Skocz do zawartości
note

Lcd - Kilka Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę sobie kupić monitor LCD. Najważniejszą sprawą dla mnie jest, żeby nie męczył oczu. Na jakie parametry zwrócić uwagę jeśli chodzi o zdrowie oczu? Wiem, że istotny jest kontrast, ale co jeszcze?

Druga sprawa - jaki czas rekcji starcza, aby móc komfortowo oglądać filmy i grać?

Interesują mnie tylko monitory z matrycami MVA i S-IPS, gdyż zalezy mi na odwzorowaniu kolorów. Cena: 1500-2000

Jakbyście mieli jakieś konkretne sugestie chętnie wysłucham:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę sobie kupić monitor LCD. Najważniejszą sprawą dla mnie jest, żeby nie męczył oczu. Na jakie parametry zwrócić uwagę jeśli chodzi o zdrowie oczu? Wiem, że istotny jest kontrast, ale co jeszcze?

Druga sprawa - jaki czas rekcji starcza, aby móc komfortowo oglądać filmy i grać?

Interesują mnie tylko monitory z matrycami MVA i S-IPS, gdyż zalezy mi na odwzorowaniu kolorów. Cena: 1500-2000

Jakbyście mieli jakieś konkretne sugestie chętnie wysłucham:D

Matryce MVA , P-MVA są moim zdaniem słabe w kategoriach "hi-end". Lepiej się zainteresuj S-IPS ew. S-PVA .... A-MVA mogą być dobre ale jeszcze nie widziałem monitora ( 20" panoramy ) z taką matrycą.

Ja bym polecił

NEC 20" WGX2 PRO ( ma szybę więc uwaga )

Dell 20" 2007WFP ( ma starą matrycę S-IPS więc uwaga )

Z S-PVA 20" nie znam .... jedynie 21"

Samsung 21" 215TW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, ale zapomnialem napisac, ze mi chodzi o 19. Znalazłem sobie w międzyczasie kilka monitorków. Są to: Fujitsu-Siemens P19-2

któryś z neców 1990 np. ten: NEC 1990

W Necu martwią mnie słab czasy rekcji, ale to kwestia modelu - są inne 1990 na np. S-IPS z rekcją 7ms, ale za to z gorszym kontrastem. Fujitsu-Siemens P19-2 jest bardzo ciekawy.

Znalazłem też ciekawego samsunga: Samsung

Interesują mnie wasz opinie na temat tych modeli.

Nadal też czekam na odpowiedz na jakie parametry mam zwrócic uwagę, gdy zleży mi na zdrowiu oczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz hi-endowa 19 i masz troche kaski:

http://proline.pl/shop.php?prodid=EIZO+19+S1931SHB

Ja bym sie nawet chwili nie zastanawial :D

EDIT widze ze w Proline sie juz te monitorki skonczyly :(, szkoda bo cena byla bardzo atrakcyjna, ale i tak poszukalbym tego monitorka (ponizej 2k mozna dostac).

Edytowane przez ent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi