Skocz do zawartości
Naquim

Wizje na przyszlość

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo rozwoj technologii informatycznych idzie w bardzo szybkim tempie. Sprzet kupiony wczoraj po kilku miesiacach (juz nawet po kilku tygodniach) staje sie przestarzaly. Czy jest sens czekac na wyjscie nowych serii procesorow i plyt glownch, meczac sie obecnie na starych sprzetach, ktore ledwo chodza, sa na wykonczeniu lub w najblizszym czasie dojda do tego stanu. Niedlugo maja sie ukazac Hammery AMD, lecz ceny zapewne nie spadna tak szybko. Czy oczekiwanie pozwoli na zakup sprztu ktory o wiele dluzej wytrwa jako "nowy"/"na czasie". Moze lepiej kupic jakiegos AMD z serii XP i czekac az sie wysluzy i wtedy kupic nowy sprzet? Czy technologia zawarta w Obecnej serii AMD i INTELA jest warta zakupu (w chwili obecnej) czy trzeba czekac na wejscie nowych rewolucyjnych technologii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja niedawno kupilem a juz chcialbym wymienic :D i chyba tak zriobie :D kupie sobie wspanialego epoxa, ATHLONKa tego JIUHB 0251 i Gf4ti 4200 VIVO :D I kurde jestem wlasnie ciekaw ile musze miec na to kaski :D bo nie mam nic :D ale i tak wymienie :D no a ja niedawno kupilem a juz chcialbym wymienic :D i chyba tak zriobie :D kupie sobie wspanialego epoxa, ATHLONKa tego JIUHB 0251 i Gf4ti 4200 VIVO :D I kurde jestem wlasnie ciekaw ile musze miec na to kaski :D bo nie mam nic :D ale i tak wymienie :D no a ja niedawno kupilem a juz chcialbym wymienic :D i chyba tak zriobie :D kupie sobie wspanialego epoxa, ATHLONKa tego JIUHB 0251 i Gf4ti 4200 VIVO :D I kurde jestem wlasnie ciekaw ile musze miec na to kaski :D bo nie mam nic :D ale i tak wymienie :D no a ja niedawno kupilem a juz chcialbym wymienic :D i chyba tak zriobie :D kupie sobie wspanialego epoxa, ATHLONKa tego JIUHB 0251 i Gf4ti 4200 VIVO :D I kurde jestem wlasnie ciekaw ile musze miec na to kaski :D bo nie mam nic :D ale i tak wymienie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to glownym celem zalozenia przezemnie tego topicu bylo uzyskanie odpowiedzi na pytanko:

Czy majac obecnie :

-Celeron 333A@416

-256 RAM 133Mhz (jakies nieznanej firmy - w skrocie mowiac zlom ktory i tak na 133 nie pochodzi bo na obecnym chlodzeniu przy zmianie FSB wyciagam tylko 85 MHZ zamiast 66 standardowego dla tego Procka )

-Mo_Bo A-Trend 6240 na Intelu 440BX

-G-force 2MX

Jest sens kupowac teraz nowego kompa nie czekajac na Hammery?. Kase mam na modernizacje wiec z funduszami wyjatkowo nie mam problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy do czego uzywasz kompa... jak grasz to jasne! wez se Epoxa 8RDA i AXP 1700+@2600+ do tego 256mb DDRPC2700 i Radka 8500Le i powinno być OK... i tanio kaske co zaoszczedzisz wydasz na hammera ktorego szybko nie bedzie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD ogłosiła swoje nieoficjalne plany, dotyczące produkcji Swoich procesorów na lata 2003 - 2004. Jak wiadomo chip 64-bitowego Athlona będzie dostępny w sprzedaży od września i będzie on wyposażony w 1MB L2 Cache. Modele z serii Barton mają rozpocząć swoje taktowanie blisko obecnie kończącego modelu, tzn. AMD XP 2800+ (2225MHz) i mają nosić nazwę 3400+ o taktowaniu 2 GHz. Produkcja modeli w wielkości 90nm powinna się rozpocząć w pierwszym kwartale 2004 roku. Tak więc Clawhammer, powinien utrzymać swoje stanowisko do około trzeciego kwartału 2003 roku. Po Clawhammerze, w 2004 roku mają się pojawic modele o nazwie kodowej San Diego. Prawdopodobnie zaczną one taktowanie od XP 4000+ tj. 2,60 GHz.

wiecej szczegółów

Juz niedlugo, dostaniemy je w łapki, i sie zacznie znowu, ktora seria lepsza. :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obralem troche nietypowa metode, ktora motywuje upgrade sprzetu.Czekam na nowe komponenty, ale wykonane w lepszej technologi(o mniejszym rastrze technologicznym).Dzieki temu pobieraja one mniejsze moce.Nie trzeba sie barowac z zasilaczem,komputer mozna swietnie wyciszyc(mala ilosc wydzielanego ciepla).

P.S.Nastepnym procem bedzie Hamer SOI 0.09 :twisted: i jakas grafa na 0.13 oczywiscie na Radku :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to roznie bo w sumie ostatnio sie cofnolem zmienialja z xp2000 na 1700 :) wiecie o czym mowie jedyne czego mi potrzeba do MAX szczescia to ATI 9700Pro chociaz i tak jestem zadowolony z 9500pro tylko zwazywsze ze posiadam naprawde bardzo dobry monitor przydalo by sie pograc w gry na wiekszych rozdzielczosciach (1600x1200 :P ) :) a do tego ptrzeba juz 9700 pro .9500pro wystarcza do 800x600/1024x786 + FSAAx4/6 ANISO x16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwine troche temat i rzuce pytaniem: czy tak naprawde warto sie przerzucac z xp2000 na 1700 i czy przy kupnie nowego procka ze stajni AMD bardziej oplacalne bedzie zakup 1700+ niz 2 Ghz (oczywiscie tych z fabrycznie odblokowanym mnoznikiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchaj sprawa wyglada tak przynjamniej w moim przypadku: mialem xp 2000+ jeszcze na technologi 1.15 mikrona grzal sie strasznie ok 50/55 stp i wcale sie nie krecil jakis niedorobiony byl :) nawet nie chcial wstac na szynie 140Mhz mnoznik mial zablokowany a bawic sie w jakies kleje itp zeby laczyc mostki mi sie nie chcialo, taki procek kosztuje ok 400zl wersja bulk , udalo mi sie go sprzedac za 360zl ( bo nie nowy ale mial gwarancje) mialem wiec 360 zl w kieszeni kupilem za to athlona Xp1700 juz na jadrze w 0.13 mikr i steping B0. za 305zl i to wersje BOX - 3 lata gwarancji ba tym mi zalezalo bo na wiatraku dodawanym mniej , i zostalo mi jeszcze 55zl na browar :) wsadzilem to cudo do plyty glownej i postawilem go na XP2600 na szynie 200Mhz (poprzedni xp2000 tylko 133) 10.5 x 200 (mnoznik juz seryjnie ma odblokowany) i otworzylem sobie te browarki co kupilem za reszte 55zl i patrzylem sobie na 3dmarki sysmarki pcmarki i innne marki popijajac piwko i sliniac sie ze mam duzo wiecej fps czy wynikow niz poprzednio , moim zdaniem bylo warto pozdrawiam P.S. aha temp teraz mam 37/38 stp w windozie podczas grania 42/43/44 to wlasnie tecvhnologia 0.13 wczesniej jak mowilem mialem ponad 50 na nie podkrecanym procku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...