Skocz do zawartości
IamWeasel

Photoshop Przekłamuje Kolory

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewnien problem z Photoshopem CS2. Wszystko co w nim otwieram jest jaśniejsze i w ogóle ma lekko inny kolor niż po zapisaniu w dowolnym formacie i otwarciu przez dowolną przeglądarkę graficzną. W PS kolory są żywsze, jaśniejsze i np. jasnożółty w PS w rzeczywistości okazuje się być żółto-zielony. Przeglądarka Windows, ACDSee i Ifran pokazują tak samo, więc wnioskuję, że to z PS jest problem.

Jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zrobić?? Hmm pomyślmy ;) Pogodzic się z tym?? B-) B-) Tak to juz jest i bedzie. Każdy progs ma swoje "widzenie kolorów". Na ekranie oczywiście. Bo w druku 2 takie same kolory (mimo ze inaczej wygladajace w 2 progsach) nie maja prawa wyjsc inaczej z drukarki etc.

Jeśli bardzo Ci zależy na dokładnym odwzorowaniu kolorów wydrukowanych (olewając równocześnie to co widzisz na ekranie) to zostaje ksiązeczka z kolorami PANTONE'a B-) Wtedy idealnie dobierzesz kolor jaki ma byc wydrukowany. Oczywiście to jest sprawdzone do druku drukarskiego, gdyż z drukarki to wystarczy ze tusz będzie troszke inny albo papier bardziej chłonny i kolory znów tyćkę przekłamane :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewnien problem z Photoshopem CS2. Wszystko co w nim otwieram jest jaśniejsze i w ogóle ma lekko inny kolor niż po zapisaniu w dowolnym formacie i otwarciu przez dowolną przeglądarkę graficzną. W PS kolory są żywsze, jaśniejsze i np. jasnożółty w PS w rzeczywistości okazuje się być żółto-zielony. Przeglądarka Windows, ACDSee i Ifran pokazują tak samo, więc wnioskuję, że to z PS jest problem.

Jak temu zaradzić?

nie wiem jak w cs2, bo używam teraz 9.0 ale sprawdź:

Edit -> Preferences -> General -> "Color Picker"

oraz

Edit -> Color Settings

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie w profilach cos jest namieszanie, zobacz czy masz dobrze ustawione :)

U mnie jest tak:

Dołączona grafika

W PSie jest tez programik do kalibracji monitora, cienki ale zawsze cos.

Jak sobie przypomne gdzie on byl to dam znac :)

edit:

Panel Sterowania - Adobe Gamma

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pytał sie fotoszop przy uruchamianiu pierwszym czy chcesz ustawić kolory? Pamiętaj ze jest to program skierowany do ludzi zajmujących się tworzeniem np reklam.. a drukarki nie potrafią drukować wszystkich kolorów, wiec i fotoszop umożliwia poprawne widzenie oczami drukarki... Zapewne jest to do ustawienia, jak koledzy wcześniej powiedzieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='17 lut 2007, 23:40' post='2512960']

szop ma czasem problemy np. z profilami monitorów... spróbuj zrobić tak:

view->proof setup->windows RGB i zobacz czy jest jakaś różnica ;-)

U mnie kolory są takie same w windowsowym podglądzie i Photoshopie CS2 po użyciu tej opcji, ale 'Monitor RGB'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi