kaykay Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Witam, rozgladam sie wlasnie za monitorem bo stary samsung 17" crt w koncu skonal ;) Mysle zeby zakupic jakis lcd. Na kompie wlasciwie ogladam tylko filmy i buszuje po necie, gry to rzadkosc. Moja grafika to geforce mx 440. Zalezy mi zeby monitor byl lagodny dla oczu bo sporo jednak przed nim bede siedzial. Mysle ze 17"-19" jest optymalne i nie podaje narazie ceny bo nie wiem ile trzeba wydac na taki sprzet zeby byc zadowolonym jednak oczywiscie fajnie by bylo jakby byl "niedrogi". Dzieki za pomoc. Edytowane 27 Stycznia 2007 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Witam, rozgladam sie wlasnie za monitorem bo stary samsung 17" crt w koncu skonal ;) Mysle zeby zakupic jakis lcd. Na kompie wlasciwie ogladam tylko filmy i buszuje po necie, gry to rzadkosc. Moja grafika to geforce mx 440. Zalezy mi zeby monitor byl lagodny dla oczu bo sporo jednak przed nim bede siedzial. Mysle ze 17"-19" jest optymalne i nie podaje narazie ceny bo nie wiem ile trzeba wydac na taki sprzet zeby byc zadowolonym jednak oczywiscie fajnie by bylo jakby byl "niedrogi". Dzieki za pomoc.Ja bym wybrał panoramę 19-20" - może nawet lepiej 20" - czcionki po włączeniu cleartype i powiększeniu będą łagodniejsze i z nieco mniejszym poziomem rozmycia na 20" niż 19" ( zakładam ten sam rozmiar fizyczny liter ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Panoramy sa przeznaczone do filmow? Ogladam oczywiscie filmy w .avi, Mysle ze 19" to max, na 20" juz trzeba troche wiecej $ wylozyc.... Widze ze 19" za 750-900 zl mozna dostac. Dostane cos ciekawego w tej cenie? Edytowane 27 Stycznia 2007 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Panoramy sa przeznaczone do filmow? Ogladam oczywiscie filmy w .avi, Mysle ze 19" to max, na 20" juz trzeba troche wiecej $ wylozyc.... Widze ze 19" za 750-900 zl mozna dostac. Dostane cos ciekawego w tej cenie?Porównaj Samsunga 931BW z inną panoramą 19" - 931BW ma dopalacz jednak nie wiem czy do filmów nie lepiej szukać bez niego .... to już detale jakościowe które trzeba zobaczyć .... ps. monitor z dopalaczem to większa szybkość zmian wartości koloru ( "szybsza ogólnie matryca" ) ale też przebicie w pewnym stopniu Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A do tych 800zl niz ciekawego dla siebie nie znajde? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A do tych 800zl niz ciekawego dla siebie nie znajde?Znajdziesz - teraz jest trochę modeli 19" panoram w tej cenie , ale bez dopalacza ... z dopalaczem jest tylko ten Samsung 931 za 900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A mogby ktos cos polecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A ten mx440 to jakiej produkcji? Musi dobry DAC mieć, bo wtedy DVI popularne jeszcze tak nie było? Bez tego zapomnij o sensownej jakości obrazu. Dopalacz nie jest konieczny, są zresztą też sensowne (i tanie) konstrukcje z matrycami TN, gdzie dopalaczy w ogóle nie ma sensu stosować. 17" to zły wybór, mały rozmiar pixeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A ten mx440 to jakiej produkcji? Musi dobry DAC mieć, bo wtedy DVI popularne jeszcze tak nie było? Bez tego zapomnij o sensownej jakości obrazu. Dopalacz nie jest konieczny, są zresztą też sensowne (i tanie) konstrukcje z matrycami TN, gdzie dopalaczy w ogóle nie ma sensu stosować. 17" to zły wybór, mały rozmiar pixeli. Akurat kwestia wielkości pikseli wygląda nieco inaczej ( w skrócie : mały piksel [ 0,264 ] = clertype + powiększenie czcionek o 25% i efekt będzie lepszy niż duży piksel [0,3] z cleartype lub nawet bez [ bez cleartype literki są "ciosane" co na długą metę męczy , jeśli się na dużym pikselu włączy cleartype to jest nieco nie przyjemny efekt rozmycia ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A ten mx440 to jakiej produkcji? Musi dobry DAC mieć, bo wtedy DVI popularne jeszcze tak nie było? Bez tego zapomnij o sensownej jakości obrazu. Dopalacz nie jest konieczny, są zresztą też sensowne (i tanie) konstrukcje z matrycami TN, gdzie dopalaczy w ogóle nie ma sensu stosować. 17" to zły wybór, mały rozmiar pixeli. Z aidy (chyba nie pisze kto to zrobil): Karta wideo PCI / AGP ]--------------------------------------------------------------------------------------- nVIDIA GeForce4 MX 440 Karta wideo nVIDIA GeForce4 MX 440 Akcelerator 3D --------[ Procesor graficzny ]------------------------------------------------------------------------------------------ Właściwości procesora graficznego: Karta wideo nVIDIA GeForce4 MX 440 Nazwa kodowa procesora graficznego NV17 Urządzenie PCI 10DE / 0171 Liczba tranzystorów 29 milion(ów) Technologia wykonania 0.15u Typ magistrali AGP Rozmiar pamięci 64 MB Częstotliwość taktowania układu graficznego 270 MHz Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 350 MHz Liczba potoków pikseli 2 Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok2 Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków Nie obsługiwane Liczba urządzeń cieniowania pikseli 1 (v0.5) Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v7.0 Pixel Fillrate 540 MPikseli/sek Texel Fillrate 1080 MTekseli/sek Właściwości magistrali pamięci: Typ magistrali DDR Szerokość magistrali 128-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 202 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 405 MHz Przepustowość 6480 MB/sek Producent procesora graficznego: Nazwa firmy NVIDIA Corporation Informacje o produkcie 2486632[/snapback] Akurat kwestia wielkości pikseli wygląda nieco inaczej ( w skrócie : mały piksel [ 0,264 ] = clertype + powiększenie czcionek o 25% i efekt będzie lepszy niż duży piksel [0,3] z cleartype lub nawet bez [ bez cleartype literki są "ciosane" co na długą metę męczy , jeśli się na dużym pikselu włączy cleartype to jest nieco nie przyjemny efekt rozmycia ) Nie rozumiem prawie nic z tego co piszesz ;) Mi trzeba napisac co mam kupic zeby bylo dobrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...