Natomiast czytałem trochę o tym Asusie i chyba po updacie BIOSu działa całkiem nieźle. Jednak jeśli to badziew nie wart zakupu to wolę poczekać na już długo obiecane cudeńko od DFI. Dlatego też proszę was o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Dyski zmień na seagate albo raptory ;] EDIT: Seagate z prostopadłym zapisem są szybsze i ponoć ciche. Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AL-X Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Dyski zmień na seagate albo raptory ;] Jak Samsungi będą w RAID 0 to i tak będą całkiem wydajne a mi bardziej zależy na ciszy. 3 Raptory w RAID 0... chyba sąsiedzi by mnie znienawidzili a ja bym się bał włączać kompa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Jak zmienisz ram na jakieś 667/800 Mhz to starczy ci na GTX-a , w grach i tak nie zobaczysz różnicy pomiędzy 667/800/1000/1066 , nie wiem jak ma się sprawa z aplikacjami do 3D - wydaje mi się że tu się bardziej liczy ilość a nie szybkość pamięci . Co do płyty , jak nie zamierzasz kupować drugiego GTX-a , to zmień płytę na oparta o chipset 975 , ten P5N32-E to to samo co Asus Striker Extreme . np. na Asusa P5W DH Deluxe lub P5W64 WS Pro . Edytowane 20 Stycznia 2007 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AL-X Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Co do płyty , jak nie zamierzasz kupować drugiego GTX-a , to zmień płytę na oparta o chipset 975 , ten P5N32-E to to samo co Asus Striker Extreme. Pomysł był taki by był to sprzęcik łatwy w rozbudowie. Więc drugiego GTX'a na pewno kiedyś bym dokupił. Tak samo jak kolejne 2GB RAM'u. Tak czy siak na SLI mi zależy. Zastanawiałęm się też nad Striker Extreme bo ma fajne bajery, ale cena mnie skutecznie odstraszyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...