Skocz do zawartości
toonek

Epox 8RDA tryb synchroniczny czy asynchroniczny ???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie... wlasciwie chodzi mi o opinie.

Dzieki N-Forcowi mozemy uzyc trybu DUAL DDRAM.

Chodzi mi o to , jaki tryb pamieci ram jest bardziej korzystny pod wzgledem wydajnosci zakladajac ze mam Athlona 1700 XP chodzacego na szynie 266 (2*133) ??? Czy zaoszcedzic na ramach i kupic dobre z CL2 i chodzacych na 266 czy np z CL 2 chodzacych na 333 - lepiej jest wlonczyc tryb synchroniczny czy asynchroniczny??? Bo przecierz logicznie rzecz biorac wieksza przepustowasc ramu przy 333 i tak nie zostanie wykorzystana - a moglbym zaoszczedzic ???

Prosze o jakakolwiek opinie... i nie krytykowanie mnie od razu za glupote. Byc moze takie pytanie bylo juz na forum, ja sie wlasnie zarejstrowalem i nie bardzo mam ochote sie przez nie przekkopywac :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak qpił 333Mhz(chyba różnica cenowa nie jest jakaś ogromna). I jeszcze jak się będzie dało, to póścił fsb na 166 i zmniejszył troszkę mnożnik. Wtedy Athlonik pójdzie na 2x166, czyli idealnie 333 i będzie Full Wypas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu ludzie sie tak boja tego niesynchronicznego?? ;-/. Jezeli puszczam np. 10 x 200 Mhz i do tego pamieci na 75% magistrali (150Mhz). To co sie tak strasznego dzieje? System i tak jest bardziej wydajny, przynajmniej na oko ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tryb asynchroniczny dawal mi okolo 2000 mb/s alu w sisoft sandrze po uzyciu trybu synchronicznego transfer podskoczyl o 500 mb/s!!!!!! tylko jest jeden mankament w trybie synchro trza uwazac z ustawieniami cl pamieci. Osobiscie w trybie asynch... uzywalem ustawien 2.5/2.0 2-2-6/5 teraz niestety uzywam 2.5 3-3-7 poniewaz na ostrzejszych ustawieniach system jest malo stabilny niedaje to jednak duzej utraty na wydajnosci okolo 30-40 mb/s alu w sisoft sandrze

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...