Skocz do zawartości
Outlander

Chłodzenie I Wyciszenie Dysku W Chieftec'ach Z Szynami

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu główkuję, co zrobić z hałasującymi dyskami. Niestety w związku z sposobem montażu (fotki poniżej - z chieftec.pl) większość zwykłych działań odpada. Do głowy wpadło mi teoretycznie proste i eleganckie rozwiązanie:

składniki: szyna*2, blacha CU grubości 1mm*2, guma grubości 1-2mm*2

wykonanie: zeszlifować szyny o 2-3mm i zrobić kanapkę szyna-guma-blacha-dysk-blacha-guma-szyna

Takie coś zlikwidowałoby wibracje, umożliwiłoby zabudowanie dysków gąbką, przy jednoczesnym odprowadzeniu ciepła poprzez blachy, można by nawet przymocować na ich końcach radiatory.

Niestety jak szybko się okazało pseudo śrubki w szynach mają łepki wysokości 3-4mm i i zeszlifowanie szyn spowodowałoby że dałoby się przepchnąć "śrubki" na wylot :( :mur: Oczywiście można by się pobawić w klejenie ale to już nie tożsamo ;)

Pytanie brzmi: czy ktoś ma jakieś pomysły na ulepszenie tego rozwiązania albo ma może inne lepsze ?

PS: nie proponujcie kładzenia dysków na dnie budy czy mocowania w zatokach 5,25, ni oto mi chodzi.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu zatoka 5.25 odpada ? z fotki wnioskuje ze nie masz az tak wiele napędów

Napisałeś ze nie interesują cie rozwiązania typu kładzenie dysku na dnie budy/na gąbce itd wiec rozumiem ze chcesz mieć wszystko przyzwoicie poukładane, nie myślałeś nad wydaniem kilku złociszy na np Scythe'a ? z tym ze w tedy dysk znajdował by się z zatoce 5.25 ale to jednak raczej najrozsądniejsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie :wink:

Z własnych doświadczen wiem ze wyciszyć skutecznie dysk a zarazem zapewnić mu dostatecznie dobre warunki cieplne to nie taka prosta sprawa, u mnie dysk leży na dnie budy na gąbce. Co prawda nie jest to typowa gąbka bo ma ona strukturę "kolczastą" powietrze jest w stanie przepływać pod dyskiem i w ten oto sposób jest naprawdę cichutko. Temp znośne w okolicach 33C

Edytowane przez megagames

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, że wgłębienia sanek wykleisz taśmą klejącą na gąbce, są takie w sklepach sanitarnych szerokość idealnie by pasowała – zlikwidujesz rezonans.

Co do wyciszenia dysku obłusz go gąbką (dół i góra) w których możesz wyciąć otwory 80x80 i wstawić wentylator lub nawet dwa (góra dół) podpięte np. na 5v lub szeregowo na 7V.

To rozwiązanie zajmie trzy szuflady sanek.

Tak na szybko,

szkoda że nie pokazałeś swojej obudowy w środku wiedziałbym ile masz miejsca, może coś innego bym wykombinował

bym zapomniał wywal tę gume z dysku nic nie daje a hadek bardziej się grzeje

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu główkuję, co zrobić z hałasującymi dyskami. Niestety w związku z sposobem montażu (fotki poniżej - z chieftec.pl) większość zwykłych działań odpada. [...]

Niewyraźnie napisałem ? :D

Zatoki odpadają z wielu powodów, nie będę się rozpisywał.

Za dyskami jest wiatrak 92mm na 5V i tempy są dobre.

Chyba jednak zrobię jak pisałem i zobaczę co z tego wyjdzie, najwyżej strącę dwie szyny :wink:

Dla czepialskich zdjęcie mojego kompa, jest aktualnie w trakcie przerabiania WC więc nie marudźcie że brzydko i bałagan :P

Dołączona grafika

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item164772353__silentium...or_obrotow.html

No faktycznie bajzel jak u szfagra po weselu. Z tego, co widzę to musisz wyciszyć cały kom. Obklej gąbką boki i co tam się da. Gąbkę kupisz w castoramie (1cm grubości), szukaj w dziale wyciszenie drzwi. Oczywiście możesz kupić coś bardziej profesjonalnego, ale ta opcja wystarczy

Wiatraki umocuj tak jak pisałem i wywal gumę z dysku.

A jeśli chodzi ten regulator to kupiłbym raczej taki panel żeby móc regulować kilka wichrów

http://allegro.pl/item162942609_regulator_...tory_titan.html

http://allegro.pl/item163661652__zalman_zm...ntylatorow.html

szukaj pod hasłem regulator obrotów, można kupić fajny panel za 40zł

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stara dobra metoda :) Dobra do zlikwidowania wibracji i części dźwięków z hdd ale niestety nie wszystkiego :( Dlatego myślę nad zabudowaniem dysku gąbką po wcześniejszym zamocowaniu blach Cu do wyprowadzania ciepła z tak opatulonego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dokladnie ten sam model obudowy (nawet ten sam kolor ;-) )

te szyny to Doskonaly pomysl - jednak

sam material uzyty do ich wykonania nie jest juz najlepszy ...

Doskonalym wyjsciem bylo by zastosowanie Szyn Zrobionych z CU badz ALU zamiast plastyku

(bo to b.podnosi temp samego dysku)

co do wibracji i rezonansu to one u mnie nie wystepuja

(pomimo ze mam 2 dyski w raidzie)

ale mozesz sprobowac moim zdaniem doskonalego patentu ...

na tych plastykowych szynach znajduja sie bolce metalowe ktore wchodza do dysku ...

zaloz na nie ciennkie gumowe podkladki i zamontuj szyny w dysku

poczym calosc "wcisnij " do zatoczki

na 100% wyciszy wibracje jakie twoj dysk przenosi ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie bez blachy i gąbki wyciszającej.

O 3 godziny roboty i 3zł jestem biedniejszy. Zeszlifowałem szynki z 6 do 3mm i dałem 5mm gumo-gąbki. Efekt niezadowalający tzn wyciszyło trochę ale zdecydowanie za mało :( Nie zlikwidowało całkowicie drgań przenoszonych na obudowę :(

Chyba trzeba będzie wrócić do planów bloku na dyski :(

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam Twój temat Outlander :P

ponieważ dyski zmieszczą się na luz w taki sposób że nie będą dotykać żadnej ze ścianek (zakładam że nie wycinamy niczego) - można pomyśleć o umieszczeniu dysków w jakiejś jednej sztywnej konstrukcji na jakiejś gąbce/macie/itd. ja poluję na jakiś element od niepotrzebnej obudowy komputerowej - szerokość akurat na 3'5 cala by się zdała i 2-3 dyski można w ten sposób wcisnąć a boki uzupełnić dużą ilością gąbki :P i myślę że to zadziała (o temperatury się nie martwię bo wentyle są)

co wy na to ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uu myslalem ze znalazlem odpowiedz a tu nie ma konca :D mam ten sam problem i mam pytanie czy osoby zainteresowane uporaly sie juz z tymi wibracjami bo chetnie bym wykozystal istniejace rozwiazania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yhm

jak chcesz mieć naprawdę cicho a nie kapkę ciszej możesz zrobić tak

1.

Dołączona grafika

2. rev 1,5

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika

3.

Dołączona grafika

moje rev 1,5 jest satysfakcjonujące ale ma i wady,, największa to moje lenistwo i marnacja miejsca ;) te szyny nadają się tylko do wycięcia,, imo ;) jeśli więcej jak jeden dysk - 3 zrobi robotę

na dół - ma być miękko,, u mnie jest folia z bomblami + gąbka aku (trochę sztywniejsza nie zapada się tak..) i łapie dźwięk silnika od dołu,, w założeniu,, nie testowałem bez

blacha to koszyk z jakiegoś starego siemensa który nie chciał liczyć pi i rdzewieje na śmietniku,, opaski - usztywniają ją,, bez nich trochę metelizowała odczyt + te na dole powodują że całość nie zapada się głębiej

fander lekko owiewa (ma z 700rpm albo mniej) górę dysku 'przy okazji' pozwalając karcie latać w 2d pasywnie,, temperatury dysku ledwo się różnią od temp w budzie

to mamy kompendium o dyskach w chiefie,, ktoś domaluje rozdział o wsadzaniu w 5,25 ? ;]

dla mniej spostrzegawczych - zwróćcie uwagę na soft art mount wentylatora na ninja ;D

to co wyżej - to głównie wycisza wibracje,, bez gąbkowania budy czy silentboxa nie da się pozbyć szumu talerzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda glownie podoba mi sie z powodu ilosci przygotowanych miejsc na dyski, i z zalozenia szukam rozwiazania ktore pozwoli wykozystac je i wystrzec sie drgan, dzwiek talezy przezyje chodzi o drgania ktore w rzeczywistosci jak narazie sa najgloscniejsze i nie pozwalaja sie skupic na niczym poza tym jak sie ich pozbyc :D,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Pytanie dotyczy zdjecia numer 3 - czy te gumki lub sznurki nie "uszkodza" HDD'ka w momencie , gdy buda dostanie z kolana (zdaza sie) lub zahaczymy o nia czyms...ten dysk bedzie latal przez pare sekund , a w srodku wirujace talerze itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkope troszke temat.

Borykalem (i nadal chyba sie borykam) z problemem wyciszenia dyskow. W moim przypadku skorzystanie z innego rozwiazania niz fabryczne szyny rowniez odpada ( 5 HDD ), wiec postanowilem troszke je wyciszyc.

Plastiki podkleilem gombka, miedzy szyna a obudowa, probowalem wykorzystac gumowe podkladki od acutake miedzy dysk a szyne, niestety po zalozeniu ich z obu stron ciezko wepchac dysk... wiec odpuscilem. Dorobilem tylko podkladki z gombki miedzy dysk a szyne.

Dodatkowo w moim przypadku problemem byly rezonanse szyn. Te sterczace plastiki strasznie wibrowaly i dzwonily w obudowe, wiec wcisnolem miedzy nie kawalek gombki, troszke pomoglo. Dodatkowo podczas wyklejania budy gombka troszke obkleilem miejsce mocowania dyskow, jednak te zabiegi okazaly sie nie do konca wystarczajace...

W planach mam jeszcze dokladniejsze obklejenie mocowan dyskow gabka ( z tylu mam nawiew 3x92mm Acutake, troszke skrecone regulatorem, tak ze temperaturki dosc niskie ) i zastanawiam sie nad "przedzieleniem" obudowy gabka. Tzn w chiegtecu BA mam 2 wentylatorki wywiewajace z tylu, tak ze zrobienie przegrody miedzy gorna czescia obudowy a dolna nie powinno drastycznie pogorszyc cyrkulacji powietrza, natomiast gorna czesc troszke trodniej uszczelnic (panel, zaslepki 5,25cala, ktore robia za wlot powietrza), za to powinno to troszke zmniejszyc przedostawanie sie odglosow dyskow na zewnatrz.

Niestety zamowilem za mala ilosc gabki na takie zabiegi, tak ze jak dokupie jeszcze pare kawalkow sproboje sie tym zajac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi