tom256 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam nie bardzo wiedziałem, gdzie umieścić ten topic, jako ze temat o DFi LanParty Ultra B ,jest praktycznie martwy, postanowiłem wstawić go tutaj, tym bardziej że dotyczy nie tylko tej jednej płyty. Kolega miał taki sam problem z ASUSem pod s478. Problem polega na tym ze nie mogę podkręcić pamięci powyżej 220MHz. Z początku myślałem ze to problem pamięci, próbowałem różne BIOSy bez rezultatu, jednak wczoraj odkryłem, że tranzystory pod gniazdami pamięci, bardzo się grzeją, na tyle że można się oparzyć!!! Chciałem zmienić tranzystory na inne, czy to pomoże?? A może problem tkwi w czymś innym?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) Witam nie bardzo wiedziałem, gdzie umieścić ten topicNo napewno nie tutaj :lol: Raczej w podstawowych zagadnieniach. Pozatym się pytałem w topicu o tym dfi czy sprawdzałeś w róznych slotach, nie raczyłeś odpowiedzieć... Edytowane 3 Lutego 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Nie no codemasters ;] real ;] Sam sobie odpowiedz na pytanie jak sie co za bardzo grzeje to co trzeba z tym zrobic ? a)pogrzac b)schlodzic c)obrocic d)naswietlic :) jak nie wiesz co teraz z tym zrobic to za zmiane ja na Twoim miejscu bym sie nie bral jesli nie masz pojecia o elektronice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Po pierwsze na tej mobo to norma że się grzeje i w oc to nie przeszkadza, wiem bo miałem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witam nie bardzo wiedziałem, gdzie umieścić ten topic, jako ze temat o DFi LanParty Ultra B ,jest praktycznie martwy, postanowiłem wstawić go tutaj, tym bardziej że dotyczy nie tylko tej jednej płyty. Kolega miał taki sam problem z ASUSem pod s478. Problem polega na tym ze nie mogę podkręcić pamięci powyżej 220MHz. Z początku myślałem ze to problem pamięci, próbowałem różne BIOSy bez rezultatu, jednak wczoraj odkryłem, że tranzystory pod gniazdami pamięci, bardzo się grzeją, na tyle że można się oparzyć!!! Chciałem zmienić tranzystory na inne, czy to pomoże?? A może problem tkwi w czymś innym?? Ciezko uzyskac 220 na pamieciach DDR i to przy BH6. Ja mialem Geile UltraX na BH5-tkach i 220 to bylo praktycznie tez nie do uzyskania... oczywiscie przy stosownie niskich timingach, probowales dac jakies 3-3-3-8 i wtedy popatrzec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 @File Co Ty za brednie piszesz. Na NF7S miałem Twinmos Twiester (nie wiem jakie kości) 2x256 i PQI TCCD 2x512. Jedne i drugie szły 220 przy cl2. Ludzie robili znacznie więcej na BH5 i BH6 i lepszych timingach. Mnie ograniczał proc. @tom256 Ustaw cl2, 2, 2, 11 i podbij napięcie do jakiś 3,2-3,3V na RAM (nie wiem ile max daje UltraB). I daj nawiew w okolice RAMu skoro się grzeją. Istotne jest to by szły synchro z procem. Jak Myślisz o asynchro to sobie daruj. Mimo ładnych cyferek rzeczywista wydajność spada. I też uważam, że skoro jest temat o tej mobo to tam powinno się to znaleźć! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 odpowiedz sobie na jedno z wazne pytanie :-) "ile dajesz im prądu ?" poniżej 3,2v pewnie zrobią właśnie 220-23x 2-2-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Sorki ze nie odpisywałem, ale dostałe bana na kilka godzin. Oto moje odpowiedzi które mam nadzieje naprowadzą kogoś na jakiś ślad: Testowane pamięci: Seitec k710 PCB u kolegi na DFi Infinity(nfroce4) 240MHz/3.2V iu mnie 215MHz/3.3V Hynix D43 u kolegi 275MHz u mnie 230Mhz/2.8V TwinMOS BH5UTT u mnie 220MHz/3.3V, u kolegi jewszcze nie sprawdzałem. Próbowałem zmieniać napięcie na NB, bez rezultatu, sprawdzane na 2 mobile-ach, które wiem że na 100% wyciągają przynajmniej 250MHz. Testowane na 2 modowanych BIOSach. Sprawdzane na 2 zasilaczach, obecnie Chieftec 360-202 by Sirtec, wcześniej Enermax 350W. Miałem również na tej mobo przynajmniej 4 grafiki. Ostatnio robiłem też drut moda L12 we wszystkich możliwych kombinacjach. APIC mam wyłączony. Jedyne co mi zostało jeszcze do sprawdzenia, to zmiana chłodzenia na NB(dodam wiatraczek, albo Zalmana). Na tranzystory o których wcześniej wspominałem, założyłem małe chłodzenie(bo nic większego się nie mieści ze względu na GF6800), ale zupełnie nic to nie zmieniło, choć radiatorki są bardzo gorące. Z drugiej strony "hary" napisał, że na tych płytach jest w normie to że te tranzystory się bardzo grzeją. Nie chciałbym zmieniać tej płyty głównej, bo dla mnie oznaczało by to już zmianę Socketa na inny, a chciałbym zostać jeszcze przy SocketA, dopóki Core2Duo nie stanieją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 To może dla odmiany sprawdź na oryginalnym Biosie, bo chyba nic poza żonglerką Biosami Ci nie zostało. Poczytaj temat o tej mobo, pewnie trafisz na jakich Biosach ludzie najwięcej wyciągali z BH6. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Właśnie zobaczyłem ceny płyt i procesorów pod S939 i myślę że gra jest niewarta świeczki. Po prostu dzisiaj wystawię płytę, procka i grafę na Allegro, szkoda trochę bo zarówno procek jak i grafa to selekty, ale cóż.... Chce ktoś sprzedać DFi LanParty Ultra D i jakiegoś procka(selekta) pod s939?? :] Edytowane 4 Lutego 2007 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...