Skocz do zawartości
Vaernil

Co Jest Nie Tak?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój konfig to:

Mobo: Asus M2N32-Sli Deluxe

CPU: AMD Athlon 64 x2 4200+ (podkręcony do ~2,8 na napięciu 1,5V) chłodzony Scythe Infinity (plus Arctic Silver 5) temp. mam gdzieś tak 30-35 w spoczynku i 45-50 w stresie

Grafika: Asus Geforce 8800 GTS (ta z 640 MB) temp to 55-60 C

Dźwięk: SB X-Fi Platinium

Ram: 2 x 1 GB Geil 800 MHz

Zasiłka: Enermax Liberty 500 W

No i wiadomo oprócz tego to Samsung HD300LJ i Benq DW1650 ale to nie istotne.

System to Win XP z service pack'ami.

I mam taki problem gdyż wygląda na to jakby coś tu nie było zoptymalizowane albo się gryzło.

Teoretycznie to ten komp powinien śmigać we wszystko jak nie na full to przynajmniej prawie na full detalach (a może się mylę?).

A np w Oblivionie na otwartych przestrzeniach mam ~10-15 FPS, tylko w jakichś mniejszych pomieszczeniach mam spokojnie ~45+. Tak samo wynik w 3dmarku 06. Po prostu tragedia (5649), przy teście było to samo tj. w mniejszych pomieszczeniach miałem ~40 FPS natomiast gdy już była większa hala to ~10.

Teraz moje pytanie: Czy to jest kwestia tego, że cpu jest wąskim gardłem dla grafiki? Czy może coś innego jeszcze się gryzie? A może to normalka?

A może wystarczy zainstalować jakiś cudowny program i wszystko będzie ok? (Optimizera do dwóch rdzeni jakby co to mam zainstalowanego). Innymi słowy: Co robić?

Bardzo bym prosił o pomoc i jeśli trzeba to mogę porobić screeny z różnych programów cpu-z czy co tam.

Pozdrawiam

V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz czy jakis program(y) w tle nie zjada Ci zasobow kompa. Czasami wystarczy za pomoca "msconfig" wywalic pare badziewi z autostartu by sprzet smigal az milo ;) Zakladam ze wszystkie najnowsze stery masz poinstalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak zainstalowałem najnowsze ForceWare, nForce, nawet bios płyty głównej zaktualizowałem i dalej to samo.

Jako, że przed tym kompem miałem naprawdę wolniutki komputer to z msconfigiem jestem za pan brat i powyrzucałem stamtąd niepotrzebne procesy.

Czy może mieć na to wpływ archaiczny monitor CRT 15"? (Heh po prostu szukam już każdej możliwości).

A może coś się uszkodziło? No kurczę nie mam już pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec musisz poszukac problemu droga eliminacji ;)

Programowo:

1. Wylacz polaczenia sieciowe i z netem

2. Wylacz antywirusa

3. Wylacz co sie da z autostartu

4. Wylacz niepotrzebne uslugi w narzedziach administracyjnych.

Sprzetowo:

1. Wywal z kompa wszystko co nie jest niezbedne do dzialania kompa i pierwszy a potem drugi RAM.

2. Sprawdz grafe, CPU, RAM na innym kompie.

3. Posprawdzaj wszystkie kable, karty i pamieci czy sa dobrze wsadzone.

4. Wyczysc bude z kurzu.

To chyba wszystko, narazie nic wiecej nie przychodzi mi do glowy <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może PCI-E działa na 1x,2x ?

@Orgiusz

Przy włączonym vsync FPS nie wychodziłby raczej poza granicę 30. A tutaj czasami jest 45 także to chyba nie to :)

@Vaernil

Nie jest przypadkiem karcie za ciepło ?

CPU jest wąskim gardłem [choć nie do końca], ale aż takiego wpływu na FPS nie ma ;)

@greg505

U mnie zawsze jak właczyłem vsyc fps max trzymał się na poziomie 30 klatek. Obojętnie w jakiej grze. Stąd to wziąłem ;]

Edytowane przez Free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może PCI-E działa na 1x,2x ?

@Orgiusz

Przy włączonym vsync FPS nie wychodziłby raczej poza granicę 30. A tutaj czasami jest 45 także to chyba nie to :)

@Vaernil

Nie jest przypadkiem karcie za ciepło ?

CPU jest wąskim gardłem [choć nie do końca], ale aż takiego wpływu na FPS nie ma ;)

a skad wzioles te 30 fps? jak juz to bylo by 60 ;)

a czasem w sterownikach karty nie masz wlaczonego aa i filtrowania na max (chociaz na tej karcie nie powinno byc z tym problemow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc po kolei.

@Orgiusz

Hm.. gdzie mogę to sprawdzić?

@Armo

Dzięki za opdowiedź jednak zrobię tak jeśli format/zmiana na vistę nie pomoże. Mam narazie dośc grzebania się z kompem :)

@Free

Raczej nie działa x1 :) ale na wszelki wpyadek: gdzie sprawdzić czy dziala x1 czy x16?

Karta ma temperaturę 55-60 C to chyba AŻ tak ciepło nie powinno jej być :)

@greg505

No właśnie nie mam tego włączonego, już na innym forum też pytano. Mam ustawione by było sterowane przez aplikację (zresztą nawet wyłączyłem wogóle to i tak niestety nie pomogło).

I teraz tak:

Może to kwestia złego spartycjonowania/małej ilości miejsca na dysku. Bo nawet jak próbowałem go antywirem przejechać to przy avaście komp mi blue screena wywalił a przy kasperskym wiechnął się. Więc może to wirus, jak nagram wszystkie anime z dysku na płytki (nagrywam to anime i nagrywam, coś zabrać się nie mogę :mur: ) to formata zrobię.

Hm...Czy zmiana na vistę pomogłaby?

Aha no i jak proponujecie przy takowej zmianie albo formacie spartycjonować dysk by było wydajnie? (jak ktoś może to niech odpowie lub zarzuci jakimś wyczerpującym linkiem)

I BTW Czy jeśli coś byłoby uszkodzone (dajmy na to grafika) to mogłoby się to tak objawiać? Czy raczej to jest problem software'owy?

Aha no i jeszcze jedno pytanie: Po podkręceniu i zmianie napięcia na 1,5 V w cpu-z nie pokazuje mi prawdziwej wartości (pokazuje 1,2) To samo jest w CoreTemp, jakieś sugestie?

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki konkretmy bsod wyskoczyl?

odkrec procka ( grafike) i sprawdz czy dzieje sie to samo.

v-synch wylaczasz w panelu sterownikow, tam gdzie zmieniales aa i filtrowanie. ale to raczej nie to, bo nawet majac wlaczony mial bys 75 lub 85fps (pewnie takie odswierzanie ma twoj monitor).

zastanawia mnie jak robiles tes 3dm06 twoj monitor obsluguje taka rozdzielczosc?

dzieje sie tak w tylko w oblivionie, czy to samo jest w innych grach?

co do partycjonowania...

dla xp mozesz utworzyc partcje 4-5GB na sam system, program files na innej partycji.

w viscie dla samej instalacji jest potrzebne min 15 albo 10GB (o ile dobrze pamietam ;) )

dla pewnosci sprawdz tez napiecia jakie daje zasilacz pod obciazeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki konkretmy bsod wyskoczyl?

A żebym to ja wiedział, nie mam pamięci fotograficznej :D Ten blue screen dosłownie mignął.

dzieje sie tak w tylko w oblivionie, czy to samo jest w innych grach?

Tak jak pisałem nie tylko w grach (Oblivion, Gothic 3) ale i w w marku to samo było.

Przy pierwszym teście grafiki, najpierw jest jak ci hm.. żołnierze lecą to wtedy jest 40 FPS wypadają do tej hali jest już 10-14 FPS, zbliżenie na któregoś znowu około 40 FPS.

zastanawia mnie jak robiles tes 3dm06 twoj monitor obsluguje taka rozdzielczosc?

Przecież tam mogę ustawić jaką rozdzielczość chcę. Mam ustawione 1024 x 768

dla pewnosci sprawdz tez napiecia jakie daje zasilacz pod obciazeniem.

Jak mogę to sprawdzić? Programem jakimś da radę?

co do partycjonowania...

dla xp mozesz utworzyc partcje 4-5GB na sam system, program files na innej partycji.

w viscie dla samej instalacji jest potrzebne min 15 albo 10GB (o ile dobrze pamietam icon_wink2.gif )

Czyli na 300 GB mam zrobić tylko 2 partycje? Bo różnie to się słyszy, jedni mówią by zrobić osobną na plik wymiany itp. itd.

Hm.. a jakbym zainstalował i Vistę i XP? Gryzłoby się to jakoś?

Dajmy na to 1. Partycja: 5 GB dla XP, 2. 10-15 - Vista, I to co zostało ostatnia partycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro tylko mignął tzn ze masz ustawiony restart po bledzie

ppm moj komputer ->wlasciwosci>zaawansowane>uruchamianie i odzyskiwanie(ustawienia)>odznacz automatycznie uruchom ponownie.

teraz blue screen 'zostanie' i bedziesz mogl przepisac kod bledu i problemowy sterownik

napiecia mierzy sie miernikiem (multimetrem) napiecie 12V wez pod uwage (czyli czarny(masa) i zolty kabel(12V))

mozesz podzielic na wiecej partycji ;)

to co podales dla xp i visty bedzie ok, doczytaj ile dokladnie potrzebuje vista.

zanim bedziesz formatowal ;)

usun sterowniki karty graficznej drive cleanerem i zainstaluj najnowsze.

sprawdz tez podczas grania, jakie sa taktowania karty (byc moze sie zmniejszaja) i procesora.

np. riva tunerem (wlacz hardware monitoring i wlacz gre, na wykresach bedziesz mial taktowania i temperature)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Free

Raczej nie działa x1 :) ale na wszelki wpyadek: gdzie sprawdzić czy dziala x1 czy x16?

Karta ma temperaturę 55-60 C to chyba AŻ tak ciepło nie powinno jej być :)

Co do PCI-E to zobacz załącznik niżej:)

Co do miejsca na dysku to raczej nie ma to takiego dużego wpływu na płynność [;

post-145651-1171987730_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ile masz antywirow zainstalowanych ( bo cos mowiles ze Avastem , kasperskim )

2. wywal oba i zainstaluj nod32 www.nod32.com

3. Zasilacz 500 W na taki sprzet hmm moze nie podkrecaj proca i zobaczymy ( chyb juz ktos pisal o tym w tym posci)

4. Na xp radze utworzyc 20GB ( aktualizacje , [ciach!]ly to wszystko sie tam pakuje)

Aha wgrales patcha na dwu rdzeniowy procesor AMD Dual-Core Optimizer ? jesli nie to

http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...1_13118,00.html

zainstaluj i jakby co to pisz:)

Edytowane przez GURU500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, że chcesz pomóc ale wybacz czy Ty nie czytasz tego co ludzie piszą?

Ad 1. Mam jeden antyvir, najpierw avasta miałem teraz mam kasperskiego, teraz może będzie to nod32. (co przemawia za tym antyvirem?)

Ad 3. Obojętnie czy z podkręcaniem czy bez czy ze słabszym czy z mocniejszym procem to nic nie zmienia. (Zresztą 500 W starczy, czemu miałoby nie starczyć? To nie GTX)

Ad 4. Na co mi 20 GB?!

Teraz mam 5 Gb ze wszelkimi aktualizacjami i mam jeszcze 500 mb wolnego więc myślę, że powyżej 7 GB (żeby mieć troszkę więcej wolnego) nie ma sensu dawać więcej.

Aha wgrales patcha na dwu rdzeniowy procesor AMD Dual-Core Optimizer ? jesli nie to

Zacytuję samego siebie z 1st postu.

A może wystarczy zainstalować jakiś cudowny program i wszystko będzie ok? (Optimizera do dwóch rdzeni jakby co to mam zainstalowanego).

Dzięki za propozycje wszelkie ale jak widać większość albo już padła albo wykluczyłem je sam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żebym to ja wiedział, nie mam pamięci fotograficznej :D Ten blue screen dosłownie mignął.

Tak jak pisałem nie tylko w grach (Oblivion, Gothic 3) ale i w w marku to samo było.

Przy pierwszym teście grafiki, najpierw jest jak ci hm.. żołnierze lecą to wtedy jest 40 FPS wypadają do tej hali jest już 10-14 FPS, zbliżenie na któregoś znowu około 40 FPS.

Przecież tam mogę ustawić jaką rozdzielczość chcę. Mam ustawione 1024 x 768

Jak mogę to sprawdzić? Programem jakimś da radę?

Czyli na 300 GB mam zrobić tylko 2 partycje? Bo różnie to się słyszy, jedni mówią by zrobić osobną na plik wymiany itp. itd.

Hm.. a jakbym zainstalował i Vistę i XP? Gryzłoby się to jakoś?

Dajmy na to 1. Partycja: 5 GB dla XP, 2. 10-15 - Vista, I to co zostało ostatnia partycja.

heh. Ja takie wyniki mam na kręconym 7600gt :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi