Skocz do zawartości
DziubekR1

Hyperx Khx3200ak2/1g 512mb Lub Hyperx Khx3200a/512 512mb

Rekomendowane odpowiedzi

Dalem swojego posta w duzym temacie o pamieciach, ale jakos nie znalazl sie zaden wujek dobra rada, wiec sprobuje teraz w osobnym temacie :) Mam nadzieje, ze moderatorzy mi to wybacza.

Wklejam swojego posta z innego tematu:

Powiedzcie mi, na jakich kosciach moze sie teraz trafic nowy KingStone HyperX KHX3200AK2/1G 512MB CL2 lub HyperX KHX3200A/512 512MB CL2 ? Na ile ewentualnie cos takiego moze pojsc ? I ktore z nich sa lepsze ?

Mam do wyboru, albo te HyperXy nowe w sklepie, albo pamieci Aeneon AED93T500 (niby montowane w Patriotach LLK i OCZ EL Platinum Edition), tez nowe (ale gwara tylko rozruchowa), ale znowu wlasciciel nie ma pojecia ile sie kreca. Wie jedynie, ze na standardzie chodza na timingach 2-3-2-5.

Dodam, ze max napiecie na mojej plycie to 2.7V i nie zalezy mi na jakims extremalnym OC, ale chce jednak miec jakis w miare niezly sprzecik. Ktore pamieci waszym zdaniem moga byc lepsze ?

Wszystkie te pamieci (2x 512MB) chodza w okolicach 300-320zl i nie chcialbym dawac za ten sprzet wiecej. Mam tez jeszcze jedno pytanko. Na jakich kosciach szukac ewentualnie Kingstona Value Ram ?? Bo mam jeden sklep we Wrocku, gdzie moglbym sobie sprawdzic co tam jest na kosciach napisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem te aenony z allegro.

Jeszcze ich nie dostałem ale z tego co wyczytałem w necie to powinny robić 260mhz przy 2.5/3/3/8 v2.75

Mam nadzieję że mnie nie zawiodą, chociaż swoją drogą to są w końcu te same kostki co w OCZ, więc nie powinny odbiegać jakością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi, na jakich kosciach moze sie teraz trafic nowy KingStone HyperX KHX3200AK2/1G 512MB CL2 lub HyperX KHX3200A/512 512MB CL2 ? Na ile ewentualnie cos takiego moze pojsc ? I ktore z nich sa lepsze ?

Wszystkie te pamieci (2x 512MB) chodza w okolicach 300-320zl i nie chcialbym dawac za ten sprzet wiecej. Mam tez jeszcze jedno pytanko. Na jakich kosciach szukac ewentualnie Kingstona Value Ram ?? Bo mam jeden sklep we Wrocku, gdzie moglbym sobie sprawdzic co tam jest na kosciach napisane.

Na syfnych Infineonach. Koledze robią 230, kupował ostatnio (dal 400 zł za 2 sztuki, teraz staniały ;)) Porażka IMHO. A Kingston Value kiedyś był na Elpidach i dobrze się kręcił, teraz na kościach napisane jest Kingstone i zapewne są to jakieś Infineony. Mam Kingstone'a na Elpidach, kupiłbym 2 kość ale się obawiam, że będą źle chodzić w dualu. Z Elixirem w dual channel mam bsody, przestawiłem do innego slota, śmigają w singlu, jak na razie bsoda nie widziałem. Ja bym nie bawił się w Kingstony i Aeneony też ze względu na rozruchową gwarę, ktora IMHO jest nieporozumieniem.

Ciekawi mnie jak przedstawia się sytuacja z Goodramami, jak się kręcą etc, bo cena przyzwoita za 512 (150zł).

EDIT

Poprawiłem, sry za zamieszanie (nie 260, a 230) ;).

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, to sam juz nie wiem. A GoodRamy to na czym szukac ? Bo w sumie tez moge sprawdzic w tym sklepie co maja. A co do HyperX, to jak mowisz, ze ida na 260Mhz, to ja bym byl bardzo zadowolony :) No chyba, ze mialbym jakas lepsza propozycje w tej cenie.

EDIT:

A co z TwinMosami ? Kiedys chyba dobre byly. Mozna cos znalezc ciekawego ?

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na allegro używanych Goodramów na Infineonach - w tej kasie nic lepszego nie znajdziesz (kości bez oznaczeń - masz zdjęcia na pierwszej stronie tematu o pamięciach 512MB/1024MB).

Twinmosy to raczej lipa, chyba że trafisz na jednostronne 512MB - felusiowi robiły bodajrze 255MHz CR=1 :).

Spylon >> Chyba troszkę przesadzasz z tymi "syfnymi" Infineonami - 260MHz na kościach value to dobry wynik, nawet na CR=2. Choć przyznaję, że Kingstone jest zdeka za drogi, jak na swoje możliwości (podobnie jak Geil value)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Goodramy z oznaczeniami? Bo wykombinowałem sobie, że sprzedam Elixiry i Kingstony i kupię Goodrama 1GB w 1 kości (275zł). A za 2 miechy dorzucę 2 kość.

EDIT

Mój błąd, pomyliłem się. Koledze pamięci (Kingstone HyperX) robią nie 260, a 230, czyli tylko 460MHz. Poprawiłem, we wcześniejszym poście...

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj słabiutkie te aenony

240mhz@3.3.3.8 v2,75 1T i masa błędów w goldmemory

i nie działają w dualu z moimi corsairami xms

Bootują na 200mhz@2.3.2, czy stabilne nie sprawdzałem.

Ale ogólnie to się zawiodłem, myślałem że chociaż dual pójdzie :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja też się naciołem na te AENEONY z allegro robią coś takiego na DFI przy

2-3-2-5@205MHz 1T napięcie 2.5V (strasznie nie lubią voltów) stabilnie

2.5-3-3-6@224MHz 1T Dual 2.5V stabilnie

na cl 3 nie ma przyrostu podkręcalności

Edytowane przez polls

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi