Skocz do zawartości
Nick126

Disk Boot Failure

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu podczas włączania komputera pojawia mi się napis który jest poniżej. Nie jest to przy każdym wł. niekiedy jest niekiedy nie ma, zrobie restart i jest normalnie. Mam zrobić to co pisze? Co to jest? Czemu się tak robi?

Boot from CD/DVD:DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bootowanie mam chyba dobrze ustawione, bo jak inst. winde to ustawiałem na bootowanie z cd, ale po restarcie już nie bootował (tak jakby sam sobie przestawił).

Więc wejdz do bios'u i sprawdz kolejnosc bootowania. Wynika z Twojej wypowiedzi ze, sam nie zmieniałes tego bootowania. Mogłeś w momencie restarty akurat robić łyk kawy i nie zauważyłeś bootowania z cd > nie nacisnąłeś dowolnego klawisza aby ruszyła instalka windy z cd i zabootował z hdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyskietki nie ma, bootowanie jeszcze sprawdze, zworek nie zmieniałem

Czy po formacie bios sie resetuje? Bo mi sie wydaje,że nie... a widze, że proc się sam ustawił na standardowe taktowanie (ale nie wiem kiedy to sie stało).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem jak przesadzisz z OC to też takie rzeczy mogą wystapić. A skoro twierdzisz, że po kolejnym restarcie takty proca powróciły do default to może być właśnie ta przyczyna. U wielu producentów płyt jeżeli płyta nie jest w stanie wystartować z powodu zbyt ekstremalnego OC, takty powracają do fabrycznych, aby umożliwić uruchomienie kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi